FNV Taxi stelt Midden-Groningen ultimatum over ziekenvervoer

FNV Taxi stelt Midden-Groningen ultimatum over ziekenvervoer
Gesprekken FNV en Midden-Groningen geklapt
Als de gemeente Midden-Groningen niet afziet van vrijwilligers als chauffeur in het wmo-vervoer, is een staking of andere actie niet uitgesloten. Dat stelt FNV taxi namens de huidige wmo-chauffeurs in een ultimatum. De gemeente krijgt van de vakbond tot dinsdag 27 november om 12.00 uur de tijd om de plannen te wijzigen.

Onlangs maakte Midden-Groningen bekend dat ze voor een deel van het wmo-vervoer vrijwilligers achter het stuur wil zetten. Het gaat specifiek om het vervoer van wmo-cliënten van en naar ziekenhuizen. De gemeente denkt hiermee zon 300.000 euro te kunnen besparen als onderdeel van grotere bezuinigingen. 

Vanuit de taxibranche kwam er meteen flink wat verzet tegen te plannen. Een groep chauffeurs vroeg een uitkering aan bij de verantwoordelijke wethouder. Het achterliggende idee: door de plannen verliezen zij hun baan, maar met een uitkering kunnen ze dan weer als vrijwilliger achter het stuur van de taxibusjes worden gezet. Er kwam wel een gesprek met de gemeente, maar daarin kwamen de partijen niet nader tot elkaar.

Nu heeft de vakbond dus een ultimatum gesteld. Kort gezegd eist FNV taxi namens ongeveer 100 chauffeurs van De Grooth/TCS die in het gebied werken dat de gemeente de plannen niet gaat uitvoeren en dat het werk blijft waar het hoort: bij de vakkrachten, de taxichauffeurs. Wordt er op die eisen niet ingegaan, dan rest de chauffeurs volgens de vakbond geen andere oplossing meer dan in actie komen voor het behoud van hun werk. Daarbij is niet uitgesloten dat de passagiers hinder ondervinden van acties, stakingen of werkonderbrekingen.

Vincent Krabbendam is de vaste redacteur van TaxiPro en het tijdschrift Nederlands Vervoer. Hij schrijft ook voor diverse andere titels van ProMedia.

De gesprekken tussen taxichauffeurs en de gemeente Midden-Groningen zijn geklapt. De FNV, die namens de chauffeurs onderhandelde, heeft de gemeente een ultimatum gesteld.

Vorige maand protesteerden zon dertig taxichauffeurs voor het gemeentehuis van Midden-Groningen. Ze maakten zich zorgen over het besluit van de gemeente om vervoer naar het ziekenhuis door vrijwilligers te laten doen. 

Het gaat om een besluit van de gemeente op de wet maatschappelijke ondersteuning (wmo). Midden-Groningen probeert ziekenvervoer voor mensen, die gebruik maken van de wmo, te beperken. In plaats daarvan wil de gemeente dat cliënten gebruik maken van vrijwilligers.

Maar dat was tegen het zere been van taxichauffeurs, die nu het ziekenvervoer regelen voor wmo-cliënten. Er zijn langlopende contractafspraken tussen de vervoerders en de gemeente, die de gemeente breekt door de bezuiniging in te voeren, stelt FNV.

De gemeente belooft zich aan regelgeving en contractafspraken te houden en zoekt naar een oplossing, We wegen de belangen van vrijwilligers, werkgelegenheid en de financiële noodzaak, schrijft de gemeente.

Maar die woorden zijn niet voldoende voor de taxichauffeurs. Er is een ultimatum gesteld waarin ze eisen dat de bezuiniging wordt teruggetrokken, zodat de chauffeurs het werk houden.

Wethouder Jan Jakob Boersma is teleurgesteld over de afgebroken gesprekken. De aangekondigde bezuiniging moest per 1 januari 2019 ingaan, maar dan zal er nog niets veranderen. De wethouder denkt dat een oplossing niet eerder dan de zomer is gevonden.