Het Japanse tafelzilver van FC Groningen

Het Japanse tafelzilver van FC Groningen
Perez doet transfersuggestie: Opvolger van Ziyech misschien, waarom niet?
Ritsu Doan in het shirt van Feyenoord of Ajax: Kenneth Perez ziet het wel zitten. De FOX Sports-analist is fan van de sterspeler van FC Groningen. Doan (20) speelde zondag tegen Feyenoord in De Kuip en maakte voor rust een goede indruk. “Hij heeft natuurlijk een Japanse mentaliteit en zal waarschijnlijk niet zo snel onder de indruk raken van De Kuip. Veel mensen zeggen altijd: je komt van de subtop en De Kuip is zo indrukwekkend, dat je niet meer kunt voetballen”, aldus Perez bij FOX Sports.

De Deense analist heeft wel bedenkingen bij het prijskaartje van Doan. “Groningen wil waarschijnlijk tien miljoen hebben, omdat ik begreep dat ze een bod van zeven miljoen al hebben afgeslagen. Dat lijkt me veel geld voor Feyenoord”, stelt Perez, die vervolgens met een suggestie komt. “Ajax kan dat natuurlijk makkelijk betalen. De opvolger van Hakim Ziyech misschien, waarom niet?”

Warming-up: Feyenoord – FC Groningen

Reportage Ritsu Doan Het Japanse talent Ritsu Doan is een ster in wording in zijn thuisland. FC Groningen probeert zijn populariteit te exploiteren. En er lonkt een lucratieve transfer.

Meer een speler voor Ajax dan voor PSV

Het Japans persbureau Kyodo News – zeg maar het Japanse ANP – is met twee medewerkers in Rotterdam, zij voeden de tientallen kranten met quotes van Doan. En de nationale Japanse tv-zender TBS is overgekomen voor een korte documentaire. Er staat ook een Nederlander tussen, Edward Rikkert de Koe. Ik ben hier maar voor één ding, dat is het stukje met Doan, zegt hij. Hij is niet een man van veel woorden. Hij praat in Osaka-dialect, dat is direct en recht voor zn raap.

FC Groningen en Feyenoord speelden 39 keer eerder tegen elkaar in De Kuip. Feyenoord won 27 keer, Groningen drie keer en het werd negen keer gelijk. In 2007 won Groningen voor het laatst in Rotterdam. Toen werd het maar liefst 0-4 dankzij doelpunten van Goran Lovré en Koen van de Laak.

FC Groningen heeft met Doan een speler in handen die commercieel veel mogelijkheden biedt op de Japanse markt (126 miljoen inwoners). Hij is in Japan razend populair, zegt algemeen directeur Hans Nijland. Sinds april werkt de club samen met Rikkert de Koe, een Japanoloog die met zijn bedrijf Jimpex werkzaam is in de sportmarketing, op de Europese en de Japanse markt. FC Groningen huurt hem in als consultant, met name voor de exploitatie van de mediarechten rond Doan.

FC Groningen won de laatste twee wedstrijden van de competitie tegen Excelsior (2-4) en SC Heerenveen (2-0) en dat geeft hoop en vertrouwen, maar ook wat lucht. Want hoewel de ploeg van Danny Buijs nog steeds op de zestiende plaats staat, is de rust wel wat teruggekeerd in Groningen.

In mijn telefoon staan tweeduizend contacten van Japanse media. Ze kennen mij, ze weten mij te vinden, vertelt Rikkert de Koe. Hij doet dit ook voor sc Heerenveen, dat met Yuki Kobayashi eveneens een Japanse speler onder contract heeft. Begin deze eeuw was Rikkert de Koe ook betrokken bij Feyenoord, toen voor Shinji Ono.

De Rotterdammers moeten het vanmiddag stellen zonder aanvoerder Robin van Persie. De spits miste ook het duel tegen Heracles en is niet op tijd fit om te spelen. Verder verloor Feyenoord nog niet in De Kuip dit seizoen. Alle thuiswedstrijden werden in winst omgezet.

FC Groningen probeert via Doan op verschillende manieren de Japanse markt te bereiken. Commercieel directeur Robbert Klaver vertelt dat zij een deal hebben gesloten met een Japanse partij die de merchandising verzorgt: zij kopen spullen (zoals shirts, sjaals) in bij de club en zetten dat af op de Japanse markt. Het gaat nog niet om grote aantallen – honderden, zegt Klaver. En ze verkopen kaartjes in combinatie met sjaals en meet and greets met Doan rond wedstrijden.

De ploeg van trainer Giovanni van Bronckhorst is de laatste weken weer goed bezig. In november wonnen de Rotterdammers alle wedstrijden. De laatste wedstrijd, tegen Heracles, werd met 2-0 gewonnen, waardoor Feyenoord stevig op de derde plaats staat.

Aan Japanse televisiestations verkoopt de club reportages en interviews met Doan. Die items worden gemaakt door het eigen clubkanaal, FC Groningen TV, en worden kant en klaar aangeleverd bij de geïnteresseerde Japanse partijen.

Groningen heeft in Rotterdam in principe niks te verliezen. Mocht Groningen een resultaat halen dan kan dat worden bijgeschreven als een ware bonus. Wat dat betreft kan de ploeg van Danny Buijs dan ook vrijuit voetballen.

Komende zondag in het thuisduel tegen NAC komen er 170 mensen van de Japanse Kamer van Koophandel naar het stadion. Het is voor een handelsmissie op het gebied van groene waterstof maar ook vanwege Doan, vertelt Klaver. Wat de commerciële activiteiten rond Doan de club oplevert, wil Groningen niet zeggen.

Rikkert de Koe doet de interviews in het Japans met Doan, omdat de speler het Engels nog niet machtig is. Deze zondag duurt het gesprekje twee minuten, het wordt geplaatst op het Japanstalige Twitter- en Instagram-account van FC Groningen. Vanuit Japan helpt student Takumi Inoue hierbij – handig vanwege het tijdsverschil. Maandag moet het online staan, voor de Japanse sportjournaals.

Doan is het tafelzilver van FC Groningen, dat het sportief zo moeilijk heeft. Hij kwam in oktober 2016 voor het eerst in beeld bij een onder-19 toernooi voor landenteams in Bahrein. Zijn goede techniek en handelingssnelheid viel daar op bij Carlos Aalbers, destijds hoofd scouting bij Groningen en nu werkzaam bij AZ. Japan won het toernooi, Doan werd uitgeroepen tot beste speler.

Ik denk dat ik het meer een speler voor Ajax vind dan voor PSV, oordeelt Te Wierik in gesprek met Voetbalprimeur. Ik vind het meer een type Ziyech dan een type Lozano. Als je soms ziet wat hij allemaal ziet en hoe snel hij dat ziet… Ook tijdens positiespelletjes op de training sta je soms versteld. Het is een klassespeler.

Aalbers raakte overtuigd bij het volgende toernooi waar hij de aanvallende middenvelder zag: het WK onder-20 in Zuid-Korea in mei 2017, bij de tweede wedstrijd tegen Uruguay. Toen ben ik, zoals Hans Nijland altijd mooi roept, op de tafel gesprongen: die moeten we hebben. Drie dagen later scoorde Doan twee keer tegen Italië en kwam er ook interesse van topclubs, AS Monaco en CSKA Moskou.

FC Groningen-captain Mike te Wierik gelooft dat zijn teamgenoot Ritsu Doan beter past bij Ajax dan bij PSV. De verdediger is onder de indruk van de kwaliteiten van de Aziatische speler en gelooft in hem. Laat duidelijk zijn dat die gozer de stap naar een grotere club wel gaat maken.

Aalbers had het contact al gelegd met de zaakwaarnemer en Doan zag de stap naar Groningen zitten. Hij is een intelligente jongen die weet hoe hij zijn carrière moet opbouwen, zegt Aalbers. Hij was zich heel bewust dat hij een club moest kiezen van de categorie Groningen waardoor hij wedstrijden kan spelen.

Tot op heden staat de Japanse aanvaller op een aantal van 41 duels voor het eerste elftal van FC Groningen. Tijdens die reeks wedstrijden kwam hij twaalfmaal tot scoren en stelde hij vijf keer een medespeler in staat te scoren.

Bij zijn presentatie die zomer, live uitgezonden op de Japanse televisie, zei Doan, opgegroeid in de metropool Osaka: Ik ben een Groninger. Er was sushi en met stokjes werkte hij een bitterbal naar binnen. Hij werd voor een jaar gehuurd van Gamba Osaka, met een optie tot koop. Hij kende een sterk debuutseizoen met negen goals. Dit voorjaar riep de supportersvereniging fans op hun seizoenkaart snel te verlengen zodat Groningen genoeg financiële zekerheid kreeg om Doan te behouden.

In april ging Groningen over tot koop, voor 2 miljoen euro. Al in augustus deed CSKA Moskou een bod van zon 8 miljoen euro, waarop de club niet inging. Wij hebben hem verschrikkelijk hard nodig, zegt Nijland. De verwachting is dat Doan volgende zomer onhoudbaar is. Nijland voorziet een lucratieve transfer: Als Doan de dingen blijft doen zoals hij nu doet, dan gaat hij voor een aanmerkelijk hoger bedrag weg dan die acht miljoen euro.

Doan is onlangs international geworden en speelt ook in het olympisch elftal, dat toewerkt naar de Olympische Spelen in Tokio in 2020. Het commerciële potentieel van het Japanse achterland maakt hem daarmee extra interessant voor andere clubs, denkt Nijland. Er zijn inmiddels al nieuwe aanbiedingen geweest zegt hij. Maar daar ga ik verder niet op in.

Doan is gebaat bij zichtbaarheid op de thuismarkt, zegt Rikkert de Koe. Daarmee stijgt ook zijn waarde in Japan, wat fijn is voor zijn eigen commerciële management. De rechten van de livewedstrijden van de eredivisie liggen bij een commerciële zender in Japan die achter de decoder zit en slechts 350.000 huishoudens bereikt. Volgens Rikkert de Koe worden daarop alleen de eredivisieduels van Heerenveen en Groningen live uitgezonden, vanwege de Japanse spelers.

Pas als Doan op de nationale zenders komt, worden hoge kijkcijfers bereikt. Afgelopen week vertelde Rikkert de Koe in De Telegraaf dat sommige items met Doan al tot 21 miljoen kijkers trokken in Japan. Een partnerbureau in Tokio houdt alles bij. Van elke uitzending van Ritsu Doan die in Japan wordt uitgezonden met medewerking van FC Groningen, hebben we kopieën. We weten precies wie het heeft uitgezonden, door welke omroep, of er is voldaan aan de voorwaarden, wat het marktaandeel was, wat het bereik was.

Bij Groningen leeft het idee om clubs die Aziatische spelers onder contract hebben, te verdisconteren in de zogeheten buitenlandrechten van de eredivisie tv-gelden, die bij managementbureau IMG liggen. Rikkert de Koe: De waarde van de rechten in Japan is sterk afhankelijk van het al dan niet aanwezig zijn van Japanse spelers in de eredivisie.

Klaver: Wij denken dat het interessant is om te kijken of je een Nederlandse club extra kunt belonen die een Japanse of een Chinese speler in dienst neemt. Simpelweg omdat het goed is voor de promotie van de eredivisie in het buitenland.

Doan heeft zondag nog even tijd voor NRC na de 1-0 nederlaag bij Feyenoord. Rikkert de Koe vertaalt. Doan vertelt dat hij het in het begin moeilijk had in Nederland. Ik voelde mij hier best wel een beetje eenzaam toen ik hier kwam wonen. Maar ik ben nu tot hier gekomen, er zijn hier veel aardige mensen dus het is voor mij heel plezierig om in Nederland te wonen.

Hij lijkt Groningen te ontgroeien. Hij wil op termijn naar een grote club, zegt hij. Ik wil graag voor een team spelen dat de Champions League zou kunnen winnen.

Steven Verseput 25 november 2018 om 20:45 Mail de redactie Artikel opslaan Opmerkingen? Mail ons Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt. U kunt ons ook anoniem een tip geven.