Grimmige sfeer bij Pegida-protest bij Al-Fourqaan moskee in Eindhoven – Omroep Brabant

Grimmige sfeer bij Pegida-protest bij Al-Fourqaan moskee in Eindhoven - Omroep Brabant
ME grijpt in bij protest Turkse jongeren tegen Pegida
20.20 uur: Peloton MEers bij de moskee schermt de groep jongeren af. Mensen van de moskee proberen de menigte tot kalmte te manen.

20.05 uur:Bij de moskee heeft zich een grote groep jongeren verzameld. De sfeer is volgens onze verslaggever ter plaatse zeer gespannen. Het is vooralsnog onduidelijk waar de Pegida-demonstranten zijn gebleven.

LIVE: Grimmige sfeer voor moskee, tegendemonstranten gooien met stenen naar politie. Pegida-stoet kan niet verder: Dat wat daar staat is schorem

19.55 uur:De sfeer onder grimmiger. De jongeren beginnen zich te roeren. Politie te paard voert enkele charges uit.

19.45 uur:De ongeveer twintig Pegida-demonstranten lopen inmiddels met een geluidswagen in de Pastoor Peterstraat. De demonstranten zijn op weg naar de Al-Fourqaan moskee in de Otterstraat. Daar zullen zij enkele toespraken houden.

ProtestmarsVerder wil Pegida bij de moskee Pegidasnacks eten, een gefrituurde varkenslap. Voor de moslims is het Ramadan, wat betekent dat ze vasten en voor zonsondergang niets mogen eten.

En bij de moskee is al een tegengeluid tegen het Pegida-protest te horen. Aan het het van de moskee is een bord met de tekst Everyone is welcome opgehangen.

Tegenhangers van Pegida hebben zaterdag en zondag bloemen in de heg bij de moskee gestoken. Ook is er een spandoek opgehangen.

EINDHOVEN – De mobiele eenheid heeft zondagavond in Eindhoven charges uitgevoerd toen betogers met stenen gooiden naar de politie en naar aanhangers van Pegida. Dat gebeurde vlakbij de Al-Fourqaan Moskee aan de Otterstraat tijdens een demonstratie van Pegida tegen de Ramadan. De uiterst rechtse beweging kreeg toestemming voor de demonstratie bij het gebedshuis.

De sfeer rond die demonstratie van Pegida wordt steeds grimmiger, laat de politie weten. Een groep allochtone jongeren zorgt voor ongeregeldheden en bekogelt politie en demonstranten. Rond 20.15 uur had de politie nog niemand aangehouden.

Volgens een woordvoerder van de gemeente is een kleine groep aanhangers van Pegida rond 19.25 uur begonnen aan een voettocht naar de Al-Fourqaan Moskee aan de Otterstraat. Rondom deze kleine optocht verzamelde zich een grote groep tegendemonstranten achter een Turkse vlag, die woedend reageren op Pegida.

Pegida kondigde eerder aan voor de moskee demonstratief een gefrituurde varkenslap te gaan eten. De uiterst rechtse beweging demonstreert naar eigen zeggen tegen de Ramadan en de invloed van moslims in Nederland.

De politie is in groten getale aanwezig om ordeverstoringen te voorkomen. Op beelden op social media is te zien dat enkele allochtone jongeren demonstratief midden op de rijweg bidden, op hun knieën zittend.