Raad Enschede akkoord met steun aan FC Twente – RTL Nieuws

Raad Enschede akkoord met steun aan FC Twente - RTL Nieuws
Gemeente Enschede scheldt deel schuld FC Twente kwijt
Voorwaarde is dat de club een trainingscomplex in Hengelo verruilt voor een locatie in Enschede. Goedkeuring van het plan maakt de weg vrij voor particuliere financiering.

Marissa van LoonFrank Kuin 9 april 2019 om 1:56 Bestuursleden van FC Twente op de publieke tribune tijdens de raadsvergadering Enschede over het reddingsplan voor de club. Foto Vincent Jannink/ANP De gemeenteraad van Enschede heeft maandagavond ingestemd met het herstructureringsplan van FC Twente. De gemeente scheldt de club vijf miljoen euro kwijt, nog eens negen miljoen euro wordt omgezet in een achtergestelde lening, waarover geen rente en aflossing hoeft te worden betaald.

Volgens RTV Oost ging de raad akkoord met 23 stemmen voor en 16 stemmen tegen. Voorwaarde van de instemming is dat de club op korte termijn het trainingscomplex in Hengelo verruilt voor de trainingslocatie Het Diekman in Enschede. Ook moet FC Twente kaarten beschikbaar stellen aan mensen met weinig geld.

Gemeente scheldt 5 miljoen kwijt, maar FC Twente moet terug naar Enschede

Door de goedkeuring van het reddingsplan verbetert de vermogenspositie van FC Twente. De club heeft nog altijd zon vijftig miljoen schuld.

De Noabers, een groep financiers uit de regio, bestaande uit bedrijven en particulieren, steken volgens het reddingsplan veertien miljoen euro in de club in ruil voor aandelen. Het nieuwe financiële gebaar van de gemeente, dat al voor 25 miljoen euro krediet verleent aan de club, was voor de Noabers voorwaarde om in te stappen.

Het geld van de Noabers geeft FC Twente een goede kapitaalinjectie. In geval van promotie kan de club rekenen op miljoenen aan extra tv-gelden en andere inkomsten. FC Twente staat momenteel op de eerste plek in de Eerste Divisie.

Leeslijst Artikel delen Mail de redactie viewBox=”0 0 13 15″ style=”enable-background:new 0 0 13 15;” > Onderwerpen Opmerkingen? Mail ons Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt. U kunt ons ook anoniem een tip geven.

Daarnaast krijgt negen miljoen euro een achtergesteld karakter, zodat de Enschedese ploeg geen rente en aflossing hoeft te betalen. De beslissing van de gemeenteraad bevordert de vermogenspositie van FC Twente.

Als tegenprestatie wil de gemeente Enschede dat de FC Twente Vrouwen en jeugdteams zo snel mogelijk weer in Enschede komen voetballen. Momenteel doen zij dat in Hengelo.

Er lag veel druk op de gemeente Enschede om een deel van de schuld kwijt te schelden. Een groep investeerders, die zich hebben verenigd in De Noabers, wilde alleen op die voorwaarde 14 miljoen euro investeren in de voetbalclub. Zonder het geld was de club mogelijk failliet gegaan.

Volgens Tubantia en RTV Oost ging de gemeenteraad met 23 stemmen voor en 16 stemmen tegen akkoord met het voorstel, waarmee dus in totaal een bedrag van veertien miljoen euro is gemoeid.

De koploper uit de Keuken Kampioen Divisie wil door de steun het herstructureringsplan uitvoeren. Het college van B en W had zich vorige maand al geschaard achter dat plan.

FC Twente degradeerde vorig seizoen uit de Eredivisie, maar is één jaar na dato dicht bij een terugkeer op het hoogste niveau. De Tukkers staan in de Keuken Kampioen Divisie aan kop met een voorsprong van zeven punten. Er staan nog vijf speelronden op het programma.