Toch bonte mix van Pieten bij intocht Sint in Eindhoven – Eindhovens Dagblad

Toch bonte mix van Pieten bij intocht Sint in Eindhoven - Eindhovens Dagblad
Zwarte piet dit jaar voor het laatst te zien bij intocht in Eindhoven
De serviceafdeling is te bereiken op telefoonnummer 088 – 013 9940. De servicepagina kun je hier vinden. Klik hier om direct de Krant.ed.nl te lezen.

De gemeente en organisatie gaan vanaf 2020 volledig de landelijke lijn volgen. Waarschijnlijk zullen dat roetveegpieten zijn. Bij de landelijke intocht in Apeldoorn en op het Sinterklaasjournaal van de NTR wordt daar dit jaar al voor gekozen.

Voorstanders Zwarte Piet willen ook demonstreren

‘We realiseren ons dat deze veranderingen nooit naar ieders tevredenheid kunnen zijn. Voor ons staat een plezierig feest voor iedereen maar vooral voor de kinderen voorop’, valt te lezen.

Als wij het formulier binnen hebben, zoeken wij contact met de initiatiefnemers. Daarna kan de burgemeester eventueel nadere voorwaarden aan de demonstratie stellen. De lokale driehoek bereidt zich hierop al voor, stelt Coenraads.

Er is dit jaar ook al voor verandering gekozen. De Sint neemt naast zwarte pieten ook bontgekleurde glitterpieten, Bob de Bouwerpieten en K3-pieten mee.

Vorig jaar kwam het op het Emmaplein tot een confrontatie tussen circa veertig Kick Out Zwarte Piet-demonstranten en tachtig tegendemonstranten. De politie greep in, waarbij één persoon werd opgepakt.

ActiesDe actiegroep Kick Out Zwarte Piet (KOZP) heeft demonstraties aangekondigd bij de intocht van Sinterklaas in Eindhoven. Als reactie daarop liet Pegida weten ook te komen. Waar en hoe de groepen mogen demonstreren is nog niet duidelijk. Waarschijnlijk wordt daar eind deze week meer over bekend.

Een situatie als vorig jaar zal de gemeente willen voorkomen, toen de confrontatie tussen de actiegroepen uit de hand liep. Demonstranten van Kick Out Zwarte Piet werden belaagd door hooligans. Zij bekogelden de demonstranten op het Catharinaplein met eieren, bananen en blikken bier. Dat leidde tot twaalf taakstraffen, en één celstraf van twee weken.

De intocht liep vorig jaar uit de hand toen voorstanders van Zwarte Piet door een politieafzetting probeerden te breken om bij de KOZP-demonstranten te komen. Ze gooiden met eieren, pepernoten en blikjes bier naar de demonstranten. Ook deelden ze klappen, trappen en beledigingen uit.

De gemeente Eindhoven buigt zich deze week over de vraag of en waar de groepen hun demonstraties mogen uitvoeren. Volgens een woordvoerster zijn actievoerders uitgenodigd om te overleggen over de intocht op 16 november. “De gemeente moet een beschikking over de demonstraties afgeven.”

LEES MEER: Sinterklaasintocht Eindhoven: vooral taakstraffen voor relschoppers, 14 verdachten veroordeeld

Dit jaar lopen er voor de laatste keer zwarte pieten mee tijdens de intocht van Sinterklaas in Eindhoven. Vanaf 2020 volgt de Brabantse stad de landelijke lijn zoals die op televisie te zien is. De vrees is dat aangekondigde demonstraties opnieuw uit de hand zullen lopen.