Twintigste autobrand in Gouda | Autobranden Gouda – AD.nl

Twintigste autobrand in Gouda | Autobranden Gouda - AD.nl
Onrust en verdriet na reeks autobranden in Gouda: Het was de lieveling van mijn man
De serviceafdeling is te bereiken op telefoonnummer 088 – 0505 050. De servicepagina kun je hier vinden. Klik hier om direct de Krant.ad.nl te lezen.

De politie Den Haag zegt tegen NU.nl dat er in totaal negentien autos door brand beschadigd zijn geraakt.

Het gaat om de wijken De Korte Akkeren, Kort Haarlem, Bloemendaal, Plaswijck en Goverwelle. De politie zal mensen tot en met woensdag controleren tussen 22.30 en 04.00 uur. De controle is vooral gericht op voorwerpen die zijn bedoeld of kunnen worden gebruikt om branden mee te stichten.  

De tijdelijke bevoegdheid van de politie geldt voor de wijken Goverwelle, Kort Haarlem, Korte Akkeren, Bloemendaal en Plaswijck.

Een speciaal opgericht rechercheteam houdt zich met het onderzoek bezig. Er werd al extra gesurveilleerd in de nachtelijke uren. De politie noemt de reeks autobranden zeer zorgelijk en zoekt mensen die iets kunnen vertellen wat ze verder helpt.

Salet zegt het in een verklaring “erg zorgwekkend” te vinden dat er in Gouda de laatste weken autobranden worden gesticht. “Het gaat hier niet alleen om een laffe daad, maar ook om een gevaarlijke daad die veel schade veroorzaakt”, aldus de waarnemend burgemeester.

Burgemeester Mirjam Salet heeft dat besloten omdat de branden onder inwoners van Gouda hebben geleid tot grote maatschappelijke onrust, gevoelens van onveiligheid en angst voor verlies van of schade aan persoonlijke eigendommen.

“Ik sta in nauw contact met de politie en het OM, om steeds te bezien welke zichtbare en onzichtbare maatregelen er eventueel ingezet kunnen worden. De politie heeft aangegeven geholpen te zijn met de maatregel om preventief te kunnen fouilleren”, aldus de burgemeester.

Volgens burgemeester Salet is dat hard nodig. “De daders van autobranden zijn lastig te pakken te krijgen en de politie moet het vooral hebben van heterdaad meldingen. Daarom zijn extra ogen en oren op straat zeer wenselijk.”

De politie meldt in een verklaring dat bij alle gevallen wordt uitgegaan van brandstichting. Ook onderzoekt de politie iedere brand afzonderlijk. Inmiddels is er een speciaal rechercheteam opgericht.

De politie in Gouda gaat de komende avonden en nachten preventief fouilleren in wijken waar de afgelopen drie weken tot nu toe negentien autobranden zijn geweest.