Politie: Nederlanders, Belgen en Duitsers waren uit op knokpartij in Enschede – NOS

Politie: Nederlanders, Belgen en Duitsers waren uit op knokpartij in Enschede - NOS
Antwerp-fans dringen Grolsch Veste binnen: Heb me verstopt in de catacomben
Antwerp FC-fans waren donderdag uit veiligheidsoverwegingen niet welkom bij het duel met AZ in de play-offs van de Europa League (1-1). Toch slaagden meerdere Belgen erin De Grolsch Veste in Enschede binnen te dringen, weet Het Nieuwsblad.

De hele dag probeerden ook gewone fans langs allerlei om- en binnenwegen toch in het stadion te geraken. Langs hobbelige zandwegen naast de spoorweg, via de trein vanuit naburige dorpjes… Maar ook gewoon met veel Antwerpse branie en durf… door de hoofdingang, zo schrijft de Belgische krant.

Geen controleEen van hen was de 48-jarige Joeri. Hij kwam op eigen houtje naar Enschede. De Antwerp-supporter verstopte zich uren voor de aftrap al in het Twente-stadion. “Ik ben gewoon binnengewandeld, zonder dat er mij iemand tegenhield. Er was gewoon niemand”, aldus Joeri. “Ik heb me verstopt in de catacomben van het stadion, tot ik rond 18.00 uur volk hoorde binnenkomen. Toen heb ik mij gewoon onder het volk gemengd. En nog een truc: gewoon Frans beginnen praten als er iemand iets vraagt, dan laten ze je sneller met rust in Nederland.”

Zonder problemen wandelde de Antwerp FC-supporter op zn gemak De Grolsch Veste binnen. Niemand sprak hem aan of hield hem tegen. "Ik ben de tribunes opgegaan om een beetje rond te kijken en wat fotos te maken." Omdat het allemaal zo makkelijk ging, bleef hij hangen in het stadion, waarbij hij ervoor zorgde dat hij niet opviel. Als iemand hem al aansprak reageerde hij in het Frans. "Dan haken de meeste mensen wel af. Alleen het woordje toilet verstaan ze."

Gratis eten en drinkenDe Antwerp-fan ging zelfs nog een stapje verder. “Ik ben zelfs in het stadionrestaurant binnengestapt. Je had geen controlebandje nodig, je kon er gewoon aan een tafel ging zitten, iets drinken of mee aanschuiven bij het gratis buffet. Ik heb lekker gegeten, alleen die gehaktballetjes waren wat minder.”

AZ was dominant, maar kwam in de slotfase van de eerste helft op achterstand. De ploeg van coach Arne Slot kwam in de 82e minuut dankzij Myron Boadu alsnog langszij.

Reden voor burgemeester Onno van Veldhuizen uit-supporters te weren en een noodverordening op te stellen. "Hij heeft toen een besluit genomen waar wij als politie achter staan. Dat heeft misschien, zoals het voor het oog lijkt, heel veel politie-inzet gekost. Maar als wij toch de Antwerp-supporters in het stadion hadden, dan hadden we waarschijnlijk veel en veel meer collegas op moeten trommelen", laat politiewoordvoerder Chantal Westerhoff weten.

“We hebben in de rust tegen elkaar gezegd dat we niet moedeloos moesten worden, want anders ga je op een gegeven moment niet eens meer kansen creëren”, aldus Koopmeiners bij FOX Sports.

De serviceafdeling is te bereiken op telefoonnummer 088 – 013 9970. De servicepagina kun je hier vinden. Klik hier om direct de Krant.tubantia.nl te lezen.

“Als je het blijft proberen, ook al gaat het zo vaak fout, dan komt er vanzelf een moment dat de bal wél goed valt. Dat gebeurde ook een paar keer, maar we waren net niet zuiver genoeg in de afronding.”

22 augustus 2019 – Arne Slot ging er daags voor de Europa League-wedstrijd tegen Antwerp van uit dat hij een beroep zou kunnen doen op Ron Vlaar én Stijn Wuytens, maar slechts één van de twee centrumverdedigers is tijdig hersteld voor de wedstrijd in Enschede. Vlaar begint in de basis, maar Wuytens moet het duel aan zich voorbij laten gaan. Beide verdedigers ontbraken afgelopen weekend tegen FC Groningen (0-0). Toen vormden Pantelis Hatzidiakos en Teun Koopmeiners het centrale duo. Hatzidiakos behoudt zijn positie tegen Antwerp, terwijl Koopmeiners doorschuift naar het middenveld. Dat gaat ten koste van Jordy Clasie, die op de bank plaatsneemt.

Dankzij de late treffer van Boadu heeft Koopmeiners een goed gevoel richting de return. “Dat doelpunt was heel bevrijdend en heel belangrijke richting volgende week. We denken dat dit genoeg is.”

Grote verrassingen heeft Slot dus niet in petto voor de wedstrijd die in het stadion van FC Twente wordt gespeeld. AZ speelde dit seizoen al zeven officiële wedstrijden en incasseerde nog geen enkel tegendoelpunt. In de vorige voorrondes rekenden de Alkmaarders af met BK Häcken (Zweden) en Mariupol (Oekraïne).

Ook bij trainer Slot overheerst een positief gevoel na het duel in Enschede. De voormalige middenvelder benadrukte dat de speelstijl van AZ risicos met zich meebrengt.

Burgemeester Onno van Veldhuizen besloot deze week om geen supporters van Royal Antwerp FC toe te laten, om ongeregeldheden te voorkomen. De lokale politie had de bevoegdheid om autos voorzien van een Belgisch kenteken te controleren en hield achttien Belgen – naar alle waarschijnlijkheid fans uit Antwerpen – aan. Tijdens de controles zijn vijf verzwaarde handschoenen en één honkbalknuppel aangetroffen, meldt de NOS.

“Als de tegenstander met negen man in de eigen zestien staat, dan moet de bal heel precies gespeeld worden en zit er heel snel een voetje tussen”, aldus Slot.

AZ kan voorlopig niet in het eigen AFAS Stadion terecht en moest voor de Derby der Lage Landen uitwijken naar de Grolsch Veste. In de binnenstad van Enschede vond donderdagavond ook het muziekfestival Summer Sounds plaats, waardoor de lokale driehoek besloot om geen Belgische voetbalfans toe te laten in het stadscentrum.

“Dat is het moeilijkste aan voetbal. Om in de kleine ruimtes tot kansen te komen als je zo aanvallend speelt als wij en de tegenstander zo terugdringt. Wat dat betreft hebben we het heel knap gedaan.”

De return tussen Antwerp en AZ wordt donderdag om 19.30 uur in Brussel gespeeld. De winnaar van het tweeluik plaatst zich voor de Europa League.