ME voert charges uit bij Pegida-demonstratie in Eindhoven – Hartvannederland.nl

ME voert charges uit bij Pegida-demonstratie in Eindhoven - Hartvannederland.nl
Politie maakt einde aan demonstratie Pegida | Binnenland
EINDHOVEN – De politie maakt een einde aan de demonstratie van Pegida in Eindhoven, omdat ze de veiligheid van de betogers en de omwonenden niet meer kan garanderen. Een grote groep tegendemonstranten, bestaande uit honderden allochtone jongeren, gooit met stenen en andere voorwerpen.

De enkele tientallen demonstranten van Pegida werden door de politie in veiligheid gebracht. Intussen zijn vijf tegendemonstranten gearresteerd. De politie zegt voorlopig nog in de wijk te blijven om op te treden als het nodig is. Rond 22.00 uur was het nog steeds onrustig in Eindhoven. Groepen jongeren rijden rond in autos en schreeuwen daarbij allahu akbar.

Politie breekt demonstratie Pegida in Eindhoven af na ongeregeldheden

De mobiele eenheid voerde eerder charges uit toen betogers met stenen gooiden naar de politie en naar aanhangers van Pegida. Dat gebeurde vlakbij de Al-Fourqaan Moskee aan de Otterstraat tijdens een demonstratie van Pegida tegen de Ramadan. De uiterst rechtse beweging kreeg toestemming voor de demonstratie bij het gebedshuis.

De sfeer rond die demonstratie van Pegida werd steeds grimmiger, liet de politie weten. Een groep allochtone jongeren zorgde voor ongeregeldheden en bekogelde politie en demonstranten.

Volgens een woordvoerder van de gemeente was een kleine groep aanhangers van Pegida rond 19.25 uur begonnen aan een voettocht naar de Al-Fourqaan Moskee aan de Otterstraat. Rondom deze kleine optocht verzamelde zich een grote groep tegendemonstranten achter een Turkse vlag, die woedend reageren op Pegida.

Video: Grimmige sfeer bij Pegida-demonstratie in Eindhoven

Pegida kondigde eerder aan voor de moskee demonstratief een gefrituurde varkenslap te gaan eten. De uiterst rechtse beweging demonstreert naar eigen zeggen tegen de Ramadan en de invloed van moslims in Nederland. Er was geen tegendemonstratie aangemeld.

Pegida-voorman Edwin Wagensveld klaagde net voordat de demonstratie werd beëindigd in een zelfgemaakte video dat hij en zijn mededemonstranten niet verder mochten lopen. Vanwege zwaar geweld, moslims die met stenen en met hekken en weet ik wat gooien.

De Mobiele Eenheid (ME) heeft al charges uitgevoerd. Dat gebeurde vlak bij de Al Fourqaan-moskee aan de Otterstraat in Eindhoven. Pegida demonstreerde hier tegen de ramadan.

De politie besloot de demonstratie af te breken omdat zij de veiligheid van betogers en omwonenden niet meer zou kunnen waarborgen.

De sfeer rond de demonstratie van Pegida werd steeds grimmiger, liet de politie eerder al weten op Twitter. Een groep allochtone jongeren zorgde voor ongeregeldheden en bekogelde politie en demonstranten. Rond 20.15 uur had de politie nog niemand aangehouden.

Volgens een woordvoerder van de gemeente was een kleine groep aanhangers van Pegida rond 19.25 uur te voet begonnen aan een tocht naar de Al Fourqaan-moskee. Rondom deze kleine optocht verzamelde zich een grote groep tegendemonstranten achter een Turkse vlag. De tegendemonstratie was niet aangemeld.

Pegida kondigde eerder aan demonstratief een gefrituurde varkenslap te gaan eten voor de moskee. De anti-islambeweging demonstreert naar eigen zeggen tegen de ramadan en de invloed van moslims in Nederland.

De politie is nog steeds in groten getale aanwezig om ordeverstoringen te voorkomen. Op beelden op sociale media is te zien dat enkele allochtone jongeren demonstratief midden op de rijweg bidden, zittend op hun knieën.

Na het afbreken van de demonstratie bleef het nog een tijdje onrustig in Eindhoven. Groepen jongeren reden rond in autos en schreeuwen daarbij “Allahu akbar”.

Enkele tientallen demonstranten van Pegida werden door de politie in veiligheid gebracht. Vijf tegendemonstranten zijn gearresteerd.

Sfeer bij Pegida-demonstratie in #Eindhoven steeds grimmiger. Groep personen zorgt nabij moskee voor ongeregeldheden door met stenen naar Pegida en politie te gooien. De ME heeft daarom enkele charges moeten uitvoeren. Tot op heden nog geen aanhoudingen.