Analyse verkiezingen Provinciale Staten: Rechts en groen op winst in Groningen – Dagblad van het Noorden

Analyse verkiezingen Provinciale Staten: Rechts en groen op winst in Groningen - Dagblad van het Noorden
Zo stemde Groningen: PvdA lijkt de grootste partij, Forum voor Democratie grote winnaar
De provincie meldde rond half drie s nachts dat GroenLinks de grootste was, met zes zetels. Maar uit cijfers van het ANP bleek om kwart voor zes dat GroenLinks vijf zetels krijgt, net als de PvdA en Forum voor Democratie. De PvdA zou van die drie partijen de meeste stemmen hebben, 738 meer dan GroenLinks, dat is 0.3 procent. Het is dus een nek-aan-nekrace.

Spannend! Ik vind het doodeng, maar wil graag wachten op de definitieve cijfers voor ik wil reageren, zegt PvdA-lijsttrekker Tjeerd van Dekken in een eerste reactie.

– SP: 7,6 procent van de stemmen.- Partij van de Arbeid: 13,3 procent van de stemmen.- CDA: 13,7 procent van de stemmen.- D66: 3,3 procent van de stemmen.- VVD: 7,2 procent van de stemmen.- ChristenUnie: 13,9 procent van de stemmen.- PVV: 4,9 procent van de stemmen.- Groninger Belang: 8,7 procent van de stemmen.- GroenLinks: 9,6 procent van de stemmen.- Partij voor de Dieren: 3,6 procent van de stemmen.- Partij voor het Noorden: 4,2 procent van de stemmen.- Forum voor Democratie: 8,3 procent van de stemmen. – 50PLUS: 1,6 procent van de stemmen. – DENK: 0,1 procent van de stemmen.

Rutte: Land blijft goed bestuurbaar na deze uitslag

GroenLinks-lijsttrekker Nienke Homan wil ook eerst zelf de cijfers bekijken, voordat ze met een reactie komt. Die geeft ze later vandaag.

– SP: 8,0 procent van de stemmen.- Partij van de Arbeid: 12,5 procent van de stemmen.- CDA: 5,4 procent van de stemmen.- D66: 10,5 procent van de stemmen.- VVD: 10,5 procent van de stemmen.- ChristenUnie: 7,8 procent van de stemmen.- PVV: 3,7 procent van de stemmen.- Groninger Belang: 3,7 procent van de stemmen.- GroenLinks: 19,9 procent van de stemmen.- Partij voor de Dieren: 5,9 procent van de stemmen.- Partij voor het Noorden: 3,2 procent van de stemmen.- Forum voor Democratie: 7,9 procent van de stemmen.- 50PLUS: 1,7 procent van de stemmen.- DENK: 0,4 procent van de stemmen.

Volgens Hoofd stembureau Jan van Dijken is de uitslag pas maandagochtend definitief. Vrijdagochtend leveren alle gemeenten de definitieve cijfers aan bij de provincie, maandagochtend om tien uur volgt de definitieve uitslag.

Op basis van het totaal aantal stemmen van de voormalige gemeenten Groningen, Haren en Ten Boer kon ook een vergelijking worden gemaakt met de uitslag van 2015

Van de landelijke coalitiepartijen verloor CDA één zetel, D66 twee. De VVD en ChristenUnie consolideerden hun positie. De PVV blijft gelijk. Partij voor de Dieren leverde een zetel in.

En dat is voor een groot deel te danken aan de vele jonge campagnevoerders in de Koekstad, zegt GroenLinks-lijsttrekker Manouska Molema. "We hebben 47 mensen uit heel Overijssel op de lijst, maar met name in Deventer zijn er veel enthousiaste twintigers actief."

De SP verloor de verkiezingen. De partij is niet meer de grootste en raakte vier van zijn acht zetels kwijt. De claim van lijsttrekker Eelco Eikenaar dat de partij alleen met twee gedeputeerden in een nieuwe coalitie zou stappen, kan dus veroorzaken dat de partij buiten de boot valt.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 – 57 03 33 33.

GroenLinks is de grootste partij in Deventer

De lijsttrekker van Forum voor Democratie, Bart van der Werf, was de grote afwezige in het provinciehuis. Omdat hij ook in de campagne niets van zich heeft laten horen, tasten de andere lijsttrekkers in het duister waar het Forum op provinciale themas staat. Dat staken ze niet onder stoelen of banken tijdens de verkiezingsavond.

Rond 03.00 uur uur meldde de provincie Groningen dat GroenLinks de grootste was geworden. Het ANP meldde echter in de vroege ochtend dat de meeste stemmen naar de PvdA zijn gegaan. In zetelverdeling krijgen Forum voor Democratie, GroenLinks en PvdA allemaal vijf zetels. PvdA heeft volgens het ANP 738 stemmen meer gekregen dan GroenLinks.

De kans dat de partij meteen gaat meepraten in de coalitieonderhandelingen is hoe dan ook klein. GroenLinks lijsttrekker Nienke Homan zei na de einduitslag dat ze wil praten met iedereen die voor een groene provincie gaat. De partij van landelijk voorman Thierry Baudet wil juist van de klimaathysterie af.

De Partij van de Arbeid lijkt de grootste partij te zijn geworden bij de Provinciale Statenverkiezingen van woensdag. Dat blijkt uit cijfers van het ANP.

Nieuwkomer DENK kwam niet in de buurt van een zetel. 50Plus komt wel in de Staten: de partij komt vooralsnog op één zetel. Al is dat dus nog met een slag om de arm.

– SP: 10,1 procent van de stemmen.- Partij van de Arbeid: 10,9 procent van de stemmen.- CDA: 12,0 procent van de stemmen.- D66: 2,6 procent van de stemmen.- VVD: 5,4 procent van de stemmen.- ChristenUnie: 18,4 procent van de stemmen.- PVV: 9,4 procent van de stemmen.- Groninger Belang: 6,8 procent van de stemmen.- GroenLinks: 4,0 procent van de stemmen.- Partij voor de Dieren: 1,8 procent van de stemmen.- Partij voor het Noorden: 3,1 procent van de stemmen.- Forum voor Democratie: 12,6 procent van de stemmen. – 50PLUS: 2,9 procent van de stemmen. – DENK: 0,1 procent van de stemmen.

Hoe goed deden de verschillende partijen het in jouw gemeente? Lees de Provinciale Staten uitslagen van de verschillende gemeenten hier:- Appingedam- Delfzijl- Groningen- Het Hogeland- Loppersum- Midden-Groningen- Oldambt- Pekela- Stadskanaal- Veendam- Westerkwartier – Westerwolde

– SP: 12,1 procent van de stemmen.- Partij van de Arbeid: 13,0 procent van de stemmen.- CDA: 6,5 procent van de stemmen.- D66: 3,7 procent van de stemmen.- VVD: 8,6 procent van de stemmen.- ChristenUnie: 5,8 procent van de stemmen.- PVV: 9,5 procent van de stemmen.- Groninger Belang: 7,1 procent van de stemmen.- GroenLinks: 5,4 procent van de stemmen.- Partij voor de Dieren: 2,8 procent van de stemmen.- Partij voor het Noorden: 8,3 procent van de stemmen.- Forum voor Democratie: 13,9 procent van de stemmen.- 50PLUS: 3,1 procent van de stemmen.- DENK: 0,1 procent van de stemmen.

– Het liveblog van de uitslagenavond- Dossier: alles over de Provinciale Statenverkiezingen 20 maart 2019

Uitslag gemeente Oldambt: Forum voor Democratie de grootste

GroenLinks is met afstand de grootste partij geworden in Amsterdam. Dat bleek na het tellen van 89 procent van de stemmen. De partij kreeg bijna 24 procent van de stemmen.

Uitslag gemeente Westerkwartier: ChristenUnie en CDA domineren

D66 werd tweede met 13,5 procent, blijkt uit gegevens van de ANP Verkiezingsdienst. De PvdA staat derde met 11,3 procent.

GroenLinks haalde in 2015 nog 12,1 procent van de stemmen. D66 kwam toen uit op 20,5 procent en de PvdA op 15,2 procent. Nieuwkomer Forum voor Democratie bleef steken op 8,6 procent van de stemmen in de hoofdstad. Daarmee is het de zesde partij van Amsterdam. De Partij voor de Dieren bleef Forum net voor met 8,8 procent. De VVD haalde overigens 10,7 procent van de stemmen. Dat was 13,5 procent.

De opkomst was 53 procent, veel meer dan vier jaar geleden, toen 43,6 procent van de kiezers zijn stem uitbracht.