Eindhoven zegt nee en Breda twijfelt, steeds minder enthousiasme over proef met legale wiet – Omroep Brabant

Eindhoven zegt nee en Breda twijfelt, steeds minder enthousiasme over proef met legale wiet - Omroep Brabant
Gemeente Eindhoven doet niet mee met wietproef
Het Eindhovense initiatief om mee te doen aan die proef kwam van D66-fractievoorzitter Robin Verleisdonk. Hij vindt het jammer dat Jorritsma dit besluit nu al genomen heeft.

Jorritsma schrijft dat hij niet wil meedoen aan de proef omdat hij weinig effect verwacht op het gebied van criminaliteit, veiligheid, overlast en de volksgezondheid. Daarnaast vindt hij dat de steekproef in tien gemeenten te klein is. Verleisdonk denkt dat er meer meespeelt. Hij weet dat er aan het experiment veel voorwaarden en regels kleven. Zo moeten alle coffeeshops uit de gemeente deelnemen. Coffeeshops hebben vragen bij die regels en zijn onzeker over hun positie aan het eind van de proef.

Het kabinet had in het regeerakkoord afgesproken te gaan experimenteren met gereguleerde wietteelt. De proef zou vier jaar gaan duren en plaatsvinden in zes tot tien gemeenten. Burgemeester Jorritsma vindt dat te weinig gemeenten meedoen aan het experiment. Hij verwacht dat de beoogde effecten op criminaliteit, veiligheid, overlast en de volksgezondheid […] te klein zullen zijn. Ook schrijft Jorritsma dat de beperkte duur van de proef riskant is voor de coffeeshops. Het is de vraag of de coffeeshops weer terug kunnen naar de illegaliteit aan de achterdeur, aldus Jorritsma.

Toch heeft de Vereniging Coffeeshopeigenaren Eindhoven de proef nog niet afgewezen. Die wil nog in gesprek met de overheid om te kijken wat de ruimte is binnen de opgelegde regels. Verleisdonk vindt dat Jorritsma hier op had moeten wachten en gaat hierover nog in gesprek met de burgemeester.

Twijfels in BredaOok in Breda wordt getwijfeld aan de proef. Rick Brand van de vereniging Actieve Bredase Coffeeshops vertelt dat ook hij en zijn collegas geschrokken zijn van de regels. "Als je een experiment ingaat, moet je niet alles van tevoren afkaderen", vindt Brand. "Een experiment is er om grenzen op te zoeken. De kaders zouden eventueel aangepast moeten kunnen worden."

Belia Heilbron 22 mei 2019 om 21:46 Een bezoeker van coffeeshop Cremers steekt een joint op. Foto Robin van Lonkhuijsen/ANP De gemeente Eindhoven doet toch niet mee aan de pilot voor gereguleerde wietteelt. Dat heeft burgemeester John Jorritsma in een brief aan de gemeenteraad laten weten. De burgemeester is zeer kritisch op de opzet van de proef en ziet geen andere keus dan de inschrijving aan mij voorbij te laten gaan.

Met soepelere regels wil Brand zeker wel meedoen met de proef. Zijn collega-coffeeshophouders zijn sceptischer. Zij vinden het bijvoorbeeld maar niks dat ze tijdens de proef moeten stoppen met de verkoop van hasj, dat ongeveer 24 procent van de omzet bepaalt. Daarnaast is er in het algemeen zorg over de kwaliteit van de legaal geteelde wiet die ze moeten gaan verkopen.

Burgemeester Paul Depla van Breda heeft zijn stad wel al aangemeld voor de proef, maar zonder groen licht van de Bredase coffeeshophouders gaat het niet door.

De eis dat alle coffeeshops in de gemeente moeten deelnemen aan de proef, gaat Jorritsma ook te ver. Bovendien vreest de burgemeester dat er financiële risicos kleven aan het experiment. Het geld dat het Rijk heeft vrijgemaakt voor de pilot zal bij lange na niet kostendekkend zijn, schrijft hij.

De serviceafdeling is te bereiken op telefoonnummer 088 – 013 9940. De servicepagina kun je hier vinden. Klik hier om direct de Krant.ed.nl te lezen.