‘Gaskraan in Groningen kan sneller richting veilig winningsniveau’

Minder Gronings gas nodigTwee jaar geleden zei energiebedrijf Engie al dat het minder Gronings gas nodig had. Dat leidde tot boze reacties van bijvoorbeeld gas-groothandelaar GasTerra. Die verweet Engie over de ruggen van de Groningers van hun contract af te willen komen.

OphelderingDe komende weken wordt zowel met bedrijven als met onze buurlanden gesproken over het terugschroeven van de levering van Groningengas.

Uit cijfers van de landelijke netbeheerder in Frankrijk blijkt bijvoorbeeld dat er driekwart miljard kuub Gronings gas zodanig is vermengd, dat het kon worden gebruikt als hoogcalorisch gas. De leverancier van dat gas bevestigt de cijfers.

In discussies over het Groningengas is vaak gezegd dat de gaskraan in Groningen niet zo simpel dicht kan. Te veel mensen en bedrijven in eigen land en onze buurlanden zijn ervan afhankelijk. Oud-minister Kamp van Economische Zaken zei destijds in de Tweede Kamer dat hij de mensen in onze buurlanden niet in de kou kon laten zitten.

Er zijn twee soorten gas: laagcalorisch en hoogcalorisch. Het gas uit Groningen is laagcalorisch, terwijl het gas uit de meeste andere gasvelden hoogcalorisch is. In bijvoorbeeld gasfornuizen en cv-ketels in Nederland, maar ook in landen als Belgiƫ, Duitsland en Noord-Frankrijk, is het laagcalorische gas de standaard. Daardoor is het niet mogelijk om zomaar over te schakelen op die andere gassoort.


Groningen at Twitter: