Rechtbank verwerpt stelling dat inzet undercoveragenten in zaak viervoudige moord Enschede onrechtmatig was – Tubantia

Rechtbank verwerpt stelling dat inzet undercoveragenten in zaak viervoudige moord Enschede onrechtmatig was - Tubantia
Rechtbank: inzet undercovers kwartetmoord Enschede ok | Binnenland
De serviceafdeling is te bereiken op telefoonnummer 088 – 013 9970. De servicepagina kun je hier vinden. Klik hier om direct de Krant.tubantia.nl te lezen.

Politie bij het bedrijfspand aan de Van Leeuwenhoekstraat in Enschede, waar een viertal doden werd aangetroffen.

"Mijn cliënt is door de undercovers gedwongen om een verklaring af te leggen", zegt Moszkowicz. "Het was geen gesprek dat de undercoveragenten met mijn cliënt hielden, maar een intimiderend verhoor." Eén van de undercovers deed zich voor als familielid van de drie hoofdverdachten in de moordzaak. "De man was een boomlange Joego en kwam daardoor intimiderend over. Hij riep zelfs nog naar mijn cliënt: Are you my enemy?" Moszkowicz vervolgt: "Daarnaast wist mijn cliënt dat in de familie van de hoofdverdachten veteranen zitten van het Servische leger. En dat zijn geen padvinders…"

ALMELO – De rechtbank in Almelo heeft geen bezwaar tegen de inzet van twee undercoveragenten in het onderzoek naar de viervoudige moord in Enschede. De rechter verwierp donderdag een verweer van advocaat Yehudi Moszkowicz, die meent dat de undercovers een veel te zwaar middel zijn geweest tegen zijn cliënte, Zizi W. (39), de enige vrouwelijke verdachte in de omvangrijke zaak.

Volgens het Openbaar Ministerie was de inzet van undercovers volledig gerechtvaardigd en zijn er geen fouten gemaakt. "Er is geen fysieke bedreiging uitgesproken", zegt de officier van justitie. "En er is geen telefoon afgepakt. De verdachte wilde zelf niet bellen met haar telefoon, omdat ze dacht dat de politie het ding zou afluisteren." Daarnaast is volgens het OM een undercoveractie altijd misleidend, dus is het heel normaal dat één van de agenten zich heeft voorgedaan als Serviër. 

Politie bij het bedrijfspand aan de Van Leeuwenhoekstraat in Enschede, waar een viertal doden werd aangetroffen.

De undercoveragenten hebben volgens Moszkowicz ook zeer sturende vragen gesteld en op die manier cruciale dossierinformatie verstrekt. "Mijn cliënt heeft daardoor geen spontane verklaring af kunnen leggen." Ook vraagt de advocaat zich af waarom zijn cliënt niet gewoon gevraagd is om naar het politiebureau te komen. "Dit is een veel te zwaar middel geweest."

De raadsman betoogde tijdens een inleidende zitting in de zaak dat het Openbaar Ministerie zijn recht op vervolging heeft verspeeld met de inzet van de undercovers. De rechtbank is het niet met de advocaat eens.

Op 13 november vorig jaar werden de vier doodgeschoten slachtoffers gevonden in de growshop van een van hen. Vader Camil A. (58) en zijn twee zonen Denis (31) en Dejan (33) worden verdacht van directe betrokkenheid bij de moorden. Zizi W. zou, samen met twee mannen, betrokken zijn bij de levering of de bemiddeling van de vuurwapens die zijn gebruikt, niet bij de moorden zelf.

Justitie is in de fout gegaan met de inzet van undercoveragenten in de zaak rond de viervoudige moord in Enschede. Dat zegt advocaat Yehudi Moszkowicz, die een Bredase medeverdachte bijstaat. De vrouw wordt ervan verdacht dat ze bemiddeld heeft in de handel van de moordwapens.

Volgens Moszkowicz waren de twee undercovers een Nederlandse vrouw en een Servische man. Zij zeiden dat zij het afval achter de familie van de Serviër wilden opruimen, waarmee bedoeld werd dat zij bewijsmateriaal wilden verdonkeremanen. Vader A. en zijn zonen zijn eveneens van Servische komaf. W. zou zijn geïntimideerd door het bezoek van het tweetal.

De drie hoofdverdachten, vader A. en zijn zonen, verschenen donderdag niet op de zitting. Tijdens een zitting in augustus ontstond rumoer in de Almelose rechtszaal, toen nabestaanden van een van de slachtoffers schreeuwden en spuugden naar de verdachten. De voorzitter van de rechtbank liet hen donderdag niet in de zaal toe en waarschuwde hen zich op komende zittingen te gedragen. De zaak rond de viervoudige moord zal naar verwachting volgend voorjaar inhoudelijk worden behandeld.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 – 57 03 33 33.

Op een enkel detail na heeft het OM het omvangrijke dossier afgerond. Justitie heeft eerder al gezegd volop bewijs te hebben tegen de verdachten. De familie A. hangt een levenslange celstraf boven het hoofd. De drie mannen zwijgen.