Dorpen eisen actie na wéér ‘blazer’ bij ESD

Dorpen eisen actie na wéér \'blazer\' bij ESD
Dorpen eisen actie na wéér \’blazer\’ bij ESD
De maat is vol bij omwonenden van industriegebied Oosterhorn na de derde ‘blazer’ binnen een week bij ESD-Sic in Delfzijl.

,,Het moet nú afgelopen zijn’’, zegt woordvoerder Lucas Wams van de Adviesgroep Geur Delfzijl. Deze belangengroep van bewoners van tien omliggende dorpen praat al tijden over een aanpak voor de overlast die omwonenden rond Oosterhorn ervaren.

Dinsdag deed zich opnieuw een explosie voor in een van de schoorstenen bij de Delfzijlster fabrikant van het slijpmiddel siliciumcarbide. Bij zulke ‘blazers’ slaan volgens Wams duizenden kilo’s petroleumcokes-deeltjes neer tot in de wijde omtrek. ,,Vaak ook hele brokken tegelijk’’.

,,Dit is de ‘bloody limit’’’, zegt Wams na het jongste incident. Zijn adviesgroep eist opheldering van de fabrieksdirectie. ,,Wij nemen juridische stappen als er nu geen afdoende verklaring komt voor hoe dit kan gebeuren na alle besprekingen en mooie beloftes van de afgelopen jaren.’’

Het overleg met ESD, provincie, de Samenwerkende Bedrijven Eemsdelta en Groningen Seaports levert volgens Wams te weinig concrete maatregelen op. Wel komt er uiterlijk in mei een meetnetwerk dat in de gaten houdt wat er uit de schoorstenen komt en hoever zich dat verspreidt.

De installatie van dit meetnet wordt binnenkort aanbesteed, bleek dinsdag bij een bijpraatsessie van de adviesgroep met onder andere wethouder IJzebrand Rijzebol. Rond Oosterhorn en rondom de dorpen komen twee ringen met circa vijftien meetkasten die registeren welke stoffen in de lucht komen en tot hoever dat neerslaat in de omgeving.

Bij de fabriek van ESD-SIC in Farmsum was dinsdag rond drie uur 's middags een rookpluim te zien. Ook deze keer gaat het om een zogeheten 'blazer', bevestigt plantmanager Richard Middel.

Vorige week maandag waren er bij ESD-SIC ook twee van dit soort incidenten. Met name bij de tweede blazer kwam toen veel stof vrij, dat neerkwam in de omgeving. ‘Deze keer is de omvang van de stofwolk kleiner’, verzekert Middel.

De fabriek maakt siliciumcarbide, een slijpmiddel dat bijvoorbeeld in schuurpapier wordt verwerkt. Dat gebeurt in ovens die in de buitenlucht staan. Soms bezwijkt zo’n oven, met een stofwolk als gevolg.

Het bedrijf heeft het nieuwste incident inmiddels gemeld bij de provincie. Die is al in gesprek met ESD-SIC over maatregelen die de blazers in de toekomst moeten voorkomen. ‘Die gesprekken verlopen goed’, zegt Middel. ‘Wij zijn bereid daaraan mee te werken.’

Op de vraag hoe lang het nog duurt voordat duidelijk welke maatregelen precies moeten worden genomen, antwoordt Middel: ‘Daarvoor moet je bij de provincie zijn’.

Omwonenden van ESD-SIC dringen al langer aan op maatregelen. omdat ze overlast zat zijn. Ook voor de provincie is de maat vol. Gedeputeerde Nienke Homan (GroenLinks) gaf onlangs aan dat er inderdaad nieuwe regels in de maak zijn, om het bedrijf tot maatregelen te dwingen.

– Opnieuw knal en rookwolk bij fabriek in Farmsum – Provincie blijft ESD-SIC op de huid zitten: ‘De maat is vol


Groningen at Twitter: