Uittips voor zondag 15 april

Uittips voor zondag 15 april
Uittips voor zondag 15 april
Het Nederlands Studenten Kamerorkest (Nesko) geeft maandagavond 16 april een concert in de Der Aa-kerk in Groningen. Het orkest brengt muziek van onder andere Felix Mendelssohn en Zoltán Kodály ten gehore.

Het Nesko bestaat uit veertig jonge en ambitieuze amateurmusici. Het concert in de Der Aa-kerk maakt deel uit van de tournee die het orkest in april langs Nederlandse studentensteden maakt.

Het Nederlands Studenten Kamerorkest, bestaande uit studenten uit alle hoeken van het land, studeert gedurende één week onder leiding van gerenommeerd dirigent Ivo Meinen het programma in dat tijdens de tournee uitgevoerd wordt. Het programma staat geheel in het thema Vol verhalen.

Voor dit project componeerde aanstormend talent Mathilde Wantenaar een nieuw werk voor kamerorkest en sopraansoliste Jeannette van Schaik. In dit werk verklankt Wantenaar Virginia Woolfs A Haunted House, een sfeervol poëtisch spookverhaal over liefde en vergankelijkheid. Ook de werken van Kodály en Mendelssohn zijn verhalende werken. Het hoofdthema uit Dances of Galánta is gebaseerd op themas en verhalen van een oude gypsyband uit de streek waar Kodály opgroeide. Het werk van Mendelssohn beeldt op muzikale wijze de Schotse Hooglanden uit.

Het Nesko wordt ieder jaar opnieuw samengesteld uit studenten van Nederlandse universiteiten en hogescholen die naast hun studie op hoog niveau muziek maken. De studenten krijgen de mogelijkheid zich twee weken intensief bezig te houden met muziek, onder leiding van een gerenommeerde dirigent. Het Nesko wil graag podium bieden aan jong talent, en biedt ieder jaar een jonge, talentvolle musicus de gelegenheid om met het orkest te soleren. Zo speelde het Nesko de afgelopen jaren samen met onder andere Maria Milstein, Niek KleinJan en Lidy Blijdorp. Tevens neemt het Nesko opdrachtcomposities op in het programma, om op deze manier ook jonge componisten te betrekken.

Entree: € 17,50 / € 12,50 (CJP, student, <18 jaar) Kaartverkoop: www.nesko.nl

De Grachtenparade wordt dit jaar georganiseerd op Koningsdag, vrijdag 27 april. De zesde editie van het ‘Grachtenfestijn’ is van 15.00 uur tot 17.00 uur.

De Grachtenparade is het belangrijkste onderdeel van het duurzame evenement ‘Grachtenfestijn’. Volgens de organisatie, Stichting Grachtenfestijn, is het bezoek van de Koninklijke familie ‘een prachtige gelegenheid’ om deze keer een oranje parade te organiseren.

Het thema dit jaar is Oranje. Iedereen met een oranje versierde boot, niet hoger dan 90 centimeter kan zich aanmelden


Groningen at Twitter: