Dierentuin Emmen claimt primeur met zon, opslag en laden in publieke ruimte

Dierentuin Emmen claimt primeur met zon, opslag en laden in publieke ruimte
Mini-zonnepark bij Wildlands ‘uniek voor Nederland’
ElaadNL werkt samen met Wildlands, Q-Park, Fudura en Enexis Netbeheer aan een uniek project. Bezoekers van Wildlands en het centrum van Emmen kunnen hun elektrische auto op de parkeerplaats ‘Q-Park Wildlands’ opladen op zonne-energie, zelfs als de zon niet schijnt. De combinatie van zonnepanelen, 5 laadpalen en een batterij die de stroom opslaat, maakt dit mogelijk. Daardoor kan voor het opladen van een elektrische auto optimaal gebruik worden gemaakt van zonne-energie die rechtstreeks opgewekt wordt en van de zonne-energie die in de batterij opgeslagen is.

Het is voor het eerst in Nederland dat deze combinatie van technieken in de openbare ruimte wordt toegepast. Dit is mogelijk gemaakt doordat Wildlands, Q-Park, ElaadNL, Fudura en Enexis Netbeheer de handen ineen hebben geslagen om een duurzaam ecosysteem te ontwikkelen. Het doel van deze pilot is het ontwikkelen van een blauwdruk voor een dergelijk ecosysteem dat op grote schaal toegepast kan worden.Eigen ecosysteem van groene energie

Op de parkeerplaats van Wildlands Adventure Zoo Emmen is een bijzonder zonnepark in gebruik genomen. Bezoekers van het Drentse dierenpark kunnen hun elektrische auto vanaf nu opladen met behulp van zonne-energie. Negentig zonnepanelen wekken gezamenlijk vijftig kilowatt aan energie op, goed voor tien laadpalen. Volgens netwerkbeheerder Enexis gaat het om een voor Nederland uniek project. Bij weinig of geen zon wordt een grote batterij gebruikt. Als die leeg is, schakelt het systeem over op het elektriciteitsnet.ZIE OOK: Meer zonnepanelen in de Efteling Officieel heeft Wildlands geen eigen parkeerplekken. Het parkeerterrein bij het dierenpark is eigendom van de externe partij Q-Park. Automobilisten betalen daar 10 euro per dag voor.

Op het parkeerterrein zijn vijf laadpalen geplaatst, waarop in totaal tien elektrische auto’s tegelijk kunnen laden. Deze worden in eerste instantie opgeladen via opgewekte zonne-energie van de zonnepanelen op het gebouw op de parkeerplaats. Als de opgewekte energie niet gebruikt wordt, wordt deze opgeslagen in een batterij van 50 kW. Doordat de energie lokaal opgewekt, opgeslagen en gebruikt wordt ontstaat er een duurzaam ecosysteem. Mocht er onverhoopt toch onvoldoende zonne-energie beschikbaar zijn, wordt de energie geleverd via het net. Hierdoor zijn automobilisten altijd verzekerd van een volle accu. Met dit ecosysteem wordt een belangrijke stap gezet in de ambitie om een substantiële bijdrage in CO2-reductie te realiseren.

Voor deze pilot werken diverse partijen samen in een consortium: Ecotap, ElaadNL, Enexis Netbeheer, Fudura, Gemeente Emmen, General Electric/Jean Mueller, Hybrid Energy, Indutecc, Q-Park en Wildlands.

Op het Wildlands-parkeerterrein van Q-Park is het eerste geheel door zonne-energie gedreven oplaadstation voor auto’s in Nederland in gebruik genomen.

Volgens projectleider Arnoud Brouwers van netwerkbeheerder Enexis gaat het om een voor ons land uniek project, dat tot stand kwam door samenwerking van een groot aantal partijen. Op het gewelfde dak van het beheerders- annex toiletgebouw zijn negentig zonnepanelen geplaatst, die gezamenlijk 50 kilowatt aan energie opwekken, genoeg voor de tien laadpalen die even verderop staan.

,,Het unieke zit ‘m erin dat we vier scenario’s hebben om je elektrische auto op te laden’’, zegt Brouwers. ,,Allereerst is dat rechtstreeks door zonne-energie, maar daarnaast wordt een grote batterij opgeladen door de zon zodat de laadpalen bij geen of weinig zon ook werken. De derde mogelijkheid is een combinatie ervan en tenslotte kunnen we, mocht er geen zon zijn en de batterij leeg, altijd terug vallen op het elektriciteitsnet.’’

Er is, kortom, sprake van een lokaal ecosysteem van partijen die allemaal hun steentje aan de duurzaamheid willen bijdragen. Wildlands liet het belang daarvan al eerder zien, bijvoorbeeld bij de bouw van een brug van biocomposiet. Enexis stelt dat de laadpalen ook toegankelijk zijn voor bezoekers van het centrum van Emmen. Maar omdat die dan eerst een tientje parkeerkosten moeten betalen – het hoogste tarief in Emmen – zal het gebruik voornamelijk beperkt blijven tot bezoekers van Wildlands.

Volgens woordvoerder Bob Winckels van netbeheerder Enexis staat de komst van het mini-zonneparkje in Emmen niet op zichzelf. ,,Het doel van deze test is het ontwikkelen van een blauwdruk, zodat dit ecosysteem op grote schaal toegepast kan worden.’’

Liefst tien partijen werken voor het project in Emmen samen in een consortium. Naast Enexis, Q-Park, de gemeente Emmen en Wildlands zijn dat allerhande bedrijven op het gebied van (groene) energie.

Begon in 1975 bij de Emmer Courant en keerde na omzwervingen over bijna alle redacties van Drentse Courant en Dagblad van het Noorden vijf jaar geleden terug op het oude nest. Woont inmiddels in Meppel. Is al zijn hele leven gek op sport, muziek en gadgets en schreef daar óók over.


Emmen at Twitter: