Bloedprikdieven slaan ook toe in Eindhoven: rekening 90-jarige man geplunderd – Eindhovens Dagblad

Bloedprikdieven slaan ook toe in Eindhoven: rekening 90-jarige man geplunderd - Eindhovens Dagblad
Eindhovenaar (90) slachtoffer nieuwe babbeltruc: verplegers nemen bloed af en plunderen rekening
De serviceafdeling is te bereiken op telefoonnummer 088 – 013 9940. De servicepagina kun je hier vinden. Klik hier om direct de Krant.ed.nl te lezen.

Een man en een vrouw belden op 17 oktober bij het slachtoffer in Eindhoven aan. Hij woont alleen en is zeer slecht ter been, maar besloot de deur open te doen. De vrouw begon volgens de politie meteen een ‘overrompelend’ verhaal over een griepepidemie die heerst en die juist gevaarlijk is voor ouderen.

Ook oudere man (90) in Eindhoven slachtoffer bloed prikkende oplichters

Al pratend wonnen de twee het vertrouwen van het slachtoffer en ze praatten zich binnen. De vrouw haalde een tasje met wat ‘meetinstrumenten’ tevoorschijn. En de man begon rond te neuzen in het huis van de 90-jarige Eindhovenaar.

De afgelopen weken zijn ook in Utrecht drie meldingen gedaan van ouderen die slachtoffer zijn geworden van een dergelijke babbeltruc. De daders deden zich voor als zorgverleners en kwamen bloedprikken, wat ze ook daadwerkelijk deden. In de tussentijd werd er geld gestolen en in twee van de drie gevallen ook een pinpas meegenomen. Daarmee werd 2600 euro gepind.

Pilletje bestellenIntussen nam de vrouw een druppeltje bloed af bij meneer. "Oei, dat is niet best", zei ze vervolgens. "Maar geen nood. Hiervoor kunnen we gelukkig een pilletje bestellen", was de volgende mededeling. Het slachtoffer moest voor dat pilletje echter wel een euro pinnen.

De Anbo adviseert ouderen om altijd aangifte te doen, wat nu niet altijd gebeurt. “Ze schamen zich vaak dat ze erin gestonken zijn.” Ook luidt het advies altijd te vragen om legitimatie, de deur dicht te houden als mensen geen afspraak hebben, en de organisatie zelf te bellen om te controleren of degenen aan de deur die daadwerkelijk vertegenwoordigen.

Toen de man dat had gedaan, renden ‘de verplegers’ meteen naar een pinautomaat om de rekening van de man te plunderen. "Op het moment dat het slachtoffer de kaart in het apparaatje stak, werden de gegevens van zijn kaart gekopieerd", legt een woordvoerder van de politie uit.

De 90-jarige kreeg volgens de politie van de vrouw te horen dat de meting “niet best” was, maar dat het met een pilletje opgelost kan worden. Om die te bestellen moest de man wel 1 euro pinnen. De daders zijn er vervolgens vandoor gegaan om de rekening van de man “te plunderen”, aldus de politie.

Geen gewetenEerder al werden ouderen in Utrecht slachtoffer van deze babbeltruc. In drie gevallen werd bij slachtoffers bloed afgenomen door nepverplegers. Intussen namen de ‘zorgverleners’ ook de pinpas of geld van de oudere slachtoffers mee.

‘Geen geweten’ en ‘laat niemand binnen wat ze ook verzinnen’, schrijft de politie op social media. Met daarbij het verzoek aan iedereen om ouders of grootouders te waarschuwen voor deze en andere babbeltrucs. Ook het opnemen van meterstanden is volgens de politie bijvoorbeeld een populaire smoes.

Of het ook om dezelfde daders gaat, weet de politie nog niet. De politie doet nu landelijk onderzoek om te onderzoeken of dergelijke praktijken ook elders hebben plaatsgevonden. “We gaan er wel van uit dat het een groep betreft die in wisselende samenstelling dit soort delicten pleegt.”

Reactie ANBOOuderenbond ANBO noemt het vreselijk dat ouderen nu op deze manier slachtoffer worden van babbeltrucs. "We weten dat ouderen een geliefd doelwit zijn van dit soort praktijken", zegt een woordvoerder. "Ouderen zijn beter van vertrouwen en willen mensen aan de deur graag helpen", geeft ze aan.

Ouderenbelangenorganisatie Anbo zegt dat ze geregeld langsgaan bij ouderen om hen te wijzen op risicos en babbeltrucs. “Ouderen zijn een gemakkelijke doelwit, van vroeger uit zijn ze gedienstig en gewillig”, zegt een woordvoerder. “Maar dit gaat wel heel ver.”

De organisatie is daarom al langer bezig ouderen te leren babbeltrucs te herkennen. Dit bijvoorbeeld door groepen ouderen veiligheidstrainingen te geven. Daarbij worden sinds september dit jaar extra vrijwilligers opgeleid om speciale veiligheids-checks te doen bij leden thuis. De vrijwilligers zijn hiervoor speciaal opgeleid door de politie. "Alles om ouderen te helpen langer, veilig thuis te kunnen wonen."

Lion Air-crash mede door technische problemen en ontwerpfouten Boeing Bevindingen uit het onderzoek wijzen erop dat de Boeing 737 MAX neerstortte door problemen met het MCAS-systeem en de handmatige besturing door de piloten.