LIVE: De bal rolt, het zonnetje schijnt FC Groningen vs Roda JC is begonnen: 0-0

Bij Roda JC zijn ze wel gewend aan de nacompetitie en na de 2-1-nederlaag tegen FC Groningen gelooft alleen coach Robert Molenaar nog in rechtstreeks handhaving in de eredivisie. Het gat met nummer 15 NAC is vier punten met nog drie duels, maar woensdag komt PSV na het kampioensfeest wellicht uitbuiken. Ik hoop dat de spelers van PSV een slokje meer drinken dan goed voor ze is, zei Molenaar, al twee dagen voor het sleutelduel met Groningen.In niets leek Roda zondag op de ploeg die met een serie van drie zeges op rij de toon had gezet voor een onverwachte wederopstanding. Mentaal waren we er niet klaar voor, aldus Molenaar en dat mag hij toch vooral zichzelf aanrekenen. Roda begon pas na 70 minuten aan de wedstrijd, toen verdediger Kum na een corner fraai scoorde met een volley: 2-1. Het bleek te laat om nog een punt mee te nemen.

Onverklaarbaar, mopperde aanvaller Mikael Rosheuvel, die bij Roda geregeld schlemiel en held ineen was. Na zijn winnende treffer tegen PEC Zwolle werden hem alle flaters vergeven. Zondag moest Rosheuvel amechtig achter Groningen-back Absalem aanhollen. We werden pas na een uur wakker. Het spel in het laatste half uur geeft weer vertrouwen, maar dat hadden we eerder moeten laten zien.FC Groningen heeft een grauw seizoen met slap voetbal voor de winterstop en maar liefst 12 remises nog enigszins opgefleurd. De opluchting was tastbaar in het wederom niet uitverkochte Nordleasestadion. Coach Ernest Faber, die reeds in januari zijn afscheid aankondigde, kan alsnog door de voordeur vertrekken. Het leek er niet op, toen het chagrijn regeerde in Groningen.

Van minuut tot minuut: FC Groningen verslaat Roda JC met 2-1

Directeur Hans Nijland lonkte naar nieuwe investeerders. Zowel hoofd opleidingen Casper Dekker als schaatscoach Gerard Kemkers, die de nieuwe topsportacademie vorm gaf, werd aan de kant gezet. Het wekte de indruk dat technisch manager Ron Jans een interne machtsstrijd in zijn voordeel had beslist. De directie behoudt de regie en werd alsnog beloond voor het vertrouwen in coach Faber, die rond de winterstop onder grote druk stond.Rust en vertrouwen lijken in de strijd tegen degradatie te winnen van opportunisme. Laat de coach ook in mindere tijden zijn werk doen, zolang de samenwerking met de spelersgroep optimaal is, betoogde Faber. Het is mooi dat het contract met Molenaar werd verlengd, toen Roda onderaan stond. En het is een compliment voor de spelers van FC Groningen dat we nu ook presteren als het moet.

Het was zondagmiddag erop of eronder voor FC Groningen, dat zichzelf echter zo goed als veilig heeft gespeeld. De Noorderlingen wonnen de cruciale degradatiewedstrijd tegen Roda JC, dat voor het eerst in vier wedstrijden verloor en op zeven punten achterstand is gezet. De thuisploeg begreep hoe belangrijk de wedstrijd was en zette Roda direct onder druk. Na een kwartier spelen viel de verdiende openingstreffer: Ritsu Doan dribbelde vanaf rechts naar binnen en passeerde doelman Hidde Jurjus met een listig schot in de verre hoek. Doordat FC Groningen nog een handvol kansen miste en Sergio Padt een van richting veranderd schot van Tsiy William Ndenge stopte, bleef het bij 1-0.

De 22-jarige Django Warmerdam, vernoemd naar jazzgitarist Django Reinhardt, stond model voor de onverzettelijkheid bij Groningen. De bij Ajax opgeleide Warmerdam heerste op het middenveld met heerlijke tackles en snelle intercepties. Hij was het eerste uur de aanjager van Groningen en knapte het vuile werk op voor de frivole Ritsu Doan. Met de linkervoet tekende de Japanner voor de prachtige openingstreffer: 1-0.Na rust leek het duel beslist, toen invaller Droste de slechte cornerdefensie bij Roda afstrafte: 2-0. We waren de baas op het veld, aldus Warmerdam. Groningen had al tegen Ajax en AZ zijn andere gezicht laten zien. Doan is een verrijking voor Groningen, de opgelapte Mahi hield het zondag niet eens een helft vol. Hrustic, Warmerdam en Doan gaven Groningen power en gratie, Absalem was in zijn enthousiasme meer linksbuiten dan linksback.

Vrijwel direct na rust was het Jesper Drost, ingevallen voor de geblesseerde Mimoun Mahi, die de marge verdubbelde. Roda kreeg de bal niet weg na een corner en Drost kon de bal tegen de touwen kogelen: 2-0. FC Groningen leek de wedstrijd probleemloos uit te kunnen spelen, maar twintig minuten voor tijd viel plotseling de 2-1. Christian Kum kreeg de bal na een corner voor zijn voeten en gooide er een acrobatische halve omhaal uit. De treffer van Kum zorgde voor een nerveuze slotfase, maar de punten bleven in Groningen.

Video: FC Groningen treft ploeg in vorm Roda JC

Hoezo is Groningen saai? Faber constateerde dat hij een ploeg met perspectief overdraagt aan zijn opvolger Danny Buijs. Maar het verval bij Groningen bleek ook zondag te groot, in die zin illustreerde het duel met Roda JC de grilligheid van een jonge selectie. Plotseling sloop angst in de ploeg. Warmerdam: We hebben dit seizoen te vaak een voorsprong weggegeven. Zelfs 2-0 of 3-1 is geen garantie geweest voor een zege.Niets was meer over van de flair en het sterke positiespel van het eerste uur, Groningen liep achteruit en overleven werd het devies. We moeten leren om wedstrijd uit te spelen, zegt Warmerdam. Niet voor het eerst sloeg de onrust toe.

Door de afwezigheid van Bacuna, die de wedstrijd tegen de Limburgers bekeek tussen de fanatieke aanhang van FC Groningen, nam Hrustic de vrije trappen. In de vierde minuut probeerde de Australiƫr het voor het eerst van een meter of 25. De bal zeilde over de muur naar de bovenhoek, maar had net te weinig snelheid. Roda-doelman Hidde Jurjus kon de bal naast zijn goal tikken.

Roda terug op aarde na bevrijdende zege FC Groningen

Zover had Groningen het niet mogen laten komen tegen Roda, dat pas na een half uur doelman Padt testte. Coach Faber heeft die kramp niet uit de ploeg weten te halen, toch zegt hij aan bijna alle doelstellingen te hebben voldaan. Jonge spelers als Absalem uit de eigen opleiding laten doorbreken en het stadion weer volspelen. Helaas hebben we door al die gelijke spelen niet de playoffs voor Europees voetbal gehaald.Het is een matig rapport voor een club, die veel te laag staat. Voor de camera van FOX zei Faber al eerder gekscherend dat hij alleen een aanbieding van Corendon had gehad voor een weekje vakantie in Turkije. Hij kan straks opgewekt in de zon liggen, Molenaar zal Roda vermoedelijk opnieuw door het mijnenveld van de nacompetitie moeten loodsen.

Het slotakkoord van de eerste helft was voor de thuisclub. FC Groningen miste goede kansen om de score te verdubbelen via Hrustic, Van de Looi en Mahi. Laatstgenoemde verliet nog voor rust geblesseerd het veld. De Marokkaans international had voorafgaand aan de wedstrijd al last van zijn kuit en bleek toch te geblesseerd om de wedstrijd vol te maken.

FC Groningen won zondagmiddag met 2-1 van Roda JC en speelde zich daarmee bijna veilig in de eredivisie. Het gat met de Limburgers is nu opgelopen tot zeven punten met nog drie duels op het programma.

FC Groningen slaat toe in cruciaal treffen en speelt zich nagenoeg veilig

Padt; Zeefuik, Te Wierik, Memisevic, Absalem; Van de Looi, Hrustic; Doan, Mahi, Warmerdam; Van Weert.

Jurjus; Kum, Banggaard, Auassar, Vansteenkiste; Gnjatic, Ndenge; Rosheuvel, Gustafson, Avdijai; Schahin.


Groningen at Twitter:


Warning: file_get_contents(news/twitter/twdata/8.txt): failed to open stream: No such file or directory in /var/www/fastuser/data/www/nieuwsnl.org/wp-content/themes/nieuwsnl/content-single.php on line 39