De mooiste zeemeerminnen van Groningen komen uit Friesland (+video)

De mooiste zeemeerminnen van Groningen komen uit Friesland (+video)
De mooiste zeemeerminnen van Groningen komen uit Friesland (+video)
De snelste en mooiste zeemeermannen en -minnen uit het Noorden namen het zaterdagmiddag tegen elkaar op bij het Gronings Kampioenschap Zeemeermin (en -man) in zwembad Scharlakenhof in Haren.

Twee uur. Twee lange, lange uren. Zo lang zat Sinne uit Heerenveen zaterdagochtend stil op haar stoel. Geen makkelijke klus voor een meisje van acht. Maar daarna was ze een zeemeermin.

Samen met tientallen andere meerminnen en één meerman glijdt ze enkele uren later soepeltjes door het warme water van de Scharlakenhof.

Het is heel leuk, vertelt Sinne als ze na haar wedstrijd op de kant staat. Ze wiebelt een beetje. In het water mag het reuze handig zijn, zon enorme staart, op het land is het minder praktisch. En trouwens, in het water gaat het ook niet vanzelf. Niet direct, tenminste. De eerste keer was het moeilijk. Maar ik ging veel oefenen met juf Joke en nu kan ik met staart onder water zwemmen.

Vlakbij Sinne staat koning Triton, de heerser over Atlantica en de vader van Ariël in De Kleine Zeemeermin. Hij heeft een blauwgroene staart, draagt grote gouden armbanden en een gouden drietand.

Ik heb al twee zeemeerman-diplomas, zegt de koning, die doorgaans Max blijkt te heten, acht jaar is en in Middelstum woont. De eerste keer zakte ik naar de bodem maar nu kan ik heel hard.

En hij is de enige jongen, voegt Max er trots aan toe. Je bent vandaag dus sowieso de snelste man, grapt zijn vader. Om hem heen drentelt zijn zusje. Haar gezicht verraadt: zij wil ook zon staart. Dat duurt nog even, vertelt haar moeder. Zodra ze twee zwemdiplomas heeft, mag ze een zeemeermin worden. Ze glimlacht. Hoopvol: Dat is een mooie stimulans.

Ik heb wel een kans om te winnen, zegt de 9-jarige Amara uit het Friese Noordwolde zelfverzekerd. Haar pak bestaat uit alle kleuren van de regenboog, haar gezicht is bedekt met paarse glitters. Net als Sinne heeft ook zij haar meerminkunsten van juf Joke geleerd.

Juf Joke is Joke de Jong van Zeemeerminschool Joke in Wolvega. Ze eindigde vorig jaar als derde bij het Nederlands kampioenschap zeemeerminzwemmen in Utrecht en is dol op de sport, die uit de Verenigde Staten is overgewaaid. Het is goed voor je lichaam, vertelt ze. En het is mooi dat kinderen hierdoor na hun zwemlessen een nieuw zwemdoel hebben.

Dat is ook de reden dat Tria van der Valk, de organisator van vandaag, onder de naam Word Zeemeermin begon met het organiseren van cursussen zeemeerminzwemmen in Haren. Mijn kinderen wilden na het behalen van hun zwemdiplomas graag blijven zwemmen. Daarom ben ik op zoek gegaan naar iets leuks dat je in het water kunt doen. En met succes. Inmiddels traint ze niet alleen kinderen maar is ze ook te boeken voor bedrijfsuitjes en vrijgezellenfeestjes.

Dan volgt de prijsuitreiking. Gespannen staren tig koppies naar de tafel met glimmende bekers en medailles. En warempel, Max wordt gekozen als mooiste zeemeerman en zowel Amara als Sinne behoren bij de mooiste zeemeerminnen. Dat is wel twee uur stilzitten waard.

Onderzoeksjournalist. Zoekt voor Het Verdwenen Groningen naar huizen, boerderijen en andere gebouwen die als gevolg van de gaswinning in Groningen zijn gesloopt. Help mee! www.hetverdwenengroningen.nl

Ruim honderd Groningse en Friese demonstranten verzamelden zich zaterdag bij de NAM boorlocatie in Warfstermolen. Er werd geprotesteerd tegen de gaswinning en de plannen van de NAM om bij Pieterzijl te fracken.

Naar aanleiding van de aardbeving van vrijdagavond deed de organisatie nog een dringende oproep om naar het protest bij Warfstermoelen te komen. Bij de actie waren verschillende sprekers aanwezig, waaronder wethouder Henk Bakker van de gemeente Zuidhorn en Sandra Beckerman, Tweede Kamerlid van de SP. Ook werden er protestliederen gezongen.

Bij Fries/Gronings protest tegen fracken in Pieterzijl @lc_nl pic.twitter.com/R37KNHU93D


Groningen at Twitter: