Station Eindhoven wordt Station Eindhoven Centraal | Eindhoven – Eindhovens Dagblad

Station Eindhoven wordt Station Eindhoven Centraal | Eindhoven - Eindhovens Dagblad
Na Amersfoort krijgt ook station Eindhoven predicaat Centraal Station
De serviceafdeling is te bereiken op telefoonnummer 088 – 013 9940. De servicepagina kun je hier vinden. Klik hier om direct de Krant.ed.nl te lezen.

Nederland heeft op dit moment zes Centraal Stations: in de vier grote steden (Amsterdam, Rotterdam, Utrecht en Den Haag) en in Arnhem en Leiden. Amersfoort en Eindhoven zijn straks het zevende en achtste station van Nederland die zich zo mogen noemen. De naamsverandering gaat gelden als de nieuwe dienstregeling ingaat in december.

Om als Centraal Station te boek te mogen staan, moet een stad aan een aantal criteria voldoen. Zo moeten dagelijks minimaal 40.000 reizigers het station aandoen en moet een stad minimaal honderdduizend inwoners hebben.

Groningen moet Hoofdstation /Hbf als naam krijgen net zoals het daar ook mooi wordt afgekort tot HS. Nijmegen, Tilburg, Hengelo en Enschede kunnen wat mij betreft ook Centraal heten. Er was ooit sprake dat Breda en Zwolle ook Centraal zullen gaan heten, maar daar lijkt het voorlopig niet naar toe te gaan. Station Arnhem Centraal kent deze naam alleen op de perronborden, maar niet op het stationsgebouw en de witte keermuur, waar de trein naar Utrecht Centraal en verder stopt, Wist je dat deze even de keermuur een andere naam gekregen heeft? Dat was Herman het anagram van deze Gelderse hoofdstad. Ook in de Arriva-treinen wordt Arnhem afgeroepen in plaats van Arnhem Centraal. Wel de bestemmingdisplays op deze regionale dieseltreinen geven Arnhem Centraal aan!

Station Eindhoven wordt Station Eindhoven Centraal

Amersfoort heeft nog twee andere stations: Schothorst en Vathorst. Met de nieuwe naam zal het hoofdstation van de Utrechtse stad zich beter kunnen onderscheiden van de andere twee stationnetjes. Vlak bij hoofdstation Eindhoven ligt het station Eindhoven-Strijp S en een halte bij het PSV-stadion voor fans van bezoekende clubs.

Volgens een woordvoerder van de NS zal het nodige moeten veranderen voordat de nieuwe dienstregeling ingaat. Zo moet de NS niet alleen borden en bewegwijzering op het station aanpassen, maar zal de spoorwegmaatschappij ook de naam van het station moeten veranderen in alle systemen, waaronder de reisplanner.

Volgens de regels moet een stad echter ook minimaal twee andere stations hebben. Eindhoven kent Station Eindhoven en Eindhoven Strijp-S. Ook het station bij het Philips Stadion wordt weleens gebruikt. Maar op dit punt zijn de regels van ProRail niet zo strikt.

De gemeente Amersfoort had de naamsverandering aangevraagd en zal dit ook financieren. Volgens een woordvoerder van ProRail gaat dit om zeker 100.000 euro. Over de financiering van de Eindhovense naamswijziging zijn nog geen details bekend.

EisenOm een Centraal Station te worden, moet een station aan meerdere eisen voldoen. Zo moet de stad waarin het ligt minstens 100.000 inwoners hebben. Ook moeten dagelijks minimaal 40.000 reizigers via het station reizen. Hieraan voldoet Station Eindhoven.