Groningen begint met drie miljoen tekort: “Ben er niet trots op”

FC Groningen begint het nieuwe seizoen met een begrotingstekort van drie miljoen euro. Algemeen directeur Hans Nijland onthulde dat dinsdag, tijdens een jaarlijke persbijeenkomst van de eredivisionist.  Mogelijk zal er dus ingeteerd moeten worden op het eigen vermogen van circa vijf miljoen. “Vijf miljoen is stevig, maar het neemt niet weg dat ik als directeur natuurlijk niet trots ben op het feit dat het seizoen losgaat met een tekort van drie miljoen euro”, tekende het Dagblad van het Noorden op uit de mond van Nijland. 

“Als er 25 euro in de huishoudpot zit en moeders blijkt aan het eind van de maand 100 te hebben uitgegeven, is dat natuurlijk niet goed.”

DVHN schrijft dat Groningen vorig seizoen begon met een tekort van 2,2 miljoen. Dankzij de verkoop van onder meer Oussama Idrissi en Juninho Bacuna én de bonussen die de club overhield aan de transfer van bijvoorbeeld Virgil van Dijk, werd dat tekort onder de streep ruimschoot gecompenseerd. 

Het tekort heeft onder meer te maken met een lagere seizoenskaartenverkoop en minder inkomsten uit televisiegelden. 

8:47 – FC Groningen staat er financieel niet geweldig op bij aanvang van het nieuwe seizoen. Bedroeg het verwachte tekort van de balans vorig seizoen nog 2,2 miljoen euro, is het tekort van dit seizoen drie miljoen. Een slechte zaak, beseft Hans Nijland. De directeur maakt zich geen gigantische zorgen, maar is niet blij met de situatie. De club heeft een buffer van vijf miljoen euro opgebouwd met inkomsten uit transfers en beschikt zodoende nog wel over het nodige spaargeld. Dat beseft Nijland ook. “Vijf miljoen is stevig, maar het neemt niet weg dat ik als directeur natuurlijk niet trots ben op het feit dat het seizoen losgaat met een tekort van drie miljoen euro”, zegt Nijland tegen Het Dagblad van het Noorden. “Als er 25 euro in de huishoudpot zit en moeders blijkt aan het eind van de maand 100 te hebben uitgegeven, is dat natuurlijk niet goed.”

Het tekort op de begroting heeft voornamelijk te maken met de hogere huisvestingslasten vanwege de ingebruikname van het Topsport Zorgcentrum. Wat ook een factor speelt, is dat er minder seizoenskaarten zijn verkocht dan vorig jaar.


Groningen at Twitter: