Eis: 25 jaar cel voor moordpogingen in Enschede – Tubantia

Eis: 25 jaar cel voor moordpogingen in Enschede - Tubantia
Hoge strafeis voor meerdere moordpogingen in regio Twente
De serviceafdeling is te bereiken op telefoonnummer 088 – 013 9970. De servicepagina kun je hier vinden. Klik hier om direct de Krant.tubantia.nl te lezen.

Tegen een verdachte van twee moordpogingen in Enschede is 25 jaar celstraf geëist. De verdachte, met de bijnaam Grote Wolf, heeft volgens justitie begin 2017 in opdracht een kapper in brand gestoken en een man met negen kogels beschoten. Beide slachtoffers overleefden wonderwel. Het broertje van Grote Wolf wordt verdacht van vijf moordpogingen. Ook hij hoort vandaag hoeveel straf hij volgens het OM verdient.

Achteraf bezien waren de kapper en de beschoten man waarschijnlijk niet eens het beoogde doelwit. Een kroongetuige in de zaak wijst Grote Wolf aan als dader. Ook andere getuigen verklaren belastend over hem en er is dna-bewijs in de zaak van de schietpartij. Volgens het OM moet de maatschappij worden beschermd tegen Grote Wolf.

Maandag hoort ook de broer van de 38-jarige verdachte zijn strafeis. Hij wordt verdacht van een liquidatiepoging op een parkeerplaats net over de grens in het Duitse Gronau en het beschieten van vier panden in Enschede en Almelo.

Naast de twee moordpogingen wordt hij er ook van verdacht dat hij met een AK47 machinegeweer op weg was om een Enschedees café te beschieten. Daar kwamen vaak leden van Satudarah samen. 

0 Het Openbaar Ministerie (OM) heeft maandag 25 jaar celstraf geëist tegen een 38-jarige man voor onder meer het in brand steken van een kapper in Enschede in februari 2017.

De jongste van de twee broers is eerder dit jaar ook al veroordeeld voor het uitvoeren van twee andere moordpogingen in 2017. Zo gooide hij volgens de rechtbank bij twee Almelose huizen brandbommen naar binnen waar op dat moment mensen lagen te slapen. De man, met als bijnaam Wolfje, werd veroordeeld tot zestien jaar cel.

Je gebruikt een adblocker. Wij kunnen onze artikelen alleen gratis toegankelijk voor je maken dankzij advertenties. Wil je jouw adblocker voor ons pauzeren?

Volgens justitie is Wolfje ook verantwoordelijk voor het beschieten van een man op een parkeerplaats in Gronau. Dat gebeurde op 24 mei 2017. Het slachtoffer werd zes keer beschoten en vier keer geraakt, maar overleefde de aanslag. Volgens het OM was het een wraakactie, die in opdracht is gepleegd. Het dna van Wolfje zat op het gebruikte wapen.

Ook wordt Wolfje verdacht van het beschieten van huizen aan de Enschedese Populierstraat en Benkoelenstraat en de Almelose Rietstraat. Dat gebeurde allemaal in de nacht van 19 september 2017. Toen werd ook shishalounge LuxXx beschoten in Enschede. Op camerabeelden is te zien dat de schutter salvos afvuurt met een automatisch wapen. In de huizen waren mensen aanwezig, waaronder kinderen. Een meisje zou aan haar moeder hebben gevraagd: "Mama, is het oorlog?" Veel getuigen verklaren dat Wolfje de dader is. De kroongetuige in de zaak zegt: "Ze wilden de hele Satudarah liquideren." De beschoten huizen zijn te linken aan leden van de motorclub.

De man zou in 2017 in Enschede een kapper in brand hebben gestoken en van plan zijn geweest in een café twee mannen te vermoorden met een machinegeweer.

De twee broers hebben volgens het OM gehandeld in opdracht van Simo D., de Twentse Godfather. Die zit momenteel vast in een Duitse cel voor drugshandel. Er zouden meerdere conflicten zijn die aan de moordopdrachten vooraf zijn gegaan. Zo zouden de beschieting in Gronau en het in brand steken van de kapper te maken hebben met een privé-conflict. De beschietingen van panden zouden een bedreiging zijn geweest in een slepende vete van Simo met een groep rond Satudarah. 

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 – 57 03 33 33.