Man bekent neerschieten student in Groningen – Hartvannederland.nl

Man bekent neerschieten student in Groningen - Hartvannederland.nl
Man bekent neerschieten van willekeurige fietser in Groningen
De serviceafdeling is te bereiken op telefoonnummer 088 – 0505 050. De servicepagina kun je hier vinden. Klik hier om direct de Krant.ad.nl te lezen.

Azim A. heeft bekend dat hij in oktober 2017 op een willekeurige voorbijganger in Groningen heeft geschoten. Het slachtoffer raakte daarbij blijvend verlamd en zit nu in een rolstoel. A. werd eerder al veroordeeld tot een gevangenisstraf van 10 jaar en tbs met dwangverpleging, maar tot vandaag heeft hij altijd gezwegen.

Azim A. bekent neerschieten student in Groningen

Tijdens een regiezitting voor het hoger beroep vandaag in Leeuwarden nam hij voor het eerst het woord en gaf hij toe de schutter te zijn geweest, meldt RTV Noord. “Om te beginnen wil ik zeggen dat het hele gedoe mij vreselijk spijt en dat het slachtoffer de waarheid verdient,” zei A.

Vincent Sondermeijer 8 maart 2019 om 19:15 De fiets van Ruiter ligt nog op de grond terwijl rechercheurs onderzoek doen op de plaats delict. Foto ANP Azim A. heeft vrijdag bekend dat hij in oktober 2017 op straat in Groningen een willekeurige student heeft neergeschoten. Die raakte daardoor verlamd. A. legde zijn bekentenis af tijdens een regiezitting in het hoger beroep in de strafzaak tegen hem. Vorig jaar veroordeelde de rechtbank hem tot tien jaar cel en tbs met dwangverpleging, waarna hij in hoger beroep ging.

A. en twee vrienden hielden in oktober 2017 s nachts de toen 21-jarige student Sidney Ruiter aan op de Korreweg in Groningen. A. schoot een paar keer op Ruiter die probeerde weg te fietsen. De student werd drie keer geraakt.

A. zei vrijdag ook dat hij bereid is mee te werken aan een psychologisch onderzoek in het Pieter Baan Centrum (PBC). Na zijn arrestatie zat hij ook al in het PBC, maar toen weigerde hij zich te laten onderzoeken. Hij kreeg toch tbs opgelegd, omdat volgens het PBC uit geweldsincidenten uit zijn jeugd blijkt dat hij een antisociale persoonlijkheidsstoornis heeft. Door mee te werken met het onderzoek wil A. volgens zijn advocaat voor elkaar krijgen dat zijn tbs wordt geschrapt.

Azim A. zou later hebben gezegd dat zijn daad “fijn voelde, alsof je een vogeltje uit de lucht schoot”. Ook zou hij hebben gezegd dat hij naar het ziekenhuis wilde gaan “om het karwei af te maken” en zo te voorkomen dat het slachtoffer een getuigenverklaring zou afleggen.

Het wapen waarmee A. schoot, maakte hij na de schietpartij schoon in het badje van zijn pasgeboren baby.

Tot nu toe had A. (22) nog geen verklaring afgelegd. Dat nam de rechtbank hem eerder zeer kwalijk. Hij heeft geen enkele verantwoordelijkheid genomen, zeiden ze bij het uitspreken van het vonnis. Nu zegt A. dat hij eerder niets wilde zeggen uit schaamte. Tegenover het slachtoffer en zijn naasten en ook tegenover mijn familie, aldus de verdachte.

Bij de uitspraak noemde de rechter het stilzwijgen van A. onverteerbaar voor het slachtoffer. Volgens advocaat Weski deed zijn cliënt dat uit schaamte. “Er is heel veel aandacht vanuit de media voor deze zaak geweest. Het voelde voor hem niet goed om met zo veel mensen om zich heen zoiets toe te geven.” Nu heeft A. volgens zijn advocaat ingezien dat hij niet langer zijn mond kan houden.

Vincent Sondermeijer 8 maart 2019 om 19:15 Mail de redactie Bewaar in leeslijst Opmerkingen? Mail ons Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt. U kunt ons ook anoniem een tip geven.

Volgens Weski accepteert A. dat hij gestraft moet worden voor zijn daad, maar vindt hij de tbs te ver gaan. Die maatregel werd door de rechter opgelegd, ondanks dat de schutter niet wilde meewerken aan psychiatrisch onderzoek.

Azim A. werd vorig jaar tot tien jaar cel en tbs veroordeeld voor het schietincident, waarbij student Sidney Ruiter verlamd raakte. De verdachte ging in hoger beroep.