Oh no! De Xenos in Gouda gaat verdwijnen

CASA neemt circa 110 Xenos-winkellocaties over van Blokker Holding. De overgenomen Xenoswinkels worden in twee fases omgebouwd volgens de CASA-formule.

De eerste 50 CASA-winkels zullen nog voor het einde van dit jaar in Nederland opengaan. Voor de zomer van 2019 volgen de overige winkels. Deze stap biedt CASA, dat tevens eigendom is van de familie Blokker, de kans op verdere ontwikkeling en introductie op de Nederlandse markt.

De resterende Xenoswinkels (circa 60) worden buiten Blokker Holding voortgezet door de familie Blokker. De precieze invulling van de toekomstige Xenosformule wordt de komende maanden nader bepaald. De 180 mensen die hun werk verliezen, kunnen gebruik maken van het sociaal plan dat Blokker Holding eerder is overeengekomen met de vakbonden.

De circa 1.900 medewerkers van de om te bouwen Xenoswinkels gaan mee naar de nieuwe CASA-formule. Na afronding van de winkelombouw naar de CASA-formule zullen het distributiecentrum en het hoofdkantoor van Xenos in Waalwijk worden gesloten. De resterende Xenoswinkels (circa 60) worden buiten Blokker Holding voortgezet door de familie Blokker. De precieze invulling van de toekomstige Xenosformule wordt de komende maanden nader bepaald, zo melden de winkelketens in een gezamenlijk bericht. 

''Voor Xenos zal een afgeslankt servicekantoor worden ingericht op een nog nader te bepalen locatie. Door de transactie blijft de werkgelegenheid grotendeels behouden; 180 van de huidige 2.930 Xenosmedewerkers verliezen hun baan. Zij kunnen gebruik maken van het sociaal plan dat Blokker Holding eerder is overeengekomen met de vakorganisaties. Hiermee is ook een vangnet gecreëerd voor de collega’s die uiteindelijk bij het distributiecentrum en het hoofdkantoor van Xenos helaas hun baan zullen verliezen.'' 

Vakbond CNV denkt dat Blokker met de voorgenomen overname van de Xenos-winkels erger heeft voorkomen. Deze aankondigingen zijn buitengewoon vervelend voor de mensen die straks hun baan verliezen in het distributiecentrum en op het hoofdkantoor, vindt CNV-bestuurder Martijn den Heijer. Maar als er niets was gedaan, dan was de kans groot dat alle Xenos-medewerkers zonder werk zouden komen zitten.

Xenos verdwijnt grotendeels en gaat op in andere formule

CASA is een internationaal opererende interieurwinkelketen met 500 winkels in acht Europese landen. 

ARNHEM – Huishoudartikelenwinkel Xenos gaat voor een groot deel op in interieurwinkelketen Casa. Landelijk wordt twee derde van de Xenos-winkels omgebouwd tot Casa. In Gelderland zijn 21 vestigingen van Xenos. Het is nog niet duidelijk hoeveel er hiervan gaan verdwijnen.

Het bedrijf heeft al 500 winkels in acht Europese landen, maar is momenteel nog niet actief in Nederland. Er zit wel een Nederlandse tintje aan, want het is eigendom van de familie Blokker. De komende jaren moeten er circa 110 filialen en 1.900 medewerkers bij komen in Nederland. Daarbij is onder meer gekeken naar de huidige Xenos-winkels die het beste in de Casa-formule passen.

Casa heeft 500 winkels in acht Europese landen, maar is nog niet in Nederland gevestigd. De keten is eigendom van de familie Blokker. De Blokker Holding is ook eigenaar van Xenos. Er moeten 110 Casa-filialen in Nederland komen en dat zou werk bieden aan 1900 mensen.

De eerste vijftig Casa-winkels zullen al aan het einde van dit jaar hun deuren openen. Daar is het filiaal van Xenos aan de Deventerstraat er één van. Wanneer Xenos definitief de deuren sluit op deze plek Apeldoorn en wordt omgebouwd tot Casa is nog niet bekend.

Twee Xenos-winkels in Groningen worden dit jaar omgebouwd tot Casa

Landelijk blijven er 60 Xenos-winkels over en dat biedt plaats aan 850 medewerkers. Bij het hoofdkantoor en het distributiecentrum van Xenos in Waalwijk gaan 180 banen verdwijnen. Het is nog niet duidelijk of medewerkers in de filialen ook hun baan verliezen of dat ze in de nieuwe Casa-winkels aan het werk kunnen.

Het bedrijf gaat dit jaar de eerste vijftig vestigingen ombouwen, maar daar zit Zwolle niet tussen. De rest volgt voor de zomer van 2019. Toch zou het kunnen dat de twee filialen in onze Hanzestad (voorlopig) blijven bestaan, want na de deal houdt Xenos nog circa 60 winkels over, die buiten Blokker Holding worden voortgezet door de familie Blokker. De precieze invulling van de toekomstige Xenosformule wordt nog bepaald. Wij zijn benieuwd!

Heeft u opmerkingen of aanvullingen op dit bericht? Mail dan met de redactie: omroep@gld.nl

Casa opent nog dit jaar zijn eerste winkels in Nederland, laat Retailtrends weten. De keten is eigendom van de familie Blokker en krijgt er in Nederland circa 110 filialen en 1.900 medewerkers bij. Wel heel naar: 80 van de huidige 2.930 Xenos-medewerkers zullen hun baan kwijtraken.

Gouda at Twitter: