Politie onderzoekt kruizen op bouwgrond moskee in Enschede

Leden van de anti-islambeweging Pegida hebben zaterdag in Enschede enkele tientallen kruizen geplaatst op een plek waar een moskee gebouwd zal worden. Op de kruizen staan de namen van slachtoffers van aanslagen in Stockholm, Parijs, Brussel en Barcelona.

Hier ziet men waartoe de Islam in staat is, zegt een aanhanger van Pegida op een filmpje die de organisatie op de eigen Facebookpagina plaatste. De witte kruizen zijn inmiddels op last van de gemeente verwijderd.Pegida voert al langer actie tegen de komst van de moskee op de hoek van de wethouder Beversstraat en Kuipersdijk, aan de zuidoostkant van het centrum. In november zette aanhangers van de anti-islambeweging een kruis neer dat onder het varkensbloed zat. Islam staat voor haat en terreur, daarom vandaag ook onze actie in Enschede op de plek waar ze een haathuis willen bouwen, staat op de Facebookpagina. En: Na onze actie met Kerk en Varkensbloed, gaven we al aan vaker naar Enschede te komen. De organisatie waarschuwt ook nu dat het niet bij deze acties zal blijven. Enschede, u hoort nog vaker van ons, is te horen op een filmpje op Facebook. Zondag gaat Pegida demonstreren in het centrum van Amsterdam.

De gemeente Enschede heeft de kruizen intussen laten weghalen. Het terrein was in november vorig jaar ook al de scene geweest van een islamofobe actie van Pegida. Een kruis werd toen op de bouwgrond geplaatst en een man in priesterkleding besmeurde het met varkensbloed.

Politie en justitie stellen samen een onderzoek in naar de kruizen die leden van de anti-islambeweging Pegida zaterdagmorgen hebben geplaatst op het bouwterrein van de nieuwe moskee in Enschede.

Video: Anti-islambeweging Pegida voert opnieuw actie in Enschede


Enschede at Twitter: