Dat Padt deed alsof hij een blessure had, was een belangrijk kantelpunt

Van den Berg kwam in de uitwedstrijd tegen FC Groningen (2-0 nederlaag) halverwege in het veld. “De trainer zei: Sepp, je komt erin. Toen ging mijn hart wel even sneller kloppen”, zegt Van den Berg in De Stentor. “Maar als je eenmaal bezig bent, dan voel je daar niets meer van.”

In de slotfase werd Van den Berg na een overtreding op Ritsu Doan de jongste speler ooit met een gele kaart in de Eredivisie. De scholier was gelukkig met zijn debuut, maar baalde ook van de nederlaag in het Noordlease Stadion.

En hoewel de eerste mogelijkheid na rust voor Doan was (redding Boer), kwam PEC inderdaad beter in de wedstrijd. Padt redde vlak na de kans voor Doan knap op een inzet van de ingevallen Ondaan, waarna Menig de afvallende bal net naast tikte. De kans die Mustafa Saymak na een uur kreeg was zo mogelijk nog groter, maar de middenvelder schoot te gehaast en recht in de handen van Padt.

Groningen op voorsprong door eigen goal Thomas

“Ik wil nooit verliezen, daarom hou ik hier een wisselend gevoel aan over”, aldus de verdediger. “Ik ben natuurlijk blij met mijn debuut, maar ook teleurgesteld dat we hebben verloren.”

De eerste echte kans was zondag nog voor de gasten. Queensy Menig, die in plaats van Piotr Parzyszek in de punt van de Zwolse aanval stond, stuitte echter op de vuisten van doelman Sergio Padt. Luttele minuten daarna was Mimoun Mahi namens FC Groningen dichtbij, maar de Marokkaanse dribbelaar kon na een vrije trap van Juninho Bacuna niet afdrukken in de kluts.

“Ik had niet verwacht dat ik zo snel al zou debuteren. Bij verdedigers gaat dat vaak minder snel. Ik had al wel een paar keer bij de selectie gezeten. Vanochtend stond ik wel op met het gevoel dat het vandaag zou kunnen gebeuren.”

Van Weert was vlak daarna betrokken bij een zeldzaam Gronings gevaar in de tweede helft, maar de spits kopte van dichtbij voorlangs. Een dure misser bleek dat uiteindelijk niet, want PEC was niet bij machte om de thuisploeg in de slotminuten nog serieus in de problemen te brengen. In plaats daarvan maakte Ajdin Hrustic een einde aan alle onzekerheid: 2-0.

Video: PEC Zwolle verliest duel met twee gezichten bij FC Groningen

PEC Zwolle is bezig aan een slechte serie, waardoor de ploeg is afgezakt naar de zevende plaats op de ranglijst. Van de negen competitieduels na de winterstop werden er slechts twee gewonnen en gingen er zes verloren.

FC Groningen speelde de wedstrijd met rouwbanden. Voorafgaand aan de wedstrijd werd het nummer ‘You’ll never walk alone’ gespeeld ter nagedachtenis aan het overleden dochtertje van oud speler Antoine van der Linden.

Video: Van t Schip zet streep door vrije dag PEC Zwolle: Niets te zoeken in de play-offs

Trainer John van t Schip besloot na de nederlaag in Groningen om de vrije dag voor zijn basisspelers op maandag in te trekken. “Ik vind dat er iets moet veranderen”, zegt de coach. “Ik wil ook horen hoe de spelers daarover denken.”

De 1-0 kwam op het scorebord na 25 minuten door een eigen goal van Ryan Thomas (PEC Zwolle). Eerder in de wedstrijd had Mimoun Mahi al een kans gehad en schoot Tommie van de Looi naast.

FC Groningen draagt bij aan vrije val van PEC Zwolle

“Natuurlijk is het lastig om het aantal punten te halen van voor de winterstop, maar gaat mij er nu vooral om dat we iets uitstraalt als we op het veld komen. Je kunt als PEC zijnde best een wedstrijd verliezen, maar niet door je eigen wedstrijdje te spelen – zo van: we zien wel – elkaar niet te helpen en niet te vechten voor elkaar.”

FC Groningen heeft zondagmiddag de eerste drie punten weten binnen te halen van dit jaar door te winnen van Pec Zwolle. Het werd in het Noordlease Stadion 2-0.

Video: FC Groningen ongewijzigd tegen PEC Zwolle

PEC Zwolle speelt zondag in de 28e speelronde thuis tegen Feyenoord. De wedstrijd begint om 16.45 uur.

Sepp van den Berg is sinds deze zondag de jongste debutant in de Eredivisie ooit. En daarom stelden wij onszelf de vraag: wie droomde er als kleine jongen nou niet van speler te worden bij een grote voetbalclub? Voor weinig mensen is het ook echt weggelegd in het betaald voetbal te spelen, maar deze jongens hebben hun droom verwezenlijkt. Check hier de 10 voetballers die als jongste debutanten in de eredivisie begonnen.

Video: FC Groningen ongewijzigd tegen PEC Zwolle

Iedereen die FC Groningen een warm hart toedraagt moest er geduld voor opbrengen, maar zondag werd de eerste competitiezege van 2018 geboekt. In eigen huis werd PEC Zwolle met 2-0 verslagen.

Vooral de manier waarop middenvelder Juninho Bacuna het spel naar zich toetrok wordt door de analisten tijdens de wekelijkse sportdiscussie op maandagochtend gewaardeerd. Je moet bij hem ook kijken naar wat hij wél kan en niet alleen zijn minpunten uitlichten. Het is een intuïtieve speler, zon jongen kan het verschil maken, stelt Barend Beltman.

Hij heeft zoveel talent, vult Elwin Baas aan. Dat Bacuna iets bijzonders met de bal kan, zie je direct. Maar hij ontwikkelt zich nog te weinig door in vergelijking met twee seizoenen geleden. Die grilligheid moet eruit. De ene week scoort hij een 9, een week later een 3. Dat kan niet als je betaald voetbal speelt, vindt hij.

Groningen boekt tegen PEC langverwachte zege

De ene week scoort hij een 9, een week later een 3. Dat kan niet als je betaald voetbal speeltElwin Baas

FC Groningen op weg naar eerste zege van 2018

Beltman wijt die grilligheid ook aan de posities waarop de jonge middenvelder wordt geposteerd. Als hij op de helft van de tegenstander speelt in een aanvallende rol, kan zijn onbevangenheid positief werken. Hij moet inderdaad geen riskante breedteballen geven als hij een verdedigende middenvelder is.

FC Groningen won zondagmiddag met 2-0 van PEC Zwolle. Groningen kwam door een eigen goal van Thomas op 1-0. Hrustic besliste in de negentigste minuut de wedstrijd door de 2-0 te maken.

FC Groningen speelde hoe dan ook ontegenzeggelijk met passie. Veel meer dan PEC Zwolle, vindt analist Wim Masker. PEC wilde hoe dan ook opbouwen en had daar ook de opstelling op afgestemd. Maar FC Groningen zette, met Bacuna voorop, heel goed druk en profiteerde daarvan in de omschakeling. Dat was heel leuk om te zien en dat merkte je ook aan het publiek.

We vroegen jullie, supporters je stem uit te brengen. Welk cijfer gaf jij aan de FC? Het gemiddelde cijfer na het duel met PEC Zwolle was een 6,5 oftewel Best goud

Toen PEC na rust iets anders ging spelen, kreeg FC Groningen het toch weer wat moeilijk. Je vreest dan toch weer voor de 1-1, zegt Beltman. Maar het was eigenlijk ook een typische wedstrijd voor een 1-1, countert Masker.

Op zondagmiddag 18 maart vragen wij jullie wederom om jullie mening. FC Groningen speelt dan de uitwedstrijd tegen AZ. Het duel in Alkmaar begint om 12:30 uur.

Ohhh jongens eindelijk!

Baas vindt dat de linkerflank van de FC na rust niet goed anticipeerde op de wijzigingen die PEC had doorgevoerd. Dat Padt deed alsof hij een blessure had, was een belangrijk kantelpunt in de tweede helft. Toen kon de technische staf even ingrijpen. Daarna ging het weer beter met de ploeg. 

PEC – waar de pas 16-jarige Sepp van den Berg als invaller een van de jongste debutanten ooit is in de Eredivisie – is bezig aan een zeer matige reeks. In de laatste tien competitieduels stapte de ploeg van coach John van t Schip liefst zeven keer als verliezer van het veld. De Zwollenaren zijn inmiddels naar de zevende plaats gezakt.

Lichtpuntje bij PEC: Het is niet het beste record, maar het is wel een record

De zege werd na de late 2-0 van Ajdin Hrustic toch over de streep getrokken. Dat het muntje eindelijk een keer de goede kant op valt geeft zoveel energie, zag Beltman. De ontlading bij die tweede goal was op de hele wisselbank enorm. Dat tekent de betrokkenheid.

Vlak na rust bracht Vitessenaar Navarone Foor de spanning terug met een gekruld schot in de verre hoek, maar FC Utrecht herstelde zich en vijf minuten later was het Van de Streek die profiteerde van een blunder van keeper Remko Pasveer, die de bal losliet: 3-1.

De ontlading bij die tweede goal was op de hele wisselbank enorm. Dat tekent de betrokkenheidBarend Beltman

Bij het duel tussen FC Groningen en PEC, viel het openingsdoelpunt in de 26e minuut toen PEC-middenvelder Ryan Thomas van dichtbij zijn eigen keeper Diederik Boer passeerde. FC Groningen was voor rust veruit de betere en raakte via Mimoun Mahi nog de lat.

Ook Ritsu Doan komt nog even ter discussie. FC Groningen moet binnenkort een besluit nemen of de koopoptie in zijn huurovereenkomst wordt gelicht. De Japanner moet naar verluidt zon twee miljoen euro kosten.

Elwin Baas: Ik denk dat FC Groningen ver gaat om hem te kopen. In de winter is er een mooi geldbedrag verdiend door de transfers van Oussama Idrissi en Virgil van Dijk. Maar er zullen meer spelers moeten komen. Als ik FC Groningen was, zou ik eens met investeerders gaan praten. Maar Doan is de enige speler in de huidige spelersselectie waarvan ik zeker weet dat hij over twee of drie jaar voor veel geld verkocht wordt. Zoveel potentie heeft hij wel.

Fans moeten wel beseffen dat als je Doan koopt, er voor de rest vooral transfervrije spelers gehaald zullen moeten worden, merkt Masker op. Spelers als Moreira (Kozakken Boys, red.) en Diemers (De Graafschap, red.) zijn dan ook heel serieuze opties voor de FC, vult Baas aan. 

Fans moeten wel beseffen dat als je Doan koopt, er voor de rest vooral transfervrije spelers gehaald zullen moeten wordenWim Masker

Masker, die veel jeugdteams van FC Groningen in actie ziet, is echter ook positief over beloften die zich aandienen. Michael Breij had gisteren bijna gedebuteerd, hij traint al weken mee en ontwikkelt zich goed. En zo zijn er wel meer jongelingen die op de deur kloppen.

Zondag 18 maart speelt FC Groningen wederom de zogeheten lunchwedstrijd. Dan bindt het om 12:30 in Alkmaar de strijd aan met AZ. Jammer dat zij bij Feyenoord verloren, vindt Masker. Met winst op zak hadden ze FC Groningen-thuis misschien onderschat. Ik voorspel nu een 3-1 voor AZ. Ook Baas vreest voor een nederlaag: 2-1. Beltman zet in op een punt: 2-2. 

– We scoren nu ook eens een keertje buiten het ziekenhuis- FC Groningen wint voor het eerst in 2018- Ohhh jongens eindelijk!- Dit is het cijfer van de supporters voor de FC vs PEC Zwolle


Groningen at Twitter: