FC Groningen: Ritsu Doan, kopen of kwijtraken? (+poll)

FC Groningen: Ritsu Doan, kopen of kwijtraken? (+poll)
Faber pleit voor Doan: “Ik zou zeggen: kopen die man”
Vertrekkend FC Groningen-trainer Ernest Faber vindt dat de club de Japanse huurling Ritsu Doan (19) moet contracteren. Hoe denken voetbalkenners en FC-watchers daarover?

,,Wat wordt er voor Doan gevraagd, twee miljoen? Gelijk kopen die man. Ritsu Doan in is de enige speler waarvoor de mensen nog naar het stadion komen.

Faber pleit voor Doan: “Ik zou zeggen: kopen die man”

Als je Doan kunt krijgen voor twee miljoen, weet je zeker dat hij over een jaar voor tien miljoen naar Engeland gaat. Bij FC Groningen zit toch een zakenman in de leiding…

,,De reden is vrij simpel, zei Faber. ,,Ritsu kan zich nu verstaanbaar maken. Hij spreekt steeds beter Engels. Zorg daar voortaan voor als hij binnenkomt, vind ik alleen wel. Als je zon jongen goed begeleidt en ervoor zorgt dat hij snel Engels spreekt, heeft hij daar veel baat bij. Hetzelfde geldt voor Uriel Antuna. Geef ze die voorsprong. Ze kunnen alles met een bal.

En als de FC het geld niet heeft, zijn er wel investeerders te vinden. Want Doan is een heel veilige investering. Als ik niet net een dure verbouwing in Grolloo achter de rug had, zou ik ook meedoen in die investering.

Het zal geen bevreemding wekken dat Doan zondag gewoon weer basisklant is tegen PEC Zwolle. Faber lijkt zijn basiself ten opzichte van de uitwedstrijd tegen FC Twente (1-1) sowieso intact te houden. Ludovit Reis keert na een knieblessure terug in de wedstrijdselectie. Kasper Larsen en Amir Absalem zijn wel weer terug op het trainingsveld, maar komen zondag nog niet in actie.

Groningen twijfelt nog over overname Doan door prijskaartje

,,Hans Nijland zegt altijd: t kan me niet schelen wat het kost, als het maar wat oplevert. Als de FC Doan kan kopen voor anderhalf, twee miljoen… Daar maak je over een jaar zo vier of vijf miljoen van.

Met Doan weet je wat je hebt. We kennen zijn kwaliteiten inmiddels. Doan aankopen is geen gok meer. Investeren in Doan is een minder grote gok dan een speler van buitenaf aantrekken. Hij heeft spelinzicht, het is een teamspeler, hij heeft goede passes en verdedigt mee. Als hij op doel schiet is het meestal binnen de palen.

Faber wilde Reis in eerste instantie minuten laten maken bij de beloften, maar hij is nu van plan om de jonge middenvelder als invaller te brengen tegen de Zwollenaren. ,,Zijn energie en agressie kunnen we goed gebruiken in dit soort wedstrijden.

Het geld mag op zich geen probleem zijn. Er is nog geld van de transfers van Van Dijk, Idrissi en Sørloth. Bovendien vergroot je als club met de aanschaf van een speler als Doan je vermogenspositie.

8 maart 2018 – FC Groningen moet voor 1 mei een beslissing nemen of het Ritsu Doan komende zomer definitief over gaat nemen. De negentienjarige middenvelder liet zich dit seizoen al een aantal keer zien, maar de club twijfelt nog vanwege de transfersom.Manager technische zaken Ron Jans laat aan RTV Noord weten dat er voor FC Groningen-begrippen toch wel een fors prijskaartje aan Doan hangt. Bij de onderhandelingen over een huurdeal met het Japanse Gamba Osaka werd ook een transfersom afgesproken.Mocht FC Groningen besluiten om Doan over te nemen van Gamba Osaka dan tekent de middenvelder naar verluidt een driejarig contract. Volgens Jans zal Groningen niet ver voor de deadline van 1 mei een besluit gaan nemen. Doan kwam dit seizoen tot nu toe tot 23 wedstrijden waarin hij zeven keer scoorde.

,,Als de club hem kan vastleggen, graag. Ik ken de constructie natuurlijk niet en ik weet niet wat hij moet kosten. Bovendien krijgt Doan als niet-EU speler een hoog salaris dus dat gaat weer ten koste van de andere spelers.

Als voetballer is Doan een aanwinst voor de club. Met Bacuna vind ik hem de beste spelers van de FC. Hij heeft zich snel aangepast dus mentaal is hij ook ijzersterk.”

,,Laat ik vooropstellen dat ik geen verstand heb van voetballen. Ik heb meer met basketbal en Donar. Als Doan de moeite waard is voor FC Groningen, dan moet hij dat op het veld laten zien.

Het gaat in de voetballerij tegenwoordig meer om het geld dan om de prestaties op het veld, is mijn indruk.

Mocht de FC Doan willen kopen en daar investeerder vooor zoeken, dan kunnen we kort zijn: nee. Kikkoman heeft een andere visie op maatschappelijke betrokkenheid. We investeren eerder in cultuur dan in sport.

Jan Hekman, manager bij de Hoogezandster vestiging van de Japanse sojasausfabrikant Kikkoman

FC Groningen heeft Ritsu Doan in juni 2017 op huurbasis overgenomen van Gamba Osaka, een ploeg uit de Japanse J-league. FC Groningen huurt de middenvelder voor een seizoen en heeft een optie tot koop bedongen.

Hij speelde sinds 2015 voor Gamba Osaka, waar hij tot 23 wedstrijden in het eerste elftal kwam.

10 maart 2018 – Als het aan Ernest Faber ligt, neemt FC Groningen Ritsu Doan definitief over van Gamba Osaka. De club huurt de negentienjarige Japanner en beschikt over een optie tot koop. Vanwege het kostenplaatje, twijfelt Groningen.”Ik zou zeggen: kopen die man”, zegt Faber, die na dit seizoen zelf vertrekt, in het Dagblad van het Noorden. “De reden is vrij simpel. Ritsu kan zich nu verstaanbaar maken. Hij spreekt steeds beter Engels. Zorg daar voortaan voor als hij binnenkomt, vind ik alleen wel. Als je zon jongen goed begeleidt en ervoor zorgt dat hij snel Engels spreekt, heeft hij daar veel baat bij. Hetzelfde geldt voor Uriel Antuna. Geef ze die voorsprong. Ze kunnen alles met een bal.”Voor Groningen begrippen hangt aan de middenvelder een fors prijskaartje. In de huidige huurdeal is al een transferbedrag afgesproken. Faber: “De enige garantie is dat Doan heel talentvol is. De club moet uiteindelijk de overweging maken. Maar zijn kwaliteiten zijn er. En ik denk dat hij het waard is.”Groningen moet vóór 1 mei een besluit nemen.


Groningen at Twitter: