Legionella-vrees op woonboten in Groningen

Legionella-vrees op woonboten in Groningen
Legionella in waterleiding Woonschepenhaven Groningen – Groningen
De gemeente Groningen laat dinsdag monsters nemen op verschillende plaatsen in het waterleidingsysteem in de Woonschepenhaven in Groningen. Daarmee wordt het water getest op legionella.

Bewoners lieten eerder zelf onderzoek doen naar de waterkwaliteit op een van de woonschepen. Daaruit bleek dat het kraanwater een temperatuur had van 25 graden en dat er op één van de schepen sprake was van legionella.

Update na overleg: Perswoordvoerder Hans Coenraads van Gemeente Groningen laat weten dat het om een niet-gevaarlijke variant van de legionellabacterie gaat. Wel is er een potentieel risico dat het zich kan doorontwikkelen. Daarom stelt de gemeente een vervolgonderzoek in. Het resultaat van dit onderzoek is over een paar dagen beschikbaar. Coenraads: ‘Momenteel is er geen sprake van acuut gevaar. Ons advies is om het water goed door te laten stromen voordat je er gebruik van maakt. Het water hoeft niet gekookt te worden.’

Het nieuwe onderzoek moet duidelijk maken of de bacterie ook elders in de woonschepenhaven is te vinden.

Vanwege de ontdekking vond er dinsdagochtend om 10.00 uur een spoedoverleg plaats op het Stadhuis. Dirk van Driel, woordvoerder van de Woonschepenhaven, laat aan OOG TV weten de reactie van de gemeente af te wachten: ‘Momenteel is er geen reden tot paniek, maar we zien wel graag dat de gemeente actie onderneemt. Nu gaat het nog om een lichte variant, maar morgen kan dat wel anders zijn. Het drinkwater is gewoon veel te warm.’

De gemeten legionella vormt geen direct gevaar voor de volksgezondheid, blijkt uit dat eerdere onderzoek. Wel is het een signaal van potentieel risico aldus een woordvoerder van de gemeente. De resultaten van het nieuwe onderzoek worden over enkele dagen verwacht.

Bewoners kunnen ondertussen het drinkwater op de woonschepen gewoon drinken en ook blijven douchen, stelt de gemeente. Wel wordt geadviseerd de kraan te laten doorlopen als je op vakantie bent geweest.

GRONINGEN – Bewoners van de Woonschepenhaven in Groningen maken zich deze smoorhete dagen zorgen over de potentieel ziekmakende bacterie legionella in hun drinkwater. Door de aanhoudende hitte is zelfs koud water uit de kraan nog handwarm. Een wateronderzoek wees deze week uit dat inderdaad al legionella in leidingen huist. De gemeente Groningen houdt het er vooralsnog op dat het gaat om een minder gevaarlijke, lichtere variant. Maar je kunt er wel ziek van worden, brengen bezorgde bewoners daar tegenin.

groningenwoonbootPOPULAIRE VIDEO'S07 aug.Met deze truc kleurt je tuin weer groen05 aug.Rus zoekt ruzie met agent: Ben je niet goed snik of zo?05 aug.Ondeugende flirtpoging Van Gaal tijdens Zomergasten06 aug.Taxichauffeur weigert dragqueen in AmsterdamGerelateerde artikelen26 mrt.BinnenlandWeer legionella bij afvalwaterzuivering van vleesbedrijf18 dec. 2017BinnenlandLegionella in afvalwaterzuivering in Boxtel03 jan. 2017BinnenlandLegionella in Maastricht03 jan. 2017BinnenlandLegionella in Maastricht26 okt. 2015Binnenland'Lege bedrijfspanden vaak vol legionella'Dagelijks tijdens de lunch het laatste nieuws in je inbox?AanmeldenOngeldig e-mailadres. Vul nogmaals in aub.


Groningen at Twitter: