Zetel erbij voor Forum in Groningen | Binnenland – Telegraaf.nl

Zetel erbij voor Forum in Groningen | Binnenland - Telegraaf.nl
Definitieve uitslag: Forum voor Democratie wint extra zetel, Partij voor de Dieren verliest één
DEN HAAG – Forum voor Democratie heeft er in de provincie Groningen nog een zetel bijgekregen. De partij kreeg niet vier, maar vijf zetels, blijkt na verwerking van alle tellingen. De provincie heeft die doorgegeven aan het ANP. De Partij voor de Dieren moet een zetel inleveren. De partij stond bij de voorlopige uitslag op twee zetels, maar dat blijkt er één te zijn.

GroenLinks won in Groningen. Die partij behaalde zes zetels. PvdA krijgt vijf vertegenwoordigers in Groningen, evenveel als Forum.

De PvdA had toen 6 zetels en GroenLinks 5 zetels.  Twee uur later kwam het ANP, die meldde dat zowel GroenLinks als de PvdA vijf zetels hadden. De PvdA had wel meer stemmen namelijk 11.8% en GroenLinks 11.5%. Het is gebruikelijk dat de grootste partij de formateur voor het nieuwe college levert.

Verkiezingsuitslag voorlopig tot maandag

Ook de uitslag van de Statenverkiezingen in Zuid-Holland is iets veranderd. De VVD heeft niet tien, maar negen zetels gekregen. De PvdA komt uit op vijf zetels, terwijl het er eerder nog op leek dat de partij genoegen moest nemen met vier zetels. In Zuid-Holland werd Forum voor Democratie vanuit het niets de grootste partij met elf zetels.

De gemeente Groningen kwam woensdagavond met een uitslag na tachtig procent van de stemmen. De provincie heeft geprobeerd die uitslag te corrigeren naar een volledige uitslag, ervan uitgaande dat de twintig procent van de stemmen die nog niet geteld waren – zon 16.000 in totaal – in lijn waren met de wél getelde stemmen.

GroenLinks wint Provinciale Statenverkiezingen in Groningen – Groningen

groningenforum voor democratie (fvd)2 uur geleden in BINNENLANDPOPULAIRE VIDEO'S21 mrt.Stunt bikinibabe gaat gruwelijk mis21 mrt.Bloedige steekpartij Albert Cuypmarkt gefilmd13:40Angstaanjagend: Losgebroken beer grijpt boswachter15:48Kim, wat heb je met je fotograaf gedaan?Gerelateerde artikelen11:15Wat U ZegtRegering faalt met negeren kiezer05:30BinnenlandKennis bij FvD boven ervaring21 mrt.BinnenlandGevaarlijk als Forum nu geïsoleerd gaat worden21 mrt.BinnenlandKlimaatplannen nóg rigoureuzer door winst Baudet19 mrt.BinnenlandBaudet reageert op kritiek16 feb.BuitenlandRama X grijpt machtDagelijks tijdens de lunch het laatste nieuws in je inbox?AanmeldenOngeldig e-mailadres. Vul nogmaals in aub.

SP (Socialistische Partij) 4 (8) Partij van de Arbeid (P.v.d.A.) 5 (6) CDA 3 (5) Democraten 66 (D66) 3 (4) VVD 4 (4) ChristenUnie 4 (4) PVV (Partij voor de Vrijheid) 2 (3) Groninger Belang 3 (3) GROENLINKS 6 (3) Partij voor de Dieren 2 (2) Partij voor het Noorden 2 (1) Forum voor Democratie 4 (0) 50PLUS 1 (0) DENK 0 (0)

Alle gemeenten moesten vrijdag hun eigen definitieve uitslag doorsturen naar het centraal stembureau. Uit die tellingen blijkt dat de overwinning voor Forum voor Democratie dus nog iets groter is: de partij komt uit op vijf in plaats van vier zetels. De nieuwkomer in Provinciale Staten wordt daarmee nu even groot als de PvdA, die ook vijf zetels heeft behaald.

Al zal het nog lastig worden om een nieuw college te formeren. De verkiezingsuitslag ziet er toch wat anders uit dan gisteravond bij de exit-polls. Toen werd er nog gedacht dat de SP de grootste zou worden, maar dat is uiteindelijk (waarschijnlijk) de partij van Nynke Homan (GroenLinks), met vijf zetels. Vermoedelijk is dat ook te danken aan de stemmers in de stad Groningen, waar GroenLinks veruit de grootste is geworden, net als bij de gemeenteraadsverkiezingen. Overigens zou het ook kunnen zijn dat de Partij van de Arbeid van Tjeerd van Dekken de grootste is geworden: ook vijf zetels, maar 0,3 procent meer stemmen.

De extra zetel voor Forum gaat ten koste van de Partij voor de Dieren, die in de voorlopige uitslag op twee zetels stond, maar nu met één zetel in het provincieparlement komt.

Rond 03.00 uur uur meldde de provincie Groningen dat GroenLinks de grootste was geworden. Het ANP meldde echter in de vroege ochtend dat de meeste stemmen naar de PvdA zijn gegaan. In zetelverdeling krijgen Forum voor Democratie, GroenLinks en PvdA allemaal vijf zetels. PvdA heeft volgens het ANP 738 stemmen meer gekregen dan GroenLinks.

Voor de overige partijen gelden geen wijzigingen, GroenLinks blijft dus de grootste partij in Provinciale Staten.

GroenLinks wint Provinciale Staten verkiezing definitief. Forum levert zetel in

GroenLinks: 6PvdA: 5Forum voor Democratie: 5SP: 4VVD: 4ChristenUnie: 4CDA: 3Groninger Belang: 3 D66: 3 PVV: 2 Partij voor het Noorden: 2 Partij voor de Dieren: 1 50Plus: 1

De serviceafdeling is te bereiken op telefoonnummer 088-0561561. De servicepagina kunt u hier vinden. Klik hier om direct de digitale krant te lezen.