Ongeveer duizend bezoekers voor 4e Noordelijke Zadenmarkt

Ongeveer duizend bezoekers voor 4e Noordelijke Zadenmarkt
Onkruid: lekker en boordevol vitamines
Een kleine 1.000 tuin- en groenteliefhebbers verzamelden zich zaterdag 10 maart bij de Noordelijke Zadenmarkt voor een rijke variatie aan zaden, knollen, wortel, fruitbomen en -struiken bij ontmoetingscentrum EdanZ in Groningen.

De Noordelijke Zadenmarkt werd voor het vierde jaar op rij georganiseerd door het Noordelijk Zadennetwerk in samenwerking met de Natuur en Milieufederatie Groningen en de Gemeente Groningen plaats .

Onkruid: lekker en boordevol vitamines

Gedeputeerde van de Provincie Groningen Henk Staghouwer was daarnaast aanwezig als panellid en ondertekende hij een intentieverklaring voor de Green Deal Voedselbossen.

De zadenmarkt had dit jaar als thema ‘zaden als cultureel erfgoed’, in aansluiting op het Europese Jaar van het Cultureel Erfgoed. Diverse standhouders boden daarom zaden van vergeten groenten en oergranen aan.

Naast de markt konden bezoekers diverse lezingen bijwonen. Zo vertelde voedselbosexpert Wouter van Eck over de keuze voor inheemse soorten of exoten voor het aanplanten van een voedselbos. Van Eck is zelf voedselbos pionier en is al enkele jaren bezig met het opzetten van voedselbos Ketelbroek, dichtbij Nijmegen.

Curator bij het Centrum voor Genetische Bronnen (CNG) Noortje Bas ging in op het belang van zaden als cultureel erfgoed. “Er is meer belangstelling voor het telen en gebruiken van oude rassen en gewassen dan ooit te voren”, aldus mevrouw Bas. “Maar hoe kom je erachter welke rassen vroeger geteeld werden? Welke oude rassen worden met succes opnieuw verbouwd?”. In haar lezing werd uitgebreid ingegaan op deze vragen.

Ook voor de praktische bezoeker was er veel te doen; zaden ruilen bij de zadenruiltafel, leren fruitbomen enten, of zelf zaden vermeerderen. In de tuin van EdanZ werd een Samentuin aangelegd; een tuin waar beheerders van EdanZ met omwonenden gaan tuinieren. Permacultuur, fruitbomen en – struiken, een kruidenspiraal en een aardbeientoren zijn hier gerealiseerd en leveren de komende jaren hopelijk een goede oogst voor de buurt.

Gedurende de dag verzamelde de organisatie stellingen voor een afsluitende paneldiscussie. Aanwezige kinderen konden hun groene wensen kwijt bij Groene Fee Rasha Wisse. Als afsluiter werden de stellingen voorgelegd aan een panel met daarin gedeputeerde Henk Staghouwer, Rineke Dijkinga, Wouter van Eck, Monique Wijn en Wout Veldstra (voorzitter van landelijke vergroeningscampagne Operatie Steenbreek). Onder leiding van discussieleider Akkeliene Postema van de Natuur en Milieufederatie Groningen gingen zij in op stellingen over de toekomst van ons voedselsysteem.

Gedeputeerde Henk Staghouwer maakte van zijn aanwezigheid goed gebruik en ondertekende ter plekke een intentieverklaring om de Green Deal Voedselbossen te ondersteunen. Deze Green Deal richt zich op de verdere ontwikkeling van de voedselbosbouw in Nederland, wat past bij het Actieplan Bos en Hout van de Provincie Groningen, en, aldus gedeputeerde Staghouwer, “aansluit bij de inspanningen van de Provincie om natuurinclusieve landbouw in Groningen te stimuleren.”

