Gedupeerden aardbevingsschade Groningen krijgen rente over schadebedrag

Gedupeerden aardbevingsschade Groningen krijgen rente over schadebedrag
Gedupeerden aardbevingsschade krijgen rente over schadebedrag
Iemand die een schadevergoeding krijgt voor schade door de gaswinning in Groningen, krijgt twee procent wettelijke rente over het toegekende schadebedrag. Dat heeft de Tijdelijke Commissie Mijnbouwschade Groningen (TCMG) besloten.

Er zit vaak ruime tijd tussen de schademelding en de uitkering, zegt voorzitter Bruno van Ravels van de TCMG. De wettelijke rente is een compensatie voor het nadeel dat de schadevergoeding zo laat wordt uitgekeerd.

Van Ravels geeft een voorbeeld: Stel iemand heeft precies een jaar geleden een scheur ontdekt en wij betalen precies een jaar daarna 5.000 euro aan schade. Dan krijgt de melder twee procent rente en dus honderd euro compensatie.

In aardig wat gevallen duurt het uitkeren van de schade langer dan een jaar. De wettelijke rente geldt voor ieder jaar dat de schademelder wacht op de vergoeding, vanaf het moment dat de schade dus is ontstaan. Als dat drie jaar is, dan is de rente dus drie keer twee procent over het schadebedrag.

In totaal heeft het instituut de afgelopen vier maanden ongeveer 350.000 euro aan schadevergoedingen uitgekeerd.

Het is zon 3.500 euro gemiddeld, aldus Van Ravels. Maar dat zal wel wat hoger worden, want we concentreren ons nu op eenvoudigere schades en er komen ook nog grotere schades.

Huishoudens die recht hebben op vergoeding voor schade door de gaswinning in Groningen, krijgen 2 procent rente over het toegekende bedrag. Dat heeft de Tijdelijke Commissie Mijnbouwschade Groningen besloten.

De rente gaat terug tot het moment dat de schade is ontstaan. “Er zit vaak ruime tijd tussen de schademelding en de uitkering”, zegt voorzitter Bruno van Ravels van de commissie. “De rente is compensatie omdat de schadevergoeding zo laat wordt uitgekeerd.”

Hij geeft een voorbeeld: “Stel: iemand heeft precies een jaar geleden een scheur ontdekt en dat wij precies een jaar daarna 5.000 euro schadebedrag uitkeren. Dan krijgt de melder 2 procent rente en dus 100 euro compensatie.”

In redelijk wat gevallen duurt het uitkeren langer dan een jaar. De rente geldt voor ieder jaar dat de schademelder wacht op de vergoeding, vanaf het moment dat de schade dus is ontstaan.

De commissie heeft inmiddels zon 125 besluiten genomen. In totaal heeft het instituut de afgelopen vier maanden ongeveer 350.000 euro aan schadevergoedingen uitgekeerd. Van Ravels verwacht dat de schade-uitkeringen zullen oplopen. “We concentreren ons nu op eenvoudiger schades en er komen ook nog grotere aan”, zegt hij tegen RTV Noord.

Afgelopen nacht was er weer een aardbeving in de omgeving van Appingedam, met een kracht van 1,9. De beving vond plaats om even voor 05:00 uur op 3 kilometer diepte. Diverse mensen hoorden daarbij ook een knal.


Groningen at Twitter: