Gemeente Eindhoven doet niet mee met wietproef – NOS

Gemeente Eindhoven doet niet mee met wietproef - NOS
Eindhoven doet niet mee aan wietexperiment van kabinet
De serviceafdeling is te bereiken op telefoonnummer 088 – 013 9940. De servicepagina kun je hier vinden. Klik hier om direct de Krant.ed.nl te lezen.

Burgemeester Jorritsma is zeer kritisch op de opzet van de proef van het kabinet en heeft daarom geen interesse meer.

Verder staan de Eindhovense coffeeshops niet te trappelen om mee te doen onder de huidige voorwaarden. Die beperkt hun handelsvoorraad op een manier, die de shops afwijzen. Daarnaast zouden de shops tijdens de proef te weinig soorten wiet kunnen verkopen om te kunnen concurreren met de illegale straathandel.

Eindhoven doet toch niet mee aan proef gereguleerde wietteelt

Belia Heilbron 22 mei 2019 om 21:46 Een bezoeker van coffeeshop Cremers steekt een joint op. Foto Robin van Lonkhuijsen/ANP De gemeente Eindhoven doet toch niet mee aan de pilot voor gereguleerde wietteelt. Dat heeft burgemeester John Jorritsma in een brief aan de gemeenteraad laten weten. De burgemeester is zeer kritisch op de opzet van de proef en ziet geen andere keus dan de inschrijving aan mij voorbij te laten gaan.

Er doen volgens Jorritsma te weinig gemeenten mee aan het experiment. Ook is de beperkte duur van de proef riskant voor de coffeeshops. Na beëindiging van de proef is het maar de vraag of de coffeeshops nog wel terug kunnen naar de illegaliteit om wiet in te kopen, aldus Jorritsma.

Het kabinet had in het regeerakkoord afgesproken te gaan experimenteren met gereguleerde wietteelt. De proef zou vier jaar gaan duren en plaatsvinden in zes tot tien gemeenten. Burgemeester Jorritsma vindt dat te weinig gemeenten meedoen aan het experiment. Hij verwacht dat de beoogde effecten op criminaliteit, veiligheid, overlast en de volksgezondheid […] te klein zullen zijn. Ook schrijft Jorritsma dat de beperkte duur van de proef riskant is voor de coffeeshops. Het is de vraag of de coffeeshops weer terug kunnen naar de illegaliteit aan de achterdeur, aldus Jorritsma.

De eis dat alle coffeeshops in de gemeente moeten deelnemen aan de proef, gaat Jorritsma ook te ver. Bovendien vreest de burgemeester dat er financiële risicos kleven aan het experiment. Het geld dat het Rijk heeft vrijgemaakt voor de pilot zal bij lange na niet kostendekkend zijn, schrijft hij.

De opzet van de proef ligt al langer onder vuur. Burgemeester van Rotterdam Ahmed Aboutaleb en Staf Depla van Breda waren al eerder zeer kritisch over de opzet van de proef. Afgelopen zomer ging het advies van de commissie-Knottnerus, die de haalbaarheid van het experiment onderzocht, ook al rechtstreeks in tegen de wensen van het kabinet. De proef kan volgens de commissie alleen slagen als het divers is in aanbod van gekweekte cannabissoorten, verkooppunten en deelnemende gemeenten. Het kabinet houdt ondanks het advies vast aan een uniform experiment.

Leeslijst Artikel delen Mail de redactie viewBox=”0 0 13 15″ style=”enable-background:new 0 0 13 15;” > Onderwerpen Opmerkingen? Mail ons Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt. U kunt ons ook anoniem een tip geven.