Buijs volgt Faber op bij FC Groningen

WERKENDAM – Danny Buijs verlaat Kozakken Boys aan het eind van het seizoen voor een avontuur als trainer in de eredivisie. De hoofdtrainer van de club uit Werkendam, actief in de tweede divisie, volgt Ernest Faber op als hoofdtrainer bij FC Groningen.

Buijs kwam in 2013 bij Kozakken Boys binnen, als speler. Na een jaar ging hij als trainer aan de slag bij die club. Met zijn ploeg staat Buijs momenteel op de tweede plaats in de Tweede Divisie.  Tijdens zijn eerste klus werd de trainer uit Alblasserdam kampioen in de Topklasse Zaterdag en zorgde hij voor meerdere bekerstunts: Helmond Sport (3-0), De Graafschap (winst na strafschoppen) en PEC Zwolle (3-2 nederlaag na verlenging).

Danny Buijs wordt vanaf volgend seizoen trainer van FC Groningen. De 35-jarige ex-speler van Groningen tekende een contract voor twee seizoenen. Hennie Spijkerman (67) wordt voor in ieder geval één seizoen assistent van Buijs.

Begin dit seizoen werd al bekend dat Buijs bezig was aan zijn laatste voetbaljaar bij Kozakken Boys, hij liet toen weten toe te zijn aan een nieuwe uitdaging.

De 35-jarige trainer, als voetballer actief voor Excelsior, FC Groningen, Feyenoord, ADO Den Haag, Sparta en het Schotse Kilmarnock, tekent een contract voor twee seizoenen. De Groningse club presenteert de nieuwe oefenmeester op een later moment. Hennie Spijkerman is aangesteld als zijn assistent.

Vertrek FaberBuijs is de opvolger van Faber. De oefenmeester uit Geldrop maakte eind januari bekend na dit seizoen te vertrekken bij de Trots van het Noorden. “Beide partijen hadden dezelfde gedachte om na dit seizoen een andere weg te willen inslaan. Die beslissing had ik voor mezelf al genomen.”

Op de hoogte blijven van het nieuws in Brabant? Meld je aan voor de dagelijkse nieuwsbrief!

Ook na zijn overgang naar Feyenoord en periodes bij ADO Den Haag en Sparta Rotterdam bleef Buijs populair in het hoge noorden. De verdedigende middenvelder, die ook als rechtsback uit de voeten kon, sloot zijn spelersloopbaan af bij Kozakken Boys waar hij in 2014 trainer werd. Buijs heeft nog geen trainersdiploma voor het hoogste niveau, maar hoopt voor de zomer zijn papieren te halen.

Danny Buijs volgt Ernest Faber op bij FC Groningen

Voor de 35-jarige Buijs is het zijn eerste trainersklus in het betaald voetbal. De voormalig middenvelder van onder meer Feyenoord, ADO Den Haag en FC Groningen heeft voor twee jaar getekend. Spijkerman heeft een verbintenis voor een seizoen gekregen.

Hennie Spijkerman wordt de assistent van Buijs. De 67-jarige Spijkerman werkte de afgelopen jaren bij Ajax als assistent maar moest in december vertrekken nadat hoofdtrainer Marcel Keizer in Amsterdam werd ontslagen. Spijkerman is in ieder geval in het seizoen 2018-2019 de rechterhand van Buijs.

Buijs, die tussen 2004 en 2006 77 duels speelde voor Groningen, is nu nog trainer bij amateurclub Kozakken Boys. Met de ploeg uit Werkendam staat Buijs momenteel tweede in de Tweede Divisie.

FC Groningen presenteert Buijs

FC Groningen meldt woensdag dat beide trainers op een later moment officieel worden gepresenteerd. “De club wil op dit moment alle aandacht en energie steken in het hier en nu en Buijs richt zich op zijn huidige club Kozakken Boys en de cursus UEFA Pro Coach Betaald Voetbal in Zeist, die hij momenteel volgt.”

Wethouder Joost van Keulen (VVD) meldde woensdag tijdens een commissievergadering dat er dertien aanvragen bij de vereniging van eigenaren zijn binnengekomen. ,,Er zijn twaalf toegekend, een is nog in procedure.’’ Hier zitten ook winkeliers bij die al toestemming hadden op koopzondag dicht te zijn en nu verlenging krijgen.

Meer winkeliers in Paddepoel dicht op omstreden koopzondag

Buijs krijgt naast de 67-jarige Spijkerman ook de huidige assistent-trainer Peter Hoekstra en keeperstrainer Bas Roorda in zijn technische staf.

Twaalf winkeliers in winkelcentrum Paddepoel krijgen toestemming niet open te zijn op de omstreden koopzondag of andere dagen.

Spijkerman werd eerder dit seizoen op non-actief gesteld bij Ajax, waar hij de assistent was van de eveneens weggestuurde Marcel Keizer. Zij moesten net als Dennis Bergkamp het veld ruimen na de nederlaag in de KNVB-beker tegen FC Twente.

Spijkerman was sinds 2011 aan de Amsterdamse club verbonden. Eerder had de voormalig doelman clubs als FC Emmen en FC Zwolle onder zijn hoede.

Onder Faber maakt Groningen een matig seizoen door, met zowel op als naast het veld de nodige reuring. Zo werd spits Lars Veldwijk eerder deze week uit de selectie gezet, omdat hij weigerde in te vallen. De club staat dertiende in de Eredivisie.


Groningen at Twitter: