Burgemeesters Almelo en Enschede sneren naar elkaar op Twitter na derby

Burgemeesters Almelo en Enschede sneren naar elkaar op Twitter na derby
Heracles vergroot zorgen FC Twente
9 maart 2018 – Heracles Almelo heeft FC Twente vrijdagavond veel pijn gedaan door de Twentse derby te winnen: 2-1. De bezoekers uit Enschede kwamen na een zeer slechte eerste helft vlak na de pauze op voorsprong. Het in nood verkerende Twente zag Heracles via Kristoffer Peterson en Robin Pröpper echter binnen tien minuten de zege pakken. Daardoor drukt Heracles, zoals in het stadion veel te zien en horen was, de rivaal verder in de problemen onderin de Eredivisie. 

FC Twente wordt nog altijd als de grote broer van Heracles gezien, maar zeker dit seizoen is daar geen sprake van. Hoewel Heracles in Enschede nog wel met 2-1 werd verslagen, hadden de Almeloërs tot vrijdagavond vijftien punten meer verzameld dan Twente. Als favoriet ging de ploeg van John Stegeman dan ook de derby in, hopend dat de zwalkende rivaal nog wat extra pijn gedaan kon worden. Het publiek deed daar met liedjes als Ze gaan naar Deventer, ludieke spandoeken en fans die zich hadden verkleed als degradatiespook volop aan mee in de derby.De rivalenstrijd begon nog veelbelovend met gele kaart voor Adam Maher na veertien seconden en een daarop volgende vrije trap van Brandley Kuwas waarop Joël Drommel redding bracht, maar daarna volgden 44 bloedeloze minuten. Heracles was vooral dreigend via middenvelder Jamiro Monteiro, hij zorgde voor openingen in de Twentse verdediging. Peterson en Vincent Vermeij konden daar echter geen pap van maken. Twente liet zich voor rust alleen zien via een pegel van Maher (redding Bram Castro) en een inzet van Tom Boere, zijn schot ging over het doel.De eerste helft viel dus zwaar tegen, gelukkig maakte een levendige tweede helft alles goed. Een doelpunt, dat de wedstrijd nodig had, die viel zes minuten na rust. Het was Twente dat op voorsprong kwam via Adnane Tighadouini. Hij was het eindstation nadat de Tukkers een overtalsituatie goed uitspeelde. De goal deed het duel losbarsten. Kansen volgden elkaar snel op en Heracles stond tien minuten na de 0-1 van Tighadouini zelfs alweer op voorsprong. Kuwas creëerde met een prachtige pass een opening in de Twentse verdediging en de lage voorzet daarna werd tegen de touwen geschoten door Peterson. De Zweed had daarbij wel geluk: zijn inzet werd gekeerd door Drommel en ging vervolgens via de aanvaller alsnog het doel in.

Zo kon Twente maar kort genieten van de voorsprong, terwijl het via Fredrik Jensen een enorme kans liet liggen om de leiding weer in handen te nemen. Jensen dook vrij op voor Bram Castro, maar schoot tegen de keeper op. Dat kwam Twente duur te staan, want even later maakte Heracles er 2-1 van. Verdediger Pröpper kopte raak uit een corner. Hij kreeg daarbij hulp van Adam Maher, die in een poging om de bal van de lijn te koppen, de bal tegen de onderkant van de lat werkte en daarmee ook in het eigen doel. Tussendoor had Kuwas ook nog bijna voor de 2-1 gezorgd: Drommel liet zich niet verrassen in de korte hoek.De 2-1 leek wat te doen knakken bij Twente, dat in het vervolg van de tweede helft weinig meer kon uitrichten. Fredrik Jensen schoot nog tegen Castro op en in de slotfase knalde invaller Mounir El Hamdaoui over. Heracles wist zelf ook weinig gevaar meer te stichten en kwam uiteindelijk als winnaar uit de strijd, die soms op het randje was met stevige tackles en overtredingen. Zoals een derby betaamt. Heracles sluit door de zege aan bij de ploegen die strijden om de play-offs en drukt FC Twente verder in de zorgen. De ploeg van Gertjan Verbeek, die wederom niet won, blijft onderin hangen en staat nog altijd vijf punten achter op nummer vijftien Willem II, dat volgende week de tegenstander is in de Eredivisie.Opstellingen en beoordelingen:Heracles Almelo: Bram Castro 6.5, Tim Breukers 5.5 (90. Tim van de Berg -), Wout Droste 6 (64. Dries Wuytens 5.5), Robin Pröpper 6.5, Roland Baas 6, Jamiro Monteiro 7.5, Peter van Ooijen 5, Sebastian Jakubiak 6, Brandley Kuwas 7.5, Vincent Vermeij 5 (80. Paul Gladon -), Kristoffer Peterson 6.FC Twente: Joël Drommel 5.5, Jeroen van der Lely 5, Thomas Lam 5, Peet Bijen 5, Cristian Cuevas 4.5, Danny Holla 6, Adam Maher 6, Fredrik Jensen 5.5, Adnane Tighadouini 6 (73. Mounir el Hamdaoui -), Tom Boere 5 (81. Jos Hooiveld -), Michaël Maria 5.5.Man of the match: Jamiro Monteiro

De landskampioen van 2010 blijft door de nederlaag voorlaatste staan in de Eredivisie met achttien punten. Alleen Roda JC verzamelde minder punten (17), maar die ploeg komt dit weekend nog in actie tegen concurrent Sparta Rotterdam, de nummer zestien van de ranglijst.

Video: Heracles Almelo wint streekderby en vergroot zorgen FC Twente

Heracles wijst FC Twente verder naar onderen met derby-winst

FC Twente wacht nog steeds op de eerste zege in de eredivisie sinds 12 december. In de derby was de kampioen van 2010 niet opgewassen tegen Heracles Almelo, dat voor eigen publiek won met 2-1. Degradatie komt steeds dichterbij voor de formatie van coach Gertjan Verbeek, die sinds zijn komst begin november slechts één keer in competitie wist te winnen.

Verbeek bracht met El Hamdaoui nog een verse aanvaller, maar het pleit was tot vermaak van het Heracles-publiek beslecht. Zij verkleedden zich als degradatiespoken en hielden een spandoek met #twexit omhoog.

FC Twente zakt verder weg na verlies in derby

Adnane Tighadouini zette de Enschedeërs nog wel op voorsprong. Na de gelijkmaker van Kristoffer Peterson kopte Adam Maher de bal in eigen doel, in een poging een treffer van Robin Pröpper te voorkomen.

FC Twente heeft vrijdagavond de Twentse derby verloren. In Almelo werd het 2-1.

De wedstrijd brandde na een matig begin pas in het tweede deel enigszins los. De openingstreffer viel in de 50e minuut. Tighadouini scoorde, zowaar na een vloeiende aanval waarbij Fredrik Jensen, Tom Boere en Danny Holla betrokken waren. Het was een van de weinige hoogstandjes van FC Twente.

FC Twente verliest Twentse derby bij Heracles Almelo

Lang duurde het feest niet voor de formatie van Verbeek. Na een soort van kluts met doelman Joël Drommel maakte de Zweed Peterson de gelijkmaker. Even later kon de geheel vrijstaande Pröpper na een hoekschop zomaar inkoppen. Maher stond nog wel op de doellijn om redding te brengen, maar kopte met een onbeholpen actie de bal via de onderkant lat in zijn eigen doel.

Het machteloze FC Twente kwam in de slotfase niet veel verder dan twee schoten van afstand van Jensen, die door Bram Castro werden gestopt.


Enschede at Twitter: