Forum voor Democratie wint dik in Groningen, maar kans op rood bolwerk is groot – Dagblad van het Noorden

Forum voor Democratie wint dik in Groningen, maar kans op rood bolwerk is groot - Dagblad van het Noorden
Van Groningen tot Limburg: dit gaat er veranderen in de provincies
De provincie meldde rond half drie s nachts dat GroenLinks de grootste was, met zes zetels. Maar uit cijfers van het ANP bleek om kwart voor zes dat GroenLinks vijf zetels krijgt, net als de PvdA en Forum voor Democratie. De PvdA zou van die drie partijen de meeste stemmen hebben, 738 meer dan GroenLinks, dat is 0.3 procent. Het is dus een nek-aan-nekrace.

Spannend! Ik vind het doodeng, maar wil graag wachten op de definitieve cijfers voor ik wil reageren, zegt PvdA-lijsttrekker Tjeerd van Dekken in een eerste reactie.

De SP is de grootste partij geworden in de provincie Groningen, maar verliest wel twee zetels. In totaal haalt de SP zes zetels. GroenLinks wint er twee en gaat van drie naar vijf zetels. De PvdA verliest weliswaar een zetel maar houdt er nog vijf over. Dat is althans de verwachting van een exit poll die woensdagavond omstreeks kwart voor tien werd gepresenteerd bij RTV Noord.

GroenLinks-lijsttrekker Nienke Homan wil ook eerst zelf de cijfers bekijken, voordat ze met een reactie komt. Die geeft ze later vandaag.

Verkiezingsuitslag: Provincie Groningen kan rood bolwerk worden en passeert Forum voor Democratie

Volgens Hoofd stembureau Jan van Dijken is de uitslag pas maandagochtend definitief. Vrijdagochtend leveren alle gemeenten de definitieve cijfers aan bij de provincie, maandagochtend om tien uur volgt de definitieve uitslag.

Van de landelijke coalitiepartijen verloren CDA en D66 twee, respectievelijk één zetel. De VVD en ChristenUnie consolideerden hun positie. De PVV verloor conform het landelijke beeld een zetel. Ook Partij voor de Dieren leverde een plek in.

Volgens de exit-poll verliest het CDA één zetel en gaat aan vijf naar vier. De druiven zijn met name zuur voor D66 en VVD, die allebei twee zetels verliezen en van 4 naar 2 zetels gaan. De ChristenUnie eindigt op 4 zetels.

De SP verloor de verkiezingen. De partij is niet meer de grootste en raakte vier van zijn acht zetels kwijt. De claim van lijsttrekker Eelco Eikenaar dat de partij alleen met twee gedeputeerden in een nieuwe coalitie zou stappen, kan dus veroorzaken dat de partij buiten de boot valt.

De lijsttrekker van Forum voor Democratie, Bart van der Werf, was de grote afwezige in het provinciehuis. Omdat hij ook in de campagne niets van zich heeft laten horen, tasten de andere lijsttrekkers in het duister waar het Forum op provinciale themas staat. Dat staken ze niet onder stoelen of banken tijdens de verkiezingsavond.

Volgens de poll daalt de Partij voor de Dieren van twee naar één zetel, en groeit de Partij voor het Noorden van 1 naar 2 zetels. De partijen 50 Plus en Groninger Belang komen op twee resp. drie zetels.

De kans dat de partij meteen gaat meepraten in de coalitieonderhandelingen is hoe dan ook klein. GroenLinks lijsttrekker Nienke Homan zei na de einduitslag dat ze wil praten met iedereen die voor een groene provincie gaat. De partij van landelijk voorman Thierry Baudet wil juist van de klimaathysterie af.

Daar zullen twee van de volgende partijen bij moeten aanschuiven: CDA (4), ChristenUnie (4), D66 (2) of VVD (2).

Nieuwkomer DENK kwam niet in de buurt van een zetel. 50Plus komt wel in de Staten: de partij komt vooralsnog op één zetel. Al is dat dus nog met een slag om de arm.

Hoe goed deden de verschillende partijen het in jouw gemeente? Lees de Provinciale Staten uitslagen van de verschillende gemeenten hier:- Appingedam- Delfzijl- Groningen- Het Hogeland- Loppersum- Midden-Groningen- Oldambt- Pekela- Stadskanaal- Veendam- Westerkwartier – Westerwolde

– Het liveblog van de uitslagenavond- Dossier: alles over de Provinciale Statenverkiezingen 20 maart 2019

De serviceafdeling is te bereiken op telefoonnummer 088-0561561. De servicepagina kunt u hier vinden. Klik hier om direct de digitale krant te lezen.