Nabeschouwing FC Emmen – FC Groningen: FC Groningen straalde helemaal niets uit – Dagblad van het Noorden

Nabeschouwing FC Emmen - FC Groningen: \FC Groningen straalde helemaal niets uit\ - Dagblad van het Noorden
FC Groningen met hakken over de sloot naar play-offs
De serviceafdeling is te bereiken op telefoonnummer 088 – 0505 050. De servicepagina kun je hier vinden. Klik hier om direct de Krant.ad.nl te lezen.

FC Groningen heeft aan het langste eind getrokken in de strijd om plek acht in de Eredivisie. De ploeg van coach Danny Buis verloor met 1-0 van FC Emmen, maar haalde opgelucht adem doordat concurrent Willem II hard onderuit ging tegen ADO Den Haag: 6-2.

15 mei 2019 – Damil Dankerlui heeft het flink verbruid bij Adrie Koster. De multifunctionele speler van Willem II kreeg woensdagavond tegen ADO Den Haag (6-2) na zeventig minuten binnen korte tijd twee gele kaarten. Vervolgens gaven de Tilburgers compleet weg, waardoor zij naast het laatste play-offticket grepen. Bij een 2-2 stand kreeg Dankerlui twintig minuten voor tijd tweemaal geel voor een handsbal. Voor zijn laatste overtreding kreeg ADO ook nog eens een strafschop. Het was een cruciaal moment in de wedstrijd, want Willem II had bij een zege de achtste plaats overgenomen van FC Groningen. “Het is gewoon een heel domme actie. Als je dat één keer overkomt… maar als je dat twee keer achter elkaar doet, dan is dat niet goed de praten. Daarmee dupeert je je ploeg op een onnodige manier, waardoor je hier met lege handen staat”, aldus Koster tegenover FOX Sports.

De meeste beslissingen in de Eredivisie waren reeds gevallen, maar de strijd om plek acht en daarmee een ticket voor de play-offs om Europees voetbal lag nog open. Groningen had één punt meer dan Willem II en daarmee de beste papieren. Een goal van Chacon na een klein half uur dreigde echter roet in het eten te gooien. De bezoekers drongen wel aan, maar zagen een goal van Gladon worden afgekeurd en Zeefuik raakte de paal.

Willem II verloor onlangs de bekerfinale van Ajax (4-0) en is door de nederlagen in de laatste twee competitiewedstrijden tegen eerst FC Emmen (2-3) en ADO (6-2) ook nog eens de achtste plaats kwijtgeraakt. “We geven het seizoen op het laatste moment weg”, concludeert Koster.

Groningen was daardoor afhankelijk van het resultaat in Den Haag. Daar kwam Willem II door een goal van Damil Dankerlui al snel op voorsprong, maar El Khayati zorgde voor de gelijkmaker. Pavlidis liet de Tilburgers opnieuw juichen, maar daarna ging het helemaal mis. Kanon, El Khayati, Necid, Immers en opnieuw Necid legden de verliezend bekerfinalist op de pijnbank en zorgden voor opluchting bij Groningen.

ADO kwam door de ruime overwinning zelfs nog op gelijke hoogte met de Noorderlingen, maar legt het af op basis van het doelsaldo. De formatie van Buijs neemt het in de play-offs op tegen Vitesse, dat met 1-3 won bij VVV-Venlo. FC Utrecht won met dezelfde cijfers van sc Heerenveen en moet genoegen nemen met plek zes. De Domstedelingen treffen in de play-offs nummer zeven Heracles Almelo.

NacompetitieExcelsior gaat als nummer zestien van de Eredivisie de nacompetitie in. De Kralingers wonnen verrassend met 4-2 van een zwak spelend AZ, waar John van den Brom voor het laatst op de bank zat. Trainer Ricardo Moniz zag zijn ploeg zodoende vertrouwen tanken voor de play-offs. Excelsior bleef De Graafschap voor en heeft zodoende op papier een klein voordeel.

Het reeds gedegradeerde NAC Breda speelde in zijn laatste duel in de Eredivisie met 0-0 gelijk tegen PEC Zwolle.