Twentse felicitaties voor gouden Jorien ter Mors stromen binnen

Twentse felicitaties voor gouden Jorien ter Mors stromen binnen
Otter vooraf al zeker over Ter Mors: ‘Dit kon niet meer fout gaan’
“Er was nog maar één missie voor Jorien en dat was de 1000 meter, ze had geen andere kans op de langebaan”, aldus Otter. “Misschien is dat wel de reden dat ze vandaag hier de olympische titel veroverd heeft, dat haar focus volledig op de 1000 meter lag.”

De 28-jarige Ter Mors werd tussen kerst en oud en nieuw slechts vijfde op de 1500 meter bij het olympisch kwalificatietoernooi (OKT) in Heerenveen. Dat was niet genoeg voor een olympisch ticket voor de afstand waarop ze in 2014 goud won in Sochi.

“Als je haar laatste ronde op de 1000 meter ziet, dan denk ik dat Jorien hier in Zuid-Korea wel de strijd aan had kunnen gaan met Ireen Wüst”, doelt Otter op de Brabantse die maandag de olympische titel veroverde op de 1500 meter. 

Volgens Rintje Ritsma reed de kersverse olympische kampioene zulke goede en effectieve bochten, door onder andere het shorttracken. Elke slag was volgens de kenner volledig raak waardoor ze de rest naar huis reed. Ter Mors zou niet weten wat ze anders had moeten doen om beter te rijden. “Het was gewoon een perfecte race. Ik voelde me supergoed en heb er alles aangedaan en dan is het afwachten.” Goud had de schaatser niet verwacht en ze is er heel blij met dat het voldoende was. “Het was nog wel heel spannend. Toen Kodaira het niet haalde weet je bijna wel dat het goed zit”, aldus de olympisch kampioen.   Commentaar bij rit Marrit Leenstra: ‘Dit is geen rit voor goud hoor’ Luister live Toevoegen aan afspeellijst
<img src="http://nieuwsnl.org/wp-content/uploads/2018/02/14/twentse-felicitaties-voor-gouden-jorien_2.jpg" title="Otter vooraf al zeker over Ter Mors: ‘Dit kon niet meer fout gaan'” alt=”Otter vooraf al zeker over Ter Mors: ‘Dit kon niet meer fout gaan'”>
Otter vooraf al zeker over Ter Mors: ‘Dit kon niet meer fout gaan’

“Maar als Jorien de 1500 meter had mogen rijden, hadden we op een iets andere manier getraind en was het niet zo goed gegaan op de 1000 meter.”

Wüst was in de dweilpauze al nuchter in haar commentaar. “Geen podiumplek, ik vrees dat ik daarvoor 1.14,5 moest rijden”. Ze hoopte op een klein verval in de laatste volle ronde maar gaf aan dat haar energie ‘toch een beetje op was’. De instelling was voor de schaatser toch net even anders dan voor de 1500 meter. “Daar weet je dat je olympisch kampioen kan worden en vandaag wil je voor de medailles gaan.” Het was volgens Wüst wel verreweg haar beste 1000 meter dit seizoen maar speciaal was het niet.  

Ter Mors maakte veel indruk op de kilometer door met 1.13,56 een baan- en olympisch record te schaatsen. Het verschil met de nummer twee Nao Kodaira (1.13,82) en Miho Takagi (1.13,98) was groot.

'Missen 1500 meter misschien wel reden goud Ter Mors op 1000 meter'
‘Missen 1500 meter misschien wel reden goud Ter Mors op 1000 meter’

Otter zag maandag bij een training al dat zijn pupil in uitstekende vorm stak. “We deden een oefening waarbij we haar snelheid en kracht goed kunnen meten en toen ik de waardes zag dacht ik: dit kan niet meer fout gaan.”

Ireen Wüst moest al in de vierde rit starten en kon haar outsider status niet waarmaken. De schaatser noteerde wel de beste tijd na haar 1000 meter maar voldoende was het niet. Na een prima opening voor Wüst wist ze ook een goede ronde neer te zetten maar na haar slotronde noteerde de medaille-tijger een tijd van 1.15,32. 

En dat terwijl Ter Mors een heel lastige aanloop kende naar de Spelen. Door een slepende rugblessure kon ze lang niet optimaal trainen en presteerde ze in wedstrijden ook niet zoals ze wilde. 

Marrit Leenstra kon geen vervolg geven aan haar goede rit op de 1500 meter. Uiteindelijk werd de Nederlandse achtste met een tijd van 1.14,85. Leenstra schaatste tegen Heather Bergsma. De Amerikaanse reed tot de laatste ronde nog nagenoeg dezelfde tijd als Ter Mors maar gaf in de slotronde veel toe. 

Na het OKT besloten de schaatsster en de coach dat ze een alles-of-nietspoging zouden wagen om Ter Mors toch in optimale vorm aan de start van de Spelen te krijgen. Dat betekende vooral dat de Enschedese weer haar volledige krachttrainingsprogramma ging afwerken.

Gouden Ter Mors: ‘Veel risico genomen, dat is goed uitgepakt’

“Als we niks veranderd hadden, was ze vandaag misschien vijfde of zesde geworden. Nu hebben we gezegd dat ze door de pijn heen moest bijten en dat haar lichaam niet meer zou bepalen wat we wel of niet zouden doen.”

Ter Mors superieur naar goud op 1.000 meter

Toch kwam er een paar dagen voor de 1000 meter nog flinke hobbel voor Ter Mors, deze keer mentaal. Ze plaatste zich met de shorttrackploeg niet voor de finale van de aflossing, een teleurstelling die ze na de race het moeilijkste moment uit haar shorttrackcarrière noemde.

“Als je drie Spelen op rij de relayfinale probeert te halen en je verneukt dat op deze manier, dan is dat heel vervelend”, aldus Otter, die het zelf ook niet makkelijk had met de uitschakeling van zijn vrouwenploeg. 

“Maar ik kon er wel van genieten dat Jorien de volgende dag wakker werd en zei: ‘Fuck it, ik heb deze teleurstelling ingepakt en weggegooid en focus me nu op wat nog gaat komen, en dat is vandaag. Gisteren of eergisteren speelt niet meer mee’.”

En dus konden Otter en Ter Mors woensdag wel juichen in de Gangneung Oval, de langebaanhal die vlak naast het shorttrackstadion staat.

“Er is niks mooiers dan dat je één doel voor ogen hebt en dat ook bereikt. Of zelfs overtreft, want in dit geval hebben we er zelfs wat meer uitgehaald dan dat we van tevoren dachten dat het zou worden.”

Jorien ter Mors heeft goud veroverd op de 1000 meter tijdens de Winterspelen in Pyeongchang.

Het zilver was voor de Japanse Nao Kodaira in 1.13,82.  Het brons ging ook naar Japan. Miho Takagi pakte de derde plak in een tijd van 1.13,98. Kodaira gold als topfavoriete. De schaatser, die een periode in Wolvega woonde en in Heerenveen trainde onder Marianne Timmer en Gianni Romme, beet zich echter stuk op de winnende tijd.

Jorien ter Mors pakt gouden medaille op 1000 meter, Leenstra zesde
Jorien ter Mors pakt gouden medaille op 1000 meter, Leenstra zesde

Ter Mors reed in de twaalfde rit een indrukwekkende 1000 meter. Ze verslapte geen moment en in de slotronde nam de Twentse ruim afstand van de Amerikaanse Brittany Bowe. Ze zette een tijd van 1.13,56 neer. Dat was goed voor een laaglandbaanrecord en een olympisch record.

Video: Ontlading na olympisch goud zat bij Ter Mors ‘vooral van binnen’

Jorien ter Mors, die zich niet plaatste voor haar favoriete 1500 meter, werd vooraf al als kanshebber gezien voor deze afstand. Na de desastreus verlopen relay met de shorttrackploeg, zinde Ter Mors op sportieve revanche.

Marrit Leenstra, die maandag eindelijk een individuele medaille pakte op de 1500 meter, uit Wijckel schaatste een prima laatste rit tegen Heather Bergsma, vrouw van Jorrit Bergsma uit Aldeboarn, maar kwam tekort voor eremetaal. Leenstra eindigde als zesde in 1.14,85, Bergsma als achtste.

Ireen Wüst kon vrijuit schaatsen. De inwoonster van Heerenveen is normaal gesproken kansloos op deze afstand en was met goud op de 1500 meter en zilver op de 3000 al flink met eremetaal omhangen. Ze kwam al in de vierde rit in actie tegen de Italiaanse Yvonne Daldossi en noteerde 1.15,32. Wüst werd negende.


Enschede at Twitter: