ChristenUnie aan zet bij spoorlijn Twente-Groningen

ChristenUnie aan zet bij spoorlijn Twente-Groningen
Nieuw onderzoek naar haalbaarheid spoorlijn Twente-Groningen | Almelo
Er komt een nieuw onderzoek naar de toekomstkansen van een directe spoorverbinding tussen Groningen en Twente. Een voorstel van de ChristenUnie kreeg woensdagavond voldoende steun in Provinciale Staten van Overijssel.

Het onderzoek moet een eerder onderzoek naar de haalbaarheid van de lijn opnieuw toetsen, schrijft RTV Oost.

De mogelijkheid om een directe spoorlijn van Twente, via Drenthe, naar Groningen te leggen, wordt opnieuw onderzocht. Dat plan werd gisteren goedgekeurd in Provinciale Staten van Overijssel.

Een deel van de lijn ligt er al. Alleen het stuk tussen Stadskanaal, Ter Apel en Emmen moet gebouwd worden.

Fractievoorzitter Jan Westert van de ChristenUnie in Overijssel wil onder meer weten hoeveel de spoorverbinding gaat kosten. Tot nu toe wordt gesproken over 250 miljoen euro, maar misschien klopt dat bedrag inmiddels helemaal niet meer.

Een deel van de zogeheten Nedersaksenlijn ligt er al, namelijk tussen Enschede via Almelo en Hardenberg naar Emmen. Maar de spoorverbinding zou moeten doorlopen naar Musselkanaal. Daar sluit de lijn dan weer aan op de bestaande verbinding via Veendam naar Groningen.

Ook wil de Overijsselse politiek dat de provincie samenwerking zoekt met Drenthe en Groningen, waar de lijn doorheen loopt. Westert ziet graag dat betrokken provincies en gemeenten gezamenlijk lobbyen bij het Rijk voor de Nedersaksenspoorlijn.

Is een spoorlijn die Twente langs de oostgrens met Groningen verbindt, haalbaar? Daar komt nieuw onderzoek naar. Een voorstel van de ChristenUnie in de Provinciale Staten van Overijssel heeft hiervoor voldoende steun gekregen.

De Nedersaksenspoorlijn is volgens de politiek belangrijk voor de leefbaarheid en sociaal-economische potentie en ontwikkeling langs de oostgrens. Maar Westert ziet meer voordelen, zoals de mogelijkheden voor goederenvervoer over spoor. Ook is de spoorverbinding belangrijk als uitwijkmogelijkheid bij calamiteiten vanuit het Noorden naar Zwolle.

De serviceafdeling is te bereiken op telefoonnummer 088 – 013 9970. De servicepagina kun je hier vinden. Klik hier om direct de Krant.tubantia.nl te lezen.