Om 11 uur wordt de route van Koningsdag bekend: wat krijgen de Oranjes van …

Koningsdag in Groningen begint op 27 april met een ontvangst in hotel Prinsenhof. De koninklijke familie wordt ontvangen door onder anderen de kinderburgemeester en loco-kinderburgemeester.

Dat is maandagochtend bekendgemaakt tijdens een persconferentie in het Groninger Museum. Burgemeester Peter den Oudsten meldde dat de koninklijke familie Groningen krijgt te zien zoals Groningers de stad en de provincie zelf zien.

Op de Vismarkt vindt de slotact voor het koninklijke bezoek plaats. Singer-songwriter Arnold Veeman en het Noordpool Orkest sluiten het officiële programma dan af met de vertolking van Mien Grunneger stad. Den Oudsten: We hopen dat de koninklijke familie uiteindelijk vertrekt met het idee dat ze een fantastische dag hebben gehad en er wat van hebben opgestoken. 

Video: Groningen onthult plannen Koningsdag 2018

In het programma zal volgens Den Oudsten ook aandacht zijn voor de gevolgen van aardbevingen, de energietransitie en ondernemen, maar ook voor muziek. In de Boteringestraat loopt de koninklijke familie bijvoorbeeld langs bands die ooit op Noorderslag zijn begonnen.

Na de ontvangst in het Prinsenhof gaat het gezelschap richting het Martinikerkhof en daarna onder meer naar de Grote Markt en het Waagplein.

De koninklijke familie krijgt van bekende Groningers te horen over wat de stad en provincie aantrekkelijk maakt. Ben Woldring vertelt over ondernemen.

Groningen zal tijdens Koningsdag bij het bezoek van koning Willem-Alexander en andere leden van de koninklijke familie aan de stad extra aandacht besteden aan de problemen die de gaswinning veroorzaakt.

Marcel Nijhof van het bewonersinitiatief de Roege Boys in Vinkhuizen praat tijdens Koningsdag op het Waagplein over de sociale kant en Lieke Knip gaat namens het Kei-bestuur in op onderwijs en studentenleven. Zanger Arnold Veeman treedt op op de Vismarkt.

Aardbevingen krijgen aandacht op viering Koningsdag in Groningen

Burgemeester Albert Rodenboog van de gemeente Loppersum staat op de Grote Markt stil bij de gevolgen van de aardbevingen.

Tijdens de route is er aandacht voor jeugd, sport met onder anderen voetbalbondscoach Ronald Koeman, het studentenleven, muziek met Noorderslag en het bedrijfsleven. Volgens Den Oudsten komt de koninklijke familie in de gebruikelijke samenstelling naar Groningen, inclusief de drie prinsesjes.

Langs de route is plek voor 30.000 mensen. In de hele binnenstad kunnen 60.000 tot 80.000 Koningsdag meebeleven. De avond voorafgaand aan het bezoek van de koninklijke familie is er in het Stadspark een optreden met plek voor 30.000 toeschouwers.

Meer over het programma is te vinden op Koningsdag.groningen.nl. Bekijk ook wat Commissaris van de Koning René Paas en burgemeester Peter den Oudsten zeggen over het programma.

Op Koningsdag zal tijdens het bezoek van koning Willem-Alexander en zijn familie aan de stad Groningen niet voorbijgegaan worden aan de problemen die de aardgaswinning in de provincie hebben veroorzaakt. Zo bleek maandag tijdens de persconferentie over het programma voor de nationale feestdag.

Tijdens de persbijeenkomst in het Groninger Museum werden de plannen ontvouwd die stad en provincie hebben voor de viering van Koningsdag. Volgens burgemeester Den Oudsten komt de koninklijke familie in de gebruikelijke samenstelling naar Groningen, inclusief de drie prinsesjes. Jeroen Snel sprak de burgemeester en vroeg hem onder meer wat deze Koningsdag uniek maakt.

De koninklijke familie begint het stadsbezoek bij de Prinsenhof en legt dan 1200 keurig afgemeten meters af door de binnenstad, langs iconen als de Martinikerk, de Waag en het Academiegebouw om uiteindelijk voor het slotakkoord met onder meer het Noordpool Orkest en Arnold Veeman te eindigen op de Vismarkt.

Onderweg is er in het als nuchter omschreven programma aandacht voor jeugd, sport met onder meer voetbalbondscoach Ronald Koeman, de gevolgen van de aardbevingen in de provincie, het studentenleven, muziek met Noorderslag en het bedrijfsleven.

Het bezoek van de koninklijke familie aan Groningen op Koningsdag zal zo’n twee uur gaan duren. Tijdens het programma zal ook op een ‘nuchtere Groningse manier’ aandacht besteed worden aan de aardbevingsproblematiek in de provincie, aldus burgemeester Peter den Oudsten tijdens de bekendmaking van het programma. “We willen een positief, eerlijk en ambitieus bezoek. We laten Groninger zien zoals de Groningers hun provincie graag zien.”

De koninklijke familie vierde de nationale feestdag in 2004 voor het laatst in de provincie Groningen, toen eveneens in de gelijknamige stad en in Warffum. Máxima schreef destijds modegeschiedenis door met een rode pet en een kek spijkerjasje te verschijnen.


Groningen at Twitter: