Groningen start aanpak alcohol onder studenten: Mensen liggen in hun eigen braaksel – Hartvannederland.nl

Groningen start aanpak alcohol onder studenten: \Mensen liggen in hun eigen braaksel\ - Hartvannederland.nl
Groningen en studentenverenigingen strijden tegen te sterke alcoholcultuur
In Groningen en Maastricht zijn studentenverenigingen een project gestart om het alcoholgebruik binnen de verenigingen te verminderen. In Maastricht start studentenvereniging Tragos met het schenken van alcoholvrij bier. In Groningen gaan de acht grootste studentenverenigingen, waaronder Vindicat en Albertus, met de gemeente Groningen in overleg om maatregelen te nemen tegen de overlast van dronken studenten.

Volgens de Groningse burgemeester Peter den Oudsten heerst er binnen bepaalde verenigingen een “te sterke alcoholcultuur”. “Bijvoorbeeld dat er zoveel gedronken wordt dat mensen in hun eigen braaksel in de sociëteit liggen. Of mensen die waggelend de sociëteit uit lopen”, zegt hij tegen RTV Noord.

Groningen wil actie tegen overmatig alcoholgebruik studentenverenigingen

In overleg met de studentenverenigingen wil de burgemeester strakke regels opstellen. Hij wil vooral optreden tegen buitensporig gedrag als gevolg van alcoholgebruik en hoopt op een cultuuromslag.

Het gemeentebestuur verwacht in mei concrete afspraken te presenteren. Vooralsnog zijn er geen plannen om de verenigingen sluitingstijden op te leggen.

“We kunnen altijd nog iets met sluitingstijden doen, maar dat wil ik eigenlijk helemaal niet. Ik wil graag met ze op volwassen manier kijken hoe we de situatie stapje voor stapje kunnen verbeteren”, zegt Den Oudsten.

In Maastricht begint studentenvereniging Tragos vanaf volgende week met het schenken van alcoholvrij bier. De vereniging wil zo het Nationaal Preventieakkoord naleven. Een van de afspraken uit dit akkoord is het tegengaan van overmatig alcoholgebruik. Zo moeten studentenverenigingen bijvoorbeeld ook alcoholarm en alcoholvrij bier verkopen.

“Het is in het belang van onze leden en studenten om naast bier ook alcoholvrije alternatieven aan te bieden”, zegt Tragos-voorzitter Willem van Diesen tegen L1. “Je wordt eerder aangesproken met een alcoholvrij biertje in de hand dan met een colaatje.”

We willen de excessen door toedoen van alcohol tegengaan. Dat willen we doen door strakke regels te maken, zegt burgemeester Peter den Oudsten.

De acht deelnemende verenigingen zijn Albertus Magnus, Bernlef, Cleopatra, Dizkartes, GSV, Navigators, Unitas en Vindicat.

Volgens het gemeentebestuur is er binnen bepaalde verenigingen een te sterke alcoholcultuur. Door die cultuur ontstaan er volgens Den Oudsten dingen die je niet moet willen.

Bijvoorbeeld dat er zóveel gedronken wordt dat mensen in hun eigen braaksel in de sociëteit liggen. Die blijven daar liggen terwijl er mensen aan de bar staan. Of mensen die waggelend de sociëteit uitlopen.

Ik heb ze wel gezegd dat het namelijk niet voor de bühne is Peter den Oudsten – burgemeester Groningen

De burgemeester wil het alcoholgebruik binnen de muren van studentenverenigingen dus flink veranderen. Met dit speciale project hoopt Den Oudsten op een cultuuromslag. Toch stonden niet alle aangesloten verenigingen te springen om mee te doen aan het project.

Men moest er wel even aan wennen. Ik heb ze wel gezegd dat het namelijk niet voor de bühne is, het gaat ergens een beetje pijn doen.

Den Oudsten benadrukt dat het niet zijn bedoeling is om het alcoholgebruik aan banden te leggen, maar hij wil de excessen als gevolg van het drinken van een borrel tegengaan.

Op dit moment kan men ongebreideld doordrinken, dat men inderdaad volledig uit het lood en dronken de deur uitloopt. Ik denk dat we moeten voorkomen dat het nog langer gebeurt.

We kunnen altijd nog iets met sluitingstijden doen, maar dat wil ik eigenlijk helemaal niet Peter den Oudsten – burgemeester Groningen

De PvdA-burgemeester is vooralsnog niet van plan om sluitingstijden op te leggen. We kunnen altijd nog iets met sluitingstijden doen, maar dat wil ik eigenlijk helemaal niet. Ik wil graag met ze op een volwassen manier kijken hoe we stapje voor stapje de situatie kunnen verbeteren. Het gemeentebestuur verwacht in mei concrete afspraken te presenteren.