FC Groningen verliest nipt van Feyenoord

FC Groningen-trainer Danny Buijs weet zeker dat Ritsu Doan een aanwinst is voor topclubs in de Eredivisie. Buijs zei dat zondag, na Feyenoord-Groningen (1-0), voor de camera van VoetbalPrimeur. De coach is tijdens zijn eerste maanden bij de club diep onder de indruk geraakt van Doan. Emile van de SandeROTTERDAM

De twintigjarige Japanner is dit seizoen de grote uitblinker bij De Trots van het Noorden. “Hij kan ontzettend goed voetballen. Tactisch sterk, technisch vaardig, hij kan een goal maken, fysiek sterk”, somt Buijs op. “Hij heeft een goede mentaliteit, is een teamspeler, het is een fijne jongen om mee te werken. Eigenlijk zijn dus alle ingrediënten aanwezig.”

Toornstra schiet Feyenoord langs FC Groningen | Voetbal

“Hij is A-international van Japan en twintig jaar pas. Hij kan die volgende stap maken. Het is niet voor niks dat verschillende clubs miljoenenbiedingen hebben gedaan in het begin van het seizoen.”

Voor PSV, Ajax of Feyenoord zou Doan een uitstekende aanwinst zijn. “Ik denk het wel. Het is een jongen die alleen maar beter kan worden, zeker met betere spelers om zich heen.”

Check hier het hele interview met Buijs, die onder meer uitlegt waarom hij denkt dat Doan het seizoen moet afmaken in het hoge Noorden.  

Jens Toornstra, FC Groningen en De Kuip blijkt een vruchtbare cocktail voor Feyenoord de laatste jaren. Zo ook dit weekend: Toornstra schoot de Rotterdammers op fraaie wijze naar de overwinning tegen de ploeg uit het hoge noorden: 1-0.

De pass van Jordy Clasie was precies op tijd, na zes minuten spelen in Rotterdam. Toornstra stond net geen buitenspel, controleerde de bal op de borst en nam hem nog voor die de grond raakte op zijn slof: doelpunt.

Met zijn – mooie – goal hield Toornstra een persoonlijke traditie in stand. Ook vorig seizoen scoorde de viervoudig international in De Kuip tegen FC Groningen, ook toen tekende hij voor de 1-0. In 2016/2017 nam Toornstra zelfs beide treffers voor zijn rekening in een 2-0 zege.

Toornstras treffer in de editie van zondag leek de opmaat te vormen naar een gemakkelijke middag voor Feyenoord. Maar schijn bedroog voor de Rotterdammers, die zo sterk begonnen in eigen huis.

FC Groningen kwam steeds beter in de wedstrijd en was voor rust twee keer dicht bij de 1-1. Ritsu Doan raakte de paal, terwijl Justin Bijlow redding moest brengen op een schot van Samir Memisevic.

Groningen was in de tweede helft zelfs beduidend beter en was via Mimoun Mahi wederom dicht bij de gelijkmaker, de aanvaller schoot echter net naast.

Feyenoord dwong voetballend weinig af, maar raakte wel tweemaal het aluminium. Een afstandsschot van Tonny Vilhena belandde via de vingertoppen van Sergio Padt op de lat, terwijl een schuiver van Steven Berghuis de paal raakte.