UMCG gebruikt virtual reality-bril om kinderen voor te bereiden op MRI-scan

UMCG gebruikt virtual reality-bril om kinderen voor te bereiden op MRI-scan
UMCG bereidt kinderen met virtual reality voor op MRI-scan
Kinderen die een MRI-scan moeten ondergaan worden voortaan in het UMC Groningen voorbereid met een virtual reality-bril. Ze zien zo hoe de scanner er uit ziet, wat er precies gebeurt en hoe ze aan het einde van een virtuele glijbaan gaan.

Cabaretier Bert Visscher is maandagmiddag de eerste patiƫnt die van de virtuele glijbaan gaat. Visscher is ambassadeur van het Beatrix Kinderziekenhuis van het UMCG. Na hem mogen alle kinderen in het kinderziekenhuis de tour ook maken.

Met de virtual reality worden de kinderen volgens het UMCG beter voorbereid en lukt het hen beter om rustig te blijven tijdens de scan. In het Groningse ziekenhuis krijgen jaarlijks meer dan 2000 kinderen een MRI-scan. Daarmee worden botten, gewrichten en weefsel nauwkeurig in beeld gebracht.

De ruim 2000 kinderen die jaarlijks een MRI-scan ondergaan in het UMCG in Groningen worden daar voortaan beter op voorbereid met behulp van een virtual reality-bril. Ze lopen virtueel de route van de polikliniek naar de ruimte van de scanner, zien hoe het apparaat er uit ziet, waar ze komen te liggen en horen hoe de scanner klinkt. Hierdoor zijn kinderen beter voorbereid en lukt het hen beter om rustig te blijven tijdens de scan.

De ervaring leert dat veel kinderen dat spannend en vervelend vinden. Ze moeten lang stil liggen in een apparaat dat veel lawaai maakt. Tot nu toe bereidde een pedagogisch medewerker hen voor met een gesprek.

Kinderen die een MRI-scan in het UMCG moeten ondergaan, kunnen zich hier met een virtual reality-bril op voorbereiden.

Door middel van de bril kunnen kinderen de ruimte van de scanner zien en ervaren hoe de MRI-scan klinkt en eruitziet. Ook worden gesprekken die voorheen met een echte pedagogisch medewerker werden gehouden, nu overgenomen door een virtuele medewerker.

Met de bril kunnen kinderen virtueel de route van de polikliniek naar de ruimte van de scanner lopen, het apparaat bekijken en zien waar ze komen te liggen. Volgens het ziekenhuis helpt de virtual reality-bril hen om rustiger te blijven tijdens de scan.

Aan het eind van de route kunnen kinderen als beloning van een virtuele glijbaan glijden.

Cabaretier Bert Visscher opent maandagmiddag als eerste de virtual reality-ervaring. Visscher is ambassadeur van het Beatrix Kinderziekenhuis van het UMCG.

– Psychose te lijf met virtual reality: Dit geeft goede moed- Martini Brandwondencentrum grijpt naast prijs Beste VR-idee- Jongetje in brandwondencentrum zit gewoon in de klas in Siddeburen


Groningen at Twitter: