Dat zoiets in Groningen kan maakt mij boos

Dat zoiets in Groningen kan maakt mij boos
Brandweerbaas woest over smijten met tegel naar brandweerman in Hoogkerk: dit is onacceptabel
Een brandweerman is zaterdagavond in Hoogkerk bekogeld met een tegel. Volgens de brandweer vloog de tegel vlak langs zijn hoofd, terwijl hij probeerde een brandje in een afvalcontainer te blussen.

De brandweer rukte aan het einde van de avond uit voor het brandje op de kruising van de Zuiderweg en de Verbindingsstraat. De tegel zou volgens de brandweer gegooid zijn door iemand die deel uitmaakte van een groepje jongeren.

Je moet er niet aan denken wat er had kunnen gebeuren als de tegel het hoofd van onze collega had geraakt, aldus commandant Dennis de Vlieg van de brandweer in Stad. Je moet wel echt stapelidioot zijn om zoiets te doen.

Of het nu gaat om verbaal geweld, bedreiging of een aanslag zoals afgelopen zaterdag, dit moet stoppenRoelf Knoop – regionaal commandant brandweer

Regionaal commandant Roelf Knoop noemt het gooien van de tegel een aanslag. Iedere vorm van agressie tegen hulpverleners gaat een grens over die we absoluut niet tolereren. Of het nu gaat om verbaal geweld, bedreiging of een aanslag zoals afgelopen zaterdag, dit moet stoppen.

De brandweerman heeft aangifte gedaan van poging tot zware mishandeling. Ook Veiligheidsregio Groningen heeft aangifte gedaan van dit zeer ernstige incident.

Onacceptabel. Dat zegt de Groninger brandweer naar aanleiding van het stoeptegel-incident afgelopen weekend in Hoogkerk. “Dat zoiets in deze stad kan maakt mij erg boos.”

Afgelopen zaterdagavond rukte de brandweer uit naar een containerbrand aan de Zuiderweg in Hoogkerk. Toen brandweerlieden het vuur gingen blussen werd er door een groep jongeren een stoeptegel gegooid die een brandweerman op een haar na miste. “Ik hoorde zondag wat er gebeurd was”, vertelt brandweercommandant Dennis de Vlieg. “Ik ben erg boos geworden. Hulpverleners die hun leven wagen om andere mensen te redden en die dan op deze manier bedreigd worden. Dat kan echt niet. Om die reden hebben we direct aangifte gedaan zodat deze daders hopelijk gestraft kunnen worden.”

In Hoogkerk is het al een week onrustig. Aan de Zuiderweg hebben verschillende buiten- en containerbranden gewoed. Ooggetuigen noemen de situatie gespannen. “Ik heb contact gehad met burgemeester Peter den Oudsten (PvdA) die volledig achter mijn woorden staat.” Ook heeft de brandweer contact gehad met de politie. “Als er opnieuw brand uitbreekt in Hoogkerk dan gaan we onder begeleiding van agenten ter plaatse.”