Meeste drugsafval wordt ongezien geloosd via wcs en straatkolken, in Eindhoven gebeurt dat elke week – Eindhovens Dagblad

Meeste drugsafval wordt ongezien geloosd via wc\s en straatkolken, in Eindhoven gebeurt dat elke week - Eindhovens Dagblad
Gemiddeld een keer per week wordt er drugsafval gedumpt in het riool van Eindhoven
De serviceafdeling is te bereiken op telefoonnummer 088 – 013 9940. De servicepagina kun je hier vinden. Klik hier om direct de Krant.ed.nl te lezen.

Drugsproducenten opereren vanzelfsprekend in het diepste geheim. Maar je kunt wel iets aan de weet komen over hun werk door in het riool te zoeken naar drugsresten. Thomas ter Laak van wateronderzoeksinstituut KWR vertelt erover bij Focus.

Voor het in kaart brengen van drugsgebruik maken wetenschappers al langer gebruik van het riool. Drugsgebruikers plassen namelijk drugsresten uit, en die kun je terugvinden in het riool. Op die manier kun je verschillen in drugsgebruik meten tussen steden, en ook verschillen in gebruik tussen doordeweekse dagen en weekend.

Bij het maken van onder meer xtc en speed komen veel gevaarlijke stoffen vrij, waar criminelen ongezien vanaf willen. Om te zien hoe vaak zij de stoffen wegspoelen via het riool, volgden wetenschappers van KWR twee maanden lang de rioolwaterzuivering van de regio Eindhoven, in het kader van het Europese WATCH-project.

Maar via het riool kun je behalve over het gebruik ook veel aan de weet te komen over de productie van drugs in een land. Want de dumping van drugsafval in woonwijken of natuurgebieden mag dan veel aandacht krijgen, veel vaker dumpen de producenten hun afval waarschijnlijk gewoon in het riool.

Begin 2017 ontdekken onderzoekers bijvoorbeeld dat de rioolwaterzuivering in Baarle-Nassau zó zuur is, dat de zuiverende bacteriën allemaal zijn gestorven. Door de zuurtegraad op verschillende plekken te meten, vinden ze het spoor naar de boerderij waar amfetaminen worden gemaakt. 

Door de aanwezigheid van bepaalde stoffen in het water te meten, weten de onderzoekers vaak al om welk verboden middel het gaat, voordat ze de daadwerkelijke productieplek hebben gevonden.

Er zijn aanwijzingen dat het waterleven last kan krijgen van drugsresten, hoewel hier nog weinig onderzoek naar is gedaan. Zo blijkt eind 2018 dat jonge palingen kwetsbaar zijn voor cocaïneresten in water. Het verboden middel hoopt zich op in hun hersenen, spieren, kieuwen, huid en ander weefsel. Hun spieren vertonen daardoor zwellingen en zelfs afbraak. Wereldwijd zijn sporen van illegale drugs te vinden in oppervlaktewater, vooral in de buurt van grote steden.

Maandag t/m vrijdag rond 16.20 uur in Nieuws en CoIedere werkdag van 02.00 tot 04.00 uur in Focus En wanneer je maar wilt in de podcast Focus Wetenschap