Een voedselbos is een bos waarin met een slimme combinatie van bomen, struiken en kruiden op een natuurlijke manier voedsel wordt geproduceerd. Met behulp van de Green Deal Voedselbossen wordt het ontwikkelen van kennis over en het realiseren van voedselbossen in Nederland versneld. Initiatieven in de samenleving kunnen de Green Deal inzetten om afspraken te maken met overheden en andere organisaties. Om zijn ondertekening kracht bij te zetten plantte de gedeputeerde een fruitboom.

De drie noordelijke Natuur en Milieufederaties hebben sinds kort een Werkplaats Voedselbossen opgericht met als doel om kennis van voedselbos-initiatieven te vergroten en oplossingen voor problemen aan te dragen. Wie zelf aan de slag wil met een voedselbos in de omgeving kan contact opnemen met de Natuur en Milieufederatie Groningen.

Onkruid en bloemen zijn prima te eten. Daar weten standhouders op de Noordelijke Zadenmarkt alles van. ,,Lekker. En boordevol vitaminen.

Zevenblad, paardenbloem en brandnetel. Geen onkruid voor Leah Groeneweg uit Gasselte .Haar gerechten bereid met wilde planten en kruiden vinden gretig aftrek op de Noordelijke Zadenmarkt.

,,Velen zien wilde planten als onkruid, vertelt ze op de goed bezochte markt met zon duizend bezoekers in ontmoetingscentrum Edanz in Groningen. ,,Mensen die in mijn tuin komen, denken vaak: wat een achterstallig onderhoud. Voor mij zijn het groenten.

Ze kan niet wachten tot het zevenblad opkomt. De quiche met wilde kruiden die ze presenteert in haar stand is nu rijk gevuld met broccoli. ,,Die vervang ik straks met zevenblad. Over een paar weken is het zover. Lekker en boordevol vitamines. Andere lekkernijen: quinoa-salade met hondsdraf en haverkoek met brandnetelzaad. Onder de noemer Bloemenpad verzorgt ze kookworkshops en eetbare plantenwandelingen. En eerlijk is eerlijk: Onkruid smaakt goed!

Ecologisch tuinieren, bloemen als eetbare decoratie, verantwoorde chocolade, zalfjes en olie op basis van kruiden, knollen, fruitbomen en -struiken en heel veel zaden; de beurs ademt natuur. ,,Zaden zijn de basis van gezond voedsel, zegt Grietje van der Molen van het Noordelijk Zadenwerk, organisator van de beurs in samenwerking met Natuur en Milieufederatie Groningen.

De bekende voedingsdeskundige Rineke Dijkinga maakt bezoekers warm voor een grotere biodiversiteit en voedselbosexpert Wouter van Eck gaat in op de keuze voor exoten of inheemse soorten voedselbossen. Gedeputeerde Henk Staghouwer van Groningen ondertekende een intentieverklaring om de Green Deal Voedselbossen te ondersteunen, ter bevordering van de voedselbosbouw in Nederland.

Hobbyboer en kweker Henk Zuidema uit Jistrum (waldfarming.nl) verkoopt vele rassen bonen. ,,Deze smaken vind je niet meer in de winkel, vertelt hij. Zijn Fryske giele wâldbean loopt het hardst. De liefhebber van vergeten groenten is er in geslaagd een oude soort terug te telen; Sappemeerse spitskool. De groente heeft hij nu niet . ,,Die is in juli klaar om te oogsten.

Zuidemas hang naar oude rassen sluit goed aan bij het thema van deze vierde editie: Zaden als cultureel erfgoed, in navolging van het Europese Jaar van het Cultureel Erfgoed.

In de voortuin van Edanz werken vrijwilligers aan de realisatie van een stadstuin met permacultuur: lokaal, vers en gezond voedsel, geteeld met respect voor mens en aarde. GoeieBuurt, coöperatie voor en door bewoners in de Korrewegwijk en De Hoogte, gaat de tuin onderhouden.


Groningen at Twitter: