Emmen-keeper Kjell Scherpen tekent bij Ajax – Groningen – Dagblad van het Noorden

Emmen-keeper Kjell Scherpen tekent bij Ajax - Groningen - Dagblad van het Noorden
Done deal: Ajax rondt Scherpen-transfer af en heeft derde aanwinst binnen
De overstap van Kjell Scherpen van FC Emmen naar Ajax is rond. De transfer van de negentienjarige goalie, die een contract tot medio 2023 heeft ondertekend, is woensdagmiddag bevestigd door alle betrokken partijen. 

Ajax heeft het nieuws wereldkundig gemaakt via de clubkanalen. Scherpen werd al langere tijd gelinkt aan Ajax. Emmen-preses Ronald Lubbers onthulde in een interview met NRC Handelsblad dat hij in zijn eigen huis met Marc Overmars, directeur voetbalzaken in Amsterdam, had onderhandeld over de tiener. Scherpen debuteerde dit seizoen in de Eredivisie met Emmen. Hij miste nog geen minuut in competitieverband. De boomlange doelman is na Razvan Marin en Kik Pierie de derde zomerse aanwinst van Ajax.

De transfer van Scherpen ging gepaard met veel commotie. Ajax-fans haalden enkele oude tweets boven water waarin Scherpen zijn voorkeur voor Feyenoord uitsprak. Tijdens de recente ontmoeting tussen FC Emmen en Ajax was er een spandoek met Scherpen kakkerlak te zien. De Amsterdammers hebben met een knipoog gereageerd op die ophef, door een video te delen waarin Scherpen, onder toeziend oog van meester Van der Sar en meester Overmars, honderd strafregels schrijft.

’Onze Lange’Zo veel mooie jaren samen @KjellScherpen😍We gaan samen vechten voor lijfsbehoud @eredivisie . Dit is ons seizoen!❤️🔜@AFCAjax. Heel veel succes bij de volgende stap in je carrière topper!🚀#KjellScherpen #Emmenaarvoorhetleven #FCEMMEN #HIERKOMIKWEG pic.twitter.com/IAYLq9HmgE

Video: Scherpen: Kan me hier het beste ontwikkelen

Kjell Scherpen ging dinsdagavond opnieuw de fout in en was daarmee verantwoordelijk voor de nederlaag van FC Emmen op bezoek bij De Graafschap (1-0). Ploeggenoot Anco Jansen spaarde de doelman na die wedstrijd niet en sprak na afloop van een repeterend verhaal. Ook trainer Dick Lukkien kon moeilijk leven met de volgende blunder van de door Ajax begeerde Scherpen.

Volgens de statistieken van Opta hebben de missers van de jonge keeper FC Emmen dit seizoen al vijf punten gekost. Oud-doelman Joop Hiele zoekt met het Algemeen Dagblad naar oorzaken voor de grillige prestatiecurve van Scherpen. Keepen gaat met vallen en opstaan. Elke jonge speler maakt zo zijn fouten en dat geldt zeker bij keepers. Hoe vaker een doelman een bepaalde situatie meemaakt, hoe beter hij in staat is het de volgende keer te herkennen.

Hiele is van mening dat Scherpen alleen bij Ajax moet tekenen als hij in Amsterdam ook regelmatig aan spelen toekomt. Voor een keeper is het ontzettend belangrijk om veel te spelen. Het kan zo een jaartje of drie, vier duren, tot hij een goed niveau bereikt. Bij een topclub als Ajax staat winnen meer centraal dan ontwikkelen.

Persoonlijk denk ik dat de stap misschien nog wat te vroeg is, verwijst de Rotterdammer naar de jeugdige leeftijd van de FC Emmen-doelman. Als hij bij Ajax als tweede doelman wordt gehaald of in een beloftenelftal moet spelen, kan dat funest zijn voor zijn ontwikkeling. Daar hebben beide partijen niks aan. Het is belangrijk dat hij op een hoog niveau blijft trainen en zeker aan spelen toekomt. Desnoods moet Ajax hem uitlenen.