FC Groningen wijst bod van 10 miljoen op Doan af en tipt Ajax

FC Groningen wijst bod van 10 miljoen op Doan af en tipt Ajax
Perez doet transfersuggestie: Opvolger van Ziyech misschien, waarom niet?
Ritsu Doan in het shirt van Feyenoord of Ajax: Kenneth Perez ziet het wel zitten. De FOX Sports-analist is fan van de sterspeler van FC Groningen. Doan (20) speelde zondag tegen Feyenoord in De Kuip en maakte voor rust een goede indruk. “Hij heeft natuurlijk een Japanse mentaliteit en zal waarschijnlijk niet zo snel onder de indruk raken van De Kuip. Veel mensen zeggen altijd: je komt van de subtop en De Kuip is zo indrukwekkend, dat je niet meer kunt voetballen”, aldus Perez bij FOX Sports.

De Deense analist heeft wel bedenkingen bij het prijskaartje van Doan. “Groningen wil waarschijnlijk tien miljoen hebben, omdat ik begreep dat ze een bod van zeven miljoen al hebben afgeslagen. Dat lijkt me veel geld voor Feyenoord”, stelt Perez, die vervolgens met een suggestie komt. “Ajax kan dat natuurlijk makkelijk betalen. De opvolger van Hakim Ziyech misschien, waarom niet?”

Buijs ziet Ajax als de ideale volgende stap. Hij kan zo de plaats van Hakim Ziyech innemen als hij vertrekt, zegt de trainer over de speler die op dit moment minimaal tien miljoen euro waard is. Ritsu wordt de komende maanden alleen maar meer waard. Hij is pas twintig jaar, nu al een vaste waarde in het Japanse elftal en zal zich presenteren in januari in de Azië Cup, aldus Buijs, die hoopt op de Suárez-route voor Doan. Bij Ajax kan hij verder groeien.

8:05 – Danny Buijs denkt dat Ajax voor FC Groningen-paradepaartje Ritsu Doan een ideale tussenstap is richting de absolute top. Hij sluit een winters vertrek van de Japanner echter uit en laat weten dat Doan van een vergelijkbaar niveau is als Robin van Persie en Georginio Wijnaldum. In gesprek met De Telegraaf geeft Buijs aan dat hij Doan graag bij Ajax ziet voetballen. “Hij kan zo de plaats van Hakim Ziyech innemen als die vertrekt”, aldus de coach van Groningen. Interesse in Doan is er genoeg, want deze zomer werden er al veel miljoenenbedragen afgeslagen. Onder meer CKSA Moskou kreeg na een bod van acht miljoen euro een nee op het rekest. “Een goede beslissing, want nu hebben we nog profijt van hem.”

Volgens de oefenmeester ligt er een geweldige loopbaan voor Doan in het verschiet en Buijs vergelijkt hem met niet bepaald de minste namen. “In de jeugd heb ik met Robin van Persie gespeeld en later in een elftal met Georginio Wijnaldum. Doan is van vergelijkbaar niveau.”

Zondag werd Doan door analist Kenneth Pérez getipt als de opvolger van Hakim Ziyech bij Ajax en daar kan Buijs zich wel in vinden. “Hij kan zo de plaats van Hakim Ziyech innemen als die vertrekt”, vindt de trainer van De Trots van het Noorden . Buijs ziet zelf het liefst dat Doan de Luis Suárez-route bewandelt: via Ajax naar de internationale top. Hij kan in Amsterdam verder groeien, legt de oud-voetballer uit. Er zijn ook niet veel andere Nederlandse clubs die Doan kunnen betalen, want volgens Buijs zijn er uit Rusland en Oekraïne al biedingen van negen en tien miljoen euro. Scheidend directeur Hans Nijland wil voorlopig niets weten van een transfer. “In de zomer zei de club ook al nee tegen acht miljoen euro van CSKA Moskou. Een goede beslissing want nu hebben we nog profijt van hem”, legt Buijs uit. Hij noemt Doan de beste speler van Groningen.”In de jeugd heb ik met Robin van Persie gespeeld en later in een elftal met Georginio Wijnaldum en Doan is van vergelijkbaar niveau.” Buijs verwacht dat Doan alleen maar meer waard wordt. De twintigjarige uitblinker is immers al een vaste waarde in het elftal van Japan en doet in januari mee aan de Azië Cup. Zondag speelde hij een sterke eerste helft tegen Feyenoord in De Kuip. Zijn gevaarlijkste moment was een solo en schot op de paal in het strafschopgebied.