Belgische fans niet welkom in Enschede: veiligheid in de stad en rond stadion in het geding – Tubantia

Belgische fans niet welkom in Enschede: veiligheid in de stad en rond stadion in het geding - Tubantia
Update: Antwerp legt zich niet neer bij beslissing burgemeester Enschede
De serviceafdeling is te bereiken op telefoonnummer 088 – 013 9970. De servicepagina kun je hier vinden. Klik hier om direct de Krant.tubantia.nl te lezen.

Supporters van Royal Antwerp zijn donderdag niet welkom bij de uitwedstrijd tegen AZ in de Grolsch Veste, zo blijkt uit een persverklaring van de gemeente Enschede. Burgemeester Onno van Veldhuizen is tot deze maatregel gekomen na overleg met de politie, het Openbaar Ministerie, de KNVB en de betreffende clubs. AZ en Antwerp strijden in de play-offs om een toegangsbewijs voor het hoofdtoernooi van de Europa League.

De serviceafdeling is te bereiken op telefoonnummer 088 – 0505 050. De servicepagina kun je hier vinden. Klik hier om direct de Krant.ad.nl te lezen.

Zoals iedereen weet kan AZ niet in eigen huis spelen vanwege problemen met het dak van het stadion, schrijft Van Veldhuizen in een officiële verklaring. In Enschede weten we tot welke problemen dat kan leiden en daarom werken we graag mee aan een oplossing. Bij het instorten van een deel van het dak van het stadion van FC Twente viel in 2011 een dode. Een gedeelte van het dak in het AFAS Stadion stortte onlangs in, waardoor AZ voorlopig niet in het eigen onderkomen terecht kan.

Op basis van de informatie die voorafgaand aan dit soort wedstrijden wordt verzameld, moesten we in de driehoek (het overleg tussen de politie, het openbaar ministerie en de burgemeester) tot de conclusie komen dat het handhaven van de openbare orde en veiligheid in de stad en rond het stadion onvoldoende gewaarborgd kan worden, voegt Van Veldhuizen daaraan toe.

De serviceafdeling is te bereiken op telefoonnummer 088 – 013 9970. De servicepagina kun je hier vinden. Klik hier om direct de Krant.tubantia.nl te lezen.

AZ speelde de afgelopen twee wedstrijden in het Cars Jeans Stadion van ADO Den Haag, maar Pauline Krikke, burgemeester van Den Haag, wilde niet dat het duel met Antwerp in haar stad zou plaatsvinden. Fans van ADO hebben van oudsher een goede band met Club Brugge, een rivaal van Antwerp. Volgens Krikke zou de kans op supportersrellen daarom zeer groot zijn, waardoor AZ voor de eerste ontmoeting met de Belgen uitwijkt naar Enschede.

20 augustus 2019 – Bij Antwerp FC is verbaasd gereageerd op de beslissing van de gemeente Enschede om geen uitsupporters toe te laten in de Grolsch Veste. De Belgische opponent van de Alkmaarders snapt niet wat het bezwaar kan zijn en zoekt nog naar een oplossing: wellicht is er nog beroep mogelijk. Onze eerste twee Europese wedstrijden tegen Viktoria Plzen zijn immers zonder noemenswaardige incidenten verlopen, met een ongelofelijke sfeer in het stadion, schrijft de Belgische club. Op de clubsite staat een statement te lezen. In de volledige voorbereiding naar deze wedstrijd, die door onvoorziene omstandigheden wordt afgewerkt in het stadion van FC Twente in Enschede, heeft R. Antwerp FC samen met de Antwerpse ordediensten zich steeds constructief opgesteld om de openbare orde veilig te laten verlopen, schrijft de nummer vier van de Jupiler Pro League.

Antwerp FC verrast door bericht uit Enschede: Krijgen dit zomaar op ons bord

Update 20 augustus 18.12 uur – Antwerp legt zich niet zomaar neer bij beslissing burgemeester EnschedeRoyal Antwerp is 'verrast' door het besluit van burgemeester Onno van Veldhuizen van Enschede om geen supporters van de Belgische club toe te laten in de wedstrijd tegen AZ in de Grolsch Veste van donderdag. Van Veldhuizen liet weten dat 'het handhaven van de openbare orde en veiligheid in de stad en rond het stadion' onvoldoende gewaarborgd kon worden als Belgische fans toegelaten zouden worden. Antwerp stelt in een statement zich steeds constructief opgesteld te hebben om de openbare orde 'veilig te laten verlopen'. “We bekijken momenteel de redenen voor deze beslissing en zullen er alles aan doen om een degelijke oplossing uit te werken”, schrijft men.

De clash tussen AZ en Antwerp wordt afgewerkt in de thuishaven van FC Twente, omdat het stadion van AZ momenteel onbespeelbaar is en de Alkmaarders daarom moeten uitwijken. TC/Tubantia meldt dat duizenden Belgische fans van plan waren om de oversteek te maken naar Enschede. Vanwege veiligheidsrisicos is echter besloten dat zij niet welkom zijn.