Automobilist overleden na eenzijdig ongeval t Zandt

Automobilist overleden na eenzijdig ongeval \t Zandt
Automobilist(23) omgekomen bij ongeval in `t Zandt (Video)
Een 23-jarige autobestuurder uit de gemeente Loppersum is zondag om het leven gekomen na een ongeluk in t Zandt.

Door nog onduidelijke oorzaak verloor de bestuurder de macht over het stuur op de Omtadaweg in de richting van t Zandt. Zijn voertuig knalde frontaal op een boom en raakte zeer zwaar beschadigd. Meerdere hulpdiensten waren ter plekke. Uiteindelijk bezweek de bestuurder aan zijn verwondingen. De politie stelt een onderzoek naar de oorzaak van het ongeluk in.

Het energiepark in t Zandt is het eerste dat onder de energiecoöperatie Zonnedorpen val. Een weiland van 0,3 ha met over enkele weken uiteindelijk 1500 zonnepanelen. In totaal kan dit een productie van ongeveer 350.000 Kwh leveren, wat voldoende is voor de energiebehoefte van ongeveer 80 huishoudens. De energiecoöperatie Zonnedorpen heeft twee doelen; het adviseren en gezamenlijk aankopen van zonnepanelen voor individuele huizen en het aanleggen van een gezamenlijk veld voor iedereen die geen plaats heeft om zelf zonnepanelen te installeren. Iedereen kan lid worden van deze coöperatie voor slechts € 10,– per huishouding per jaar. Willem Schaap uit Zijldijk, initiatiefnemer van het eerste uur, en dat eerste uur ligt inmiddels ook bijna 13 jaar achter hem, laat weten dat dit zonnepark in t Zandt een mooi begin is maar dat het de bedoeling is dat er flink wat meer initiatieven van de grond komen. Inwoners van de dorpen Garsthuizen, Leermens, ‘t Zandt, Zeerijp en Zijldijk, allen liggend in Noord-Groningen, hebben gezamenlijk het initiatief genomen om de energie coöperatie Zonnedorpen op te richten. De omgeving heeft met enige regelmaat te maken met aardbevingen en om een alternatief te bieden voor de gaswinning willen de dorpen zelf een daad stellen, hun eigen energie opwekken! In t Zandt dus als eerste.

Automobilist(23) omgekomen bij ongeval in `t Zandt (Video)

– Bij het Groningse plaatsje t Zandt, net boven Zeerijp, is vrijdagavond een aardbeving geweest, meldt Dagblad van het Noorden. De beving had een kracht van 2,8 en was op een diepte van 3 kilometer, meldt het KNMI. Het epicentrum lag zon 5 kilometer van t Zandt, bij het dorpje Garsthuizen.

VanOns wil een belangrijke rol spelen in de transitie naar duurzame lokale energie. Waarom? Door privatisering van de energiemarkt zijn de meeste regionale energiebedrijven opgegaan in grote internationale energiebedrijven. Met als gevolg dat energie steeds verder van de klant is komen te staan. Daarnaast willen veel grote energiebedrijven de klanten laten geloven dat ze duurzaam produceren, terwijl ze in werkelijkheid buitenlandse certificaten kopen om hun grijze stroom ‘groen’ te maken. VanOns vond en vindt dat dit anders kan en moet.  Daarom is VanOns met een groeiend aantal lokale energie-initiatieven een beweging gestart voor écht duurzame lokale energie voor het Noorden: lokaal opgewekt en lokaal afgenomen. Kleinschalig via zonnepanelen op de eigen woning of groter via een eigen dorpsmolen of zonneweide. Waarbij  de opbrengsten uit productie en levering van duurzame energie binnen de eigen regio houden. Zo komt de energievoorziening weer in eigen hand!

Volgens een woordvoerder van het KNMI was sprake van ,,een echt sterke beving, die in een behoorlijk gebied kan zijn gevoeld”.

Energie VanOns, tot 20 april nog opererend onder de naam Noordelijk Lokaal Duurzaam, is een coöperatieve energieleverancier van en voor het Noorden. Deze energieleverancier is  opgericht om echt een verschil te kunnen maken. Productie en levering van duurzame lokale energie wordt namelijk in eigen hand genomen.  De opbrengsten uit lokale energie-initiatieven (zoals het zonnepark in t Zandt)  worden in gezet ter verduurzaming van de eigen leefomgeving. Op die manier wordt de transitie naar een duurzame samenleving voor alle inwoners van het Noorden mede mogelijk gemaakt. Er wordt niet van bovenaf iets opgelegd, maar van onderop georganiseerd.

Op 11 februari was er een beving van 2,2 bij het Groningse plaatsje Garrelsweer, ten zuiden van Loppersum. Op 8 januari was er een zwaardere beving bij Zeerijp van 3,4.


Groningen at Twitter: