In 2019 langere proef met waterstoftrein op spoor Leeuwarden-Groningen

In 2019 langere proef met waterstoftrein op spoor Leeuwarden-Groningen
In 2019 langere proef met waterstoftrein op spoor Leeuwarden-Groningen
Zero emissie De Groningse gedeputeerde wil graag overstappen op zero emissie-mobiliteit. Maar de uitdaging zit hem in de beschikbare infrastructuur. “In onze provincie hebben we weinig bovenleidingen, eigenlijk alleen tussen Groningen en Haren. Dan liggen er twee keuzes. Je kunt meer bovenleidingen gaan aanleggen. Dat kost 600 miljoen, maar die leidingen gaan er niet komen, is mijn voorspelling.”

Op het spoortraject tussen Groningen en Zuidhorn wordt vanaf 2019 een proef uitgevoerd met een door waterstof aangedreven trein. Die trein moet twee keer per dag vertrekken en zal dan over een apart spoor rijden. Dat heeft de Groningse gedeputeerde Fleur Gräper laten weten aan de Leeuwarder Courant.

/* */ E-mailadresAanmelden © 2011–2018 OVPro.nl

Inge Jacobs is vaste redacteur voor OVPro en voor Zelfrijdendvervoer.nl, het vakblad over autonome voertuigen

Gräper: “De eerste stap is de twee weken volgend jaar tussen Groningen en Leeuwarden, de tweede een langere pilot van de pendel tussen Groningen en Zuidhorn in de ochtend en in de avond. De trein vertrekt vanaf een apart spoor zodat je hem ook echt goed kunt testen.” Waterstoftreinen zouden dieseltreinen kunnen vervangen, waardoor er geen schadelijke stoffen meer worden uitgestoten.

Groningen at Twitter: