Belgische fans niet welkom bij AZ – Antwerp in Enschede – AD.nl

Belgische fans niet welkom bij AZ - Antwerp in Enschede - AD.nl
Belgische fans niet welkom bij AZ-duel: “Ze komen hoe dan ook het stadion niet in”
De serviceafdeling is te bereiken op telefoonnummer 088 – 0505 050. De servicepagina kun je hier vinden. Klik hier om direct de Krant.ad.nl te lezen.

Tijdens de Europa League-clash tussen AZ en Royal Antwerp van aanstaande donderdag zijn géén uitsupporters welkom. Onno van Veldhuizen , burgemeester van Enschede, heeft dat besloten. 

Het heenduel tussen AZ en Antwerp wordt vanwege het ingestorte dak van het AZ-stadion gespeeld in Enschede en begint donderdag om 20.30 uur. PSV en Apollon Limassol – dat komend weekend eveneens niet speelt – trappen om dezelfde tijd af in Eindhoven.

De clash tussen AZ en Antwerp wordt afgewerkt in de thuishaven van FC Twente, omdat het stadion van AZ momenteel onbespeelbaar is en de Alkmaarders daarom moeten uitwijken. TC/Tubantia meldt dat duizenden Belgische fans van plan waren om de oversteek te maken naar Enschede. Vanwege veiligheidsrisicos is echter besloten dat zij niet welkom zijn.

Antwerp meldt verrast te zijn door het besluit. “Onze eerste twee Europese wedstrijden tegen Viktoria Plzen zijn immers zonder noemenswaardige incidenten verlopen, met een ongelofelijke sfeer in het stadion. Antwerp FC heeft zich samen met de Antwerpse ordediensten steeds constructief opgesteld om de openbare orde veilig te laten verlopen”, staat in een verklaring.

De fanatieke aanhang van Antwerp heeft blijkbaar een slechte reputatie. In Enschede wordt gevreesd dat er een confrontatie plaatsvindt: de harde kern van ADO Den Haag is bevriend met FC Brugge en die club is juist weer een rivaal van Antwerp. 

Een woordvoerder van de gemeente Enschede hoopt dat Belgische fans zo verstandig zijn om donderdag niet naar Enschede af te reizen. “Ze komen hoe dan ook het stadion niet in.”

Op basis van de informatie die voorafgaand aan dit soort wedstrijden wordt verzameld, moesten we in de driehoek (het overleg tussen de politie, het openbaar ministerie en de burgemeester) tot de conclusie komen dat het handhaven van de openbare orde en veiligheid in de stad en rond het stadion onvoldoende gewaarborgd kan worden.

Supporters Royal Antwerp niet welkom in Grolsch Veste voor wedstrijd tegen AZ

AZ heeft via de officiële kanalen inmiddels bevestigd dat de wedstrijd in de Grolsch Veste zonder uitsupporters wordt afgewerkt. 

20 augustus 2019 – Het uitvak in de Grolsch Veste tijdens AZ – Antwerp FC blijft donderdag leeg. Dit op last van de gemeente Enschede. Burgemeester Onno van Veldhuizen besloot na overleg met politie, het OM, AZ, FC Twente en de KNVB dat het Europese duel alleen door kan gaan zonder supporters van de Belgische bezoekers. AZ moest al een streep zetten door het stadion van ADO Den Haag, omdat Den Haag vreesde voor ongeregeldheden. De aanhang van ADO is bevriend met de achterban van Club Brugge, die weer rivaliseert met de harde kern van Antwerp. Twente bood de helpende hand. Maar ook Enschede vreest voor ordeverstoringen en moet daarom het uitvak in het Twente-stadion gesloten houden.