Verbeek over Duitse ploegen: Soms wel eens goed dat een club degradeert

“Ik word er niet moedeloos van, maar het is wel steeds weer een teleurstelling”, baalde Verbeek vrijdag na de 2-1 nederlaag in de derby bij streekgenoot Heracles Almelo. “Er hing net ook weer een grafstemming in de kleedkamer.”

Sinds de aanstelling van Verbeek wist Twente pas één van de zeventien competitiewedstrijden in winst om te zetten. De landskampioen van 2010 heeft slechts één punt meer dan de hekkensluiter Roda JC, die nog een wedstrijd tegoed heeft.

“Toch heb ik het idee dat we dicht tegen een overwinning aan zitten”, houdt Verbeek de moed erin. “Maar daar heb je niks aan, want we staan weer met lege handen. We hebben een zege nodig om uit deze situatie te komen. Uiteindelijk telt het resultaat.”

Gertjan Verbeek kon het niet laten om vrijdagavond een sneer uit te delen naar zijn vriend Jan Smit. Smit zei vrijdagmorgen dat hij er geen traan om zou laten als FC Twente zou degraderen. Ik wil iedereen die Heracles een warm hart toedraagt feliciteren met de overwinning, en dan met name Jan Smit, zo sprak de oefenmeester van Twente cynisch na de 2-1 nederlaag.

Met nog slechts zeven resterende duels begint de tijd te dringen, weet ook Verbeek. “Er zijn nog 21 punten te halen. Ik zal niet zeggen dat we ze alle zeven winnen, maar we zullen er wel een paar moeten winnen. Anders steven je op degradatie af en dat is niet de bedoeling.”

Met slechts één punt meer dan de nummer laatst Roda JC kan Twente nog rechtstreeks degraderen. Verbeek weigert echter op te geven. Ik weet hoe het werkt in de voetballerij, benadrukt Verbeek. “Maar ik heb er nog alle vertrouwen in dat we het gaan redden. Als ik dat niet zou hebben, dan moet ik naar de directie gaan en m’n contract inleveren. Dat ben ik niet van plan.

Toch ziet de ervaren coach nog voldoende aanknopingspunten voor Twente. “Je kunt niet zeggen dat dit ploegje er niets aan doet of dat de instelling niet goed is. We hebben laten zien dat we mee kunnen in zon wedstrijd, maar het is wachten op een overwinning.”

“Hoe langer die uitblijft, hoe vervelender het wordt voor iedereen die FC Twente een warm hart toedraagt”, leeft Verbeek mee met de fanatieke achterban. “Het is ook gewoon emotie.”

“Alleen Jan Smit heeft een goede nachtrust”, doelt Verbeek op de KNVB-commissaris en oud-voorzitter van Heracles, die eerder deze week zei niet wakker te liggen van een eventuele degradatie van Twente. “Iedereen die Heracles een warm hart toedraagt: van harte gefeliciteerd. Met name Jan Smit.”

Volgende week staat een zespuntenwedstrijd op het programma voor Twente. Zaterdag komt concurrent Willem II namelijk op bezoek in de Grolsch Veste.

9 maart 2018 – Hij werd als de grote verlosser binnengehaald, maar Gertjan Verbeek heeft het moeilijk bij FC Twente. Onder leiding van de ervaren coach won de club tot dusver pas één competitiewedstrijd, waardoor de Tukkers in zwaar weer zitten. Verbeek weet dat het er ook voor hemzelf niet rooskleuriger op wordt.Onder leiding van Verbeek won Twente pas één keer in zestien speelrondes. “In Nürnberg heb ik ook wel eens een tijd lang niet achter elkaar gewonnen. Daar leidde dat tot ontslag. Ik weet hoe het werkt in de voetballerij. Ik heb gehoord, dat er weer een collega onder dwang heeft moeten stoppen (Edwin van de Looi, red.). Dat is nooit leuk”, reageert de trainer in De Telegraaf.Toch maakt hij zich niet druk over zijn eigen toekomst. “Daar houd ik me totaal niet mee bezig. Ik doe mijn stinkende best en ik ga nog steeds met plezier naar mijn werk. Ik heb er nog alle vertrouwen in, dat we het tij gaan keren. Als ik het vertrouwen verlies, moet ik eerlijk zijn tegen de directie.”Dit weekend kan Verbeek weer wat vertrouwen winnen, als hij vrijdagavond punten kan pakken tegen Heracles Almelo.


Enschede at Twitter